napisał(a) maxredaktor » 18.06.2015 12:37
Alvaroo napisał(a):Hey, wybieram się na krótki urlop do Włoch w lipcu, okolice Wenecja-Rimini. Jedziemy kamperem i zamierzamy śniadania oraz kolacje przygotowywać samemu, natomiast obiady jeść "na mieście". Czy mógłby ktoś podrzucić kilka cen z restauracji/sklepów/plaży ? Byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam
Proste jednodaniowe obiady dla czterech osób to kwoty rzędu 30 – 40 euro (pizze, makarony, soki, pół litra wina a la casa), ryby są oczywiście droższe, jedno danie tak w granicach 12 – 20 euro, podobnie z owocami morza. Ravioli tak z 8-10 euro, ale to są zwykle pierwsze dania (tak jak i makarony), więc nie są to wielkie porcje. Jeśli dobrze pamiętam, to frittata mista kosztuje ok. 15 euro. Risotto nero dla dwóch osób tak ok. 20 – 30 e w zależności od knajpki. Bistecca alla fiorentina to 20 - 25 euro za danie.
Espresso to wydatek od 1 do 2 euro w trattorii czy restauracji. Desery, tak mniej więcej 3-4 e.
W barze poranna cappu z brioszkami (a dla dzieciaków spienione mleko lub mleko) to wydatek ok. 10 euro.
W sklepie przy kempingu, a więc droższym od zwykłego supermercato, jak kupowaliśmy wędliny, oliwki, sery, butelkę wina, melony itp., to zwykle płaciliśmy 12-15 e.
Lody kosztują średnio z 1,3 – 1,5 euro za coś, co jest znacznie większe od naszej gałki