Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.06.2015 12:31

A mapy te sobie Kolega nie może otworzyć i popatrzyć?!
:roll:

Na plażę to masz kilkanaście/kilkadziesiąt km.
Zdecyduj, czego oczekujesz.
Baza nie nad morzem, bo daleko do zwiedzania. Podałem Tobie MT i tego się trzymaj. Sprawdzone.
A Gralla nie szukaj, bo nie znajdziesz. Albo rybki albo akwarium.
Kurorty wyssą z Ciebie kasę. Nie bądź nad morzem.
Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 16.06.2015 08:36

FUX -dzięki, zarezerwowałem w Montecattini Terme -to zdaje się jakieś uzdrowisko? Rzeczywiście można znaleźć hotele 3* 50-60 Euro/noc ale nie nad wodą, plusem dowolna liczba dni! Mam nadzieję, że w 3* we Włoszech idzie znośnie przenocować, bo cięliśmy koszty :) Zdecydowaliśmy się za sprawą córki na wypad do Rzymu i mamy w ten sposób: MT(5), Rzym(4), Poreć (5) -spore koszty transportu (może będą też niepłatne odcinki widokowe?), a odpoczniemy na Istrii

Przy okazji jak Wasze doświadczenia z zaliczkami/depozytami w hotelach/apartmanach?
Obecnie w Poreć zażądali zaliczki aż 30%, w MT bez depozytu -dostałem coś a'la Voucher, natomiast w Rzymie chcieli dane karty kredytowej, ale nie mam, więc podałem eKartę -przyjęli i potwierdzili. Czy mieliście przygody z rezerwacjami w Bella Italia?
arkadyd
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkadyd » 16.06.2015 15:59

Adax
W ubiegłym roku jadąc na zwiedzanie Pizy oraz Luki nocowaliśmy w Montecattini Terme -dwie córki, żona oraz ja. trzy gwiazdki trochę na wyrost, ale za to śniadanie było super - duży wybór i smacznie. Miasteczko też dosyć ładne i przyjemne.
Nocleg rezerwowaliśmy przez booking.com i płaciliśmy na miejscu.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 16.06.2015 17:59

W MT „padł" Makaronom terminal.
Płaciłem gotówką.
Oni baaaardzo lubią gotówkę....
:mrgreen:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 16.06.2015 18:05

FUX napisał(a):W MT „padł" Makaronom terminal.
Płaciłem gotówką.
Oni baaaardzo lubią gotówkę....
:mrgreen:

W dodatku czasem na stacjach automaty "nie lubią" naszych kart bankomatowych

Ale tylko na niektórych - w Ligurii tak miałem na kilku...
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 16.06.2015 18:41

Tak także w Niemczech miałem.
Alvaroo
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alvaroo » 17.06.2015 12:33

Hey, wybieram się na krótki urlop do Włoch w lipcu, okolice Wenecja-Rimini. Jedziemy kamperem i zamierzamy śniadania oraz kolacje przygotowywać samemu, natomiast obiady jeść "na mieście". Czy mógłby ktoś podrzucić kilka cen z restauracji/sklepów/plaży ? Byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam
eania7
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) eania7 » 18.06.2015 11:51

:D Witam wszystkich podróżników!
W tym roku po pięciu wakacjach chorwackich i jednych czarnogorskich wybieram się do Włoch. Szukając Dalmacji w Italii ustalilam plan: 3 dni Garda i 7 Liguria-wybrzeże. Termin: 1-11 lipca. Czy ktoś z Cro maniaków wybiera się może w te okolice?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 18.06.2015 12:03

eania7 napisał(a):7 Liguria-wybrzeże.

z ciekawości, gdzie dokładnie masz nocleg i czy app czy hotel? Pytam, bo sama początkowo obstawiałam Ligurię, ale z app. ciężko i plaże mi nie podeszły i stanęło na Toskanii
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 18.06.2015 12:37

Alvaroo napisał(a):Hey, wybieram się na krótki urlop do Włoch w lipcu, okolice Wenecja-Rimini. Jedziemy kamperem i zamierzamy śniadania oraz kolacje przygotowywać samemu, natomiast obiady jeść "na mieście". Czy mógłby ktoś podrzucić kilka cen z restauracji/sklepów/plaży ? Byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam

Proste jednodaniowe obiady dla czterech osób to kwoty rzędu 30 – 40 euro (pizze, makarony, soki, pół litra wina a la casa), ryby są oczywiście droższe, jedno danie tak w granicach 12 – 20 euro, podobnie z owocami morza. Ravioli tak z 8-10 euro, ale to są zwykle pierwsze dania (tak jak i makarony), więc nie są to wielkie porcje. Jeśli dobrze pamiętam, to frittata mista kosztuje ok. 15 euro. Risotto nero dla dwóch osób tak ok. 20 – 30 e w zależności od knajpki. Bistecca alla fiorentina to 20 - 25 euro za danie.
Espresso to wydatek od 1 do 2 euro w trattorii czy restauracji. Desery, tak mniej więcej 3-4 e.
W barze poranna cappu z brioszkami (a dla dzieciaków spienione mleko lub mleko) to wydatek ok. 10 euro.
W sklepie przy kempingu, a więc droższym od zwykłego supermercato, jak kupowaliśmy wędliny, oliwki, sery, butelkę wina, melony itp., to zwykle płaciliśmy 12-15 e.
Lody kosztują średnio z 1,3 – 1,5 euro za coś, co jest znacznie większe od naszej gałki :)
komorfil
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) komorfil » 18.06.2015 14:23

maxredaktor napisał(a):Bistecca alla fiorentina to 20 - 25 euro za danie.

ale za to danie jest dla dwóch osób, które na dodatek nieźle się najedzą.
Nie znam "normalnej" osoby która sprostałaby samodzielnie bistecca alla fiorentina (najmniejsze porcje są ok. 1,5 kg, oczywiście w tym kość, ale i tak sporo, a są to jak mówię porcje najmniejsze, kelnerzy trochę ironicznie patrzą na gości zamawiających "najmniejszą możliwą porcję", no bo to nie jest jedzenie które wymyślono by podawać "najmniejszą możliwą porcję").

Espresso to wydatek od 1 do 2 euro w trattorii czy restauracji
.

z tym, że przy barze - o czym często nie wiedzą turyści jadący do Włoch. Przy stoliku - 2 x więcej.
No ale stolik dobry jest dla Włocha który się rozsiada z gazetą. Na rozsiadanie się przy stoliku z gazetą szkoda turyście czasu :) .
Generalnie espresso we Włoszech jest pyszne, najlepsze oczywiście na południu, ale w Rawennie zupełnie tak o przypadkiem piłem espresso genialne.
Oczywiście zasada jest jedna i ewidentna: należy właśnie wypatrywać miejsc gdzie siedzą Włosi i czytają gazetę. I tam - przy barze - zamówić espresso. Za 1 euro dostanie się kawę którą próżno porównywać z kawami za 8 czy 10 zł w Polsce.
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 18.06.2015 17:43

Moja żona dała radę sama zjeść tego steka, choć nie był gigantyczny. A porcję potrafią być olbrzymie, to fakt. Co do espresso, to pisałem o takim na zakończenie posiłku, wtedy potrafi kosztować więcej niż w barze, ale nie zawsze. Wypite na stojąco, podobnie jak inne kawy, kosztuje duuużo mniej.
Genialne kawy podają nie tylko na południo, w zasadzie nigdzie we Włoszech nie piłem złego naparu (z wyjątkiem jednej knajki na kempingu, ale tam obsługa była z różnych stron świata). Doskonałe kawy (i palarnie) mają np. w Trieście.
eania7
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) eania7 » 18.06.2015 17:54

piekara114 napisał(a):

z ciekawości, gdzie dokładnie masz nocleg i czy app czy hotel? Pytam, bo sama początkowo obstawiałam Ligurię, ale z app. ciężko i plaże mi nie podeszły i stanęło na Toskanii

Faktycznie ciężko było znaleźć w rozsądnych pieniądzach porządny apartament. Pomocny okazał się booking.com
Wybrałam Pietra Ligure, podobno tam jest jeszcze mało zagranicznych turystów więc mam nadzieję bardziej poczuć klimat włoski :D
Apartament w tzw.residence z basenem, wi-fi i parkingiem ok 500 m od plaży to koszt 2900 zł za tydzień za 3 osoby.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 18.06.2015 20:54

eania7 napisał(a):
piekara114 napisał(a):

Faktycznie ciężko było znaleźć w rozsądnych pieniądzach porządny apartament. Pomocny okazał się booking.com
Wybrałam Pietra Ligure, podobno tam jest jeszcze mało zagranicznych turystów więc mam nadzieję bardziej poczuć klimat włoski :D
Apartament w tzw.residence z basenem, wi-fi i parkingiem ok 500 m od plaży to koszt 2900 zł za tydzień za 3 osoby.

To ok 700Oiro....
Jak na Ponente to dosc zwykla cena
No ale residence z basenem :)

Liguria niestety nie jest najtanszym regionem no i multum luda

Na kolejny raz sprobujcie troche mezzogiorno

:papa:
eania7
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) eania7 » 18.06.2015 21:25

Dokładnie taki mam plan...ale to na przyszły rok :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia