Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 20.05.2015 18:26

Na Florencji Świat się nie kończy...
iwc1
Croentuzjasta
Re: Bella Italia do Komorfil

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwc1 » 20.05.2015 18:33

Nie będę z Tobą polemizował na temat czasu przebywania w muzeach itd. itd. Byłem 5 razy w cro. i 5 razy we Włoszech więc pewne doświadczenia z tych krajów wyniosłem. Sprawa jest bardzo prosta , na wakacje jedziemy by wypocząć , spędzić również czas na plaży by zaznać ciepła i radości z kąpieli w ciepłym morzu a zwiedzanie zabytków jest jednym z elementów wakacji a nie celem samym w sobie . Często jesteśmy z rodziną i dziećmi , zainteresowania bywają różne i to trzeba pogodzić. A jak piszesz że morze( plaża) jest dwa razy tańsze w Chorwacji niż we Włoszech to tego nie rozumiem bo ono nic nie kosztuje . Koszty głównie to dojazd , zakwaterowanie i jedzenie . Wiadomo do Chorwacji jest bliżej bo np.Istria z Poznania to 1100-1150 km , środkowa Dlamacja to c.1350 km. a Kalabria to c. 2400 km. a Gargano 2050 km. Koszty apartamentów np w Porto Ulisse koło Tropea w promocji za 2 tygodnie 400 euro i podobne oferty na poziomie 450-500 euro można poszukać w Apulii, piszę o apartamencie dla 2 osób z pełnym węzłem sanitarnym i wyposażoną kuchnią czyli przeciętny poziom Chorwacji-ok.c. 35 euro za dobę .Tania Chorwacja dawno się skończyła, ale wiadomo bliżej czyli taniej , można jechać bez noclegów tranzytowych , przyjazny język , tańsza benzyna ale jeżeli chodzi o jedzenie w lokalach to bardzo podobnie . Oczywiście dotyczy to małych knajpek rodzinnych we Włoszech a nie lokali pod turystów.
No i jak napisał Tony fajnie być na plaży gdzie nie ma naszych rodaków którzy bywają troszkę kłopotliwi no i plaże na których byłem były piaszczyste z możliwością długich spacerów ( Apulia).
No i na tyle a sztuka jest piękna ale czy zabiegani Polacy nie mający czasu bywać w Polsce w muzeach poświęcą całe wakacje na muzea.... coś dla ducha owszem ale dla ciała również.
komorfil
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) komorfil » 20.05.2015 20:44

FUX napisał(a):Na Florencji Świat się nie kończy...

ale spokojnie można powiedzieć, że świat jaki znamy we Florencji się zaczyna, więc jest szczególnie ważna.
OK, świat muzyczny, estetyka muzyki i prądy muzyczne jakie znamy nie zaczęły się we Florencji. Tu Bolonia ma znacznie więcej do powiedzenia. Ale powiem tak, kiedy idę ulicami Krakowa, patrzę na te lepsze jego fragmenty, na porządne XVIII i XIX wieczne kamienice czy gmachy publiczne, to widzę ile tam jest spuścizny Michała Anioła, to jest aż dojmujące, jak tysiące razy powtarzane są jego pomysły zdobień czy proporcji.
Z malarstwem jest to samo. W Sienie malowali jeszcze kolejne 100 lat Madonny na złotym tle, po tym jak Massacio przewrócił wszystko.
I znów: kawa z widokiem na Zatokę Neapolitańską jest wspaniała, ale to może być jednorazowe i krótkie doświadczenie (choć ze wszech miar godne powtarzania). Do przedsionka bilioteki w San Lorenzo i do obu zakrystii trzeba chodzić wciąż i wciąż, by potem dziwować się jak niesamowicie zdominowało to myślenie o archiekturze na setki lat.
Tak, na Florencji się świat nie kończy, ale ogromna częśc naszrgo kulturowego świata się tam zaczyna.
Tak więc o ile można powiedzieć, że bogactwo kulturowe świata występuje we Włoszech ORAZ w całej reszcie, tak można powiedzieć, że bogactwo zwłaszcza "korzeni dziedzictwa" występuje we Włoszech we FLorencji ORAZ w całej reszcie.
Można nie widzieć Lukki i umrzeć. Można nie widzieć Modeny i umrzeć. Ba - nawet Neapolu.
Ale nie powinno się umierać bez widoku florenckiej Katedry i Kopuły. Nie ma zdjęcia i nie ma filmu które w jakikolwiek sposób oddają to co tam naprawdę stoi. Absolutnie nie jest to moje izolowane odczucie.
W tym kontekście włoskie plaże mogą zaczekać (choć byłem na nich nie raz, mam dzieci i znam granicę kompromisu).
Ostatnio edytowano 20.05.2015 21:08 przez komorfil, łącznie edytowano 1 raz
iwc1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwc1 » 20.05.2015 21:05

Szkoda czasu na takie dyskusje bo mam wrażenie jak mówił tzw. profesor Stanisławski jest to dyskusja o przewadze Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy....
Równie bezprzedmiotowej dyskusji dawno nie prowadziłem, ale na tym koniec....
komorfil
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) komorfil » 20.05.2015 21:31

iwc1 napisał(a):Szkoda czasu na takie dyskusje

na pewno nie bardziej szkoda niż na leżenie na włoskich plażach :twisted:

Równie bezprzedmiotowej dyskusji dawno nie prowadziłem, ale na tym koniec....

no, jeśli włoska sztuka jest "bezprzedmiotowa", no to......
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.05.2015 21:36

Mi się bardzo podoba, jak ludzie mają swoje pasje i je realizują :D

Więc chwała komorfilowi :D

Najbardziej mnie przeraża, jak ktoś ma wszystko w d... i nic go nie interesuje :roll:
iwc1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwc1 » 20.05.2015 21:44

Dobrze mieć taką pojemną d...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.05.2015 22:58

Dzięki komorfilowi zajrzałem do encyklopedii.
Czegoś się dowiedziałem. I może pozwoli mi to nieco lepiej poznać odwiedzane miejsca.
Ale nie popadajmy w przesadę.
Raczej jest to forum ludzi jadących na wakacje.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.05.2015 23:22

Wszystko się da zrobić, moim zdaniem życie wymaga kompromisów,
da się pogodzić to:

Obrazek

z tym

Obrazek :wink:

Moja siostra, która tydzień spędziła we Florencji zamiast zwiedzać całą Toskanię,
na moją koncepcję podróży do Włoch w postaci zwiedzania Florencji zareagowała:

przecież ty jedziesz z małymi dziećmi, one są za młode,
żeby się interesować historią sztuki i cały dzień zwiedzać :!:
Zamęczysz je, to co ty uważasz, nie ma żadnego znaczenia. :!:
Jak jedziecie całą rodziną, to trzeba mieć program na każdy dzień dla wszystkich,
dla każdego coś miłego. :!:
Jak pojedziesz sam, to robisz, co sam chcesz :roll:

Komorfil zaplanował pobyt trochę inaczej: najpierw intensywne zwiedzanie, potem wypoczynek na plaży dla rodziny :roll: :roll:
Tak też można, też jest kompromis :roll:
Podziwiam jego wiedzę z historii sztuki :!: :!: :!:

Ważne, żeby po powrocie do Polski wszyscy byli zadowoleni :wink:
piekara114
Opiekun działu
Re: Bella Italia - Wyspy Toskańskie

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 23.05.2015 18:47

Dziś trafiłam na taki przegląd Wysp Toskańskich

Czy ktoś odwiedził, którąś z nich i może podzielić się swoimi spostrzeżeniami?
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 24.05.2015 19:35

Dziesięć lat temu byłem przez tydzień na Elbie. Wtedy to była dość spokojna, niezbyt oblegana przez turystów wyspa. Zapamiętałem ładne plaże, urocze Portoferraio, willę dei Mulini tamże, gdzie przez kilka miesięcy mieszkał Napoleon. Polecam. Warto też pojeździć po wyspie, duża nie jest, a można znaleźć kilka ładnych plaż.
Elbę z pewnością warto odwiedzić.
sneer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sneer » 01.06.2015 08:18

Rozważam w tym roku wyjazd do Włoch. Czytam, oglądam, słucham wypowiedzi i nie mogę się zdecydować, który rejon wybrać. Zapytam więc nietypowo, który rejon byście mi polecili, zakładając, że interesuje mnie "coś w stylu" Dalmacji? (czyli czysta woda, kameralne plaże, przyjemne promenady, "góry w tle" i odległość z Polski rozsądna (czyli np. Sycylia odpada :). Absolutnym zaprzeczeniem tego, czego szukam jest np. Rimini. Póki co - nieśmiało - na prowadzenie wysuwa się Liguria. Dzięki.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.06.2015 08:58

sneer napisał(a):Rozważam w tym roku wyjazd do Włoch. Czytam, oglądam, słucham wypowiedzi i nie mogę się zdecydować, który rejon wybrać. Zapytam więc nietypowo, który rejon byście mi polecili, zakładając, że interesuje mnie "coś w stylu" Dalmacji? (czyli czysta woda, kameralne plaże, przyjemne promenady, "góry w tle" i odległość z Polski rozsądna (czyli np. Sycylia odpada :). Absolutnym zaprzeczeniem tego, czego szukam jest np. Rimini. Póki co - nieśmiało - na prowadzenie wysuwa się Liguria. Dzięki.

Miałam dokładnie takie same oczekiwania jak Ty, z odległością akceptowalną na raz (p południa PL, dlatego odpadła Albania) i niestety nic nie spełniło oczekiwań, bo plaż takich jak w cro nie ma, jest ten nieszczęsny piach, kolory chorwackie to tylko poniżej Rzymu, a raczej w okolicy Apulli, bliżej to może Półwysep Gargano. I właśnie Liguria (okolice San Remo) znalazły się na szczycie, ale plaże nie bardzo i ceny w szczycie tym bardziej i padło na Toskanię nadmorską, dokładnie totu. A ten camp (domek wybrałam) bo cena akceptowalna, nad morzem i na skraju miejscowości, nie ma tu już podobno miliona leżaków i nawet handlarze z torebkami od P..y czy CC G&G tu nawet nie przychodzą... Bardziej na południe jest plaża dla nietekstylnych, więc liczę na spokój
macvw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 01.06.2015 09:31

sneer napisał(a):Rozważam w tym roku wyjazd do Włoch. Czytam, oglądam, słucham wypowiedzi i nie mogę się zdecydować, który rejon wybrać. Zapytam więc nietypowo, który rejon byście mi polecili, zakładając, że interesuje mnie "coś w stylu" Dalmacji? (czyli czysta woda, kameralne plaże, przyjemne promenady, "góry w tle" i odległość z Polski rozsądna (czyli np. Sycylia odpada :). Absolutnym zaprzeczeniem tego, czego szukam jest np. Rimini. Póki co - nieśmiało - na prowadzenie wysuwa się Liguria. Dzięki.

Miałem to samo, co Ty. Po 4 latach wyjazdów do CRO, robimy sobie ze znajomymi rok przerwy. Również szukałem czegoś podobnego do Dalmacji i wybór padł na Roseto degli Abruzzi (Abruzja) - 200km. poniżej Rimini. Pozdrav :papa:
Ostatnio edytowano 01.06.2015 09:36 przez macvw, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.06.2015 09:33

Okolice Amalfi ale to już blisko nie jest. We Włoszech Dalmacji nie ma.
No i Gargano. I skały, i wysoko, i piach.
Peschici polecam ze spaniem tranzytowym. Warto. Jest klimat.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia