Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.03.2015 16:35

Ja wybrałabym trasę przez Chyżne i Słowację
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 29.03.2015 16:51

a w Słowacji jak?
przez Dolny Kubin i Żilinę?
https://goo.gl/maps/Gls2i

6 km dalej i 43 min dłużej

Edit: mam masakryczny plan na powrót

https://goo.gl/maps/dowtz

warto?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.03.2015 18:54

Dokładnie tak, na DK i Ż. Co do czasu - wg mnie to 40min to granica błędu statystycznego, ale popatrz w te dni tygodnie, w które będziesz jechał... Wystarczy, że na bramkach się na A4 zakorkuje i może być dłużej, wypadek itp...

A co do Gardalandu - nie byłam, ale zza bramy wyglądało ciekawie, ale na cro chyba była relacja z tego miejsca

Mam:
relacja Wojana: post800820.html#p800820
jezioro-garda-camping-t38127.html?hilit=gardaland#p991825
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 29.03.2015 20:07

Dziękuję Piekara za linki, dałem do zakładek,
co do trasy to pojadę jednak autostradami...
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 29.03.2015 22:20

Dżejan napisał(a):Edit: czy ta trasa będzie dobra? czy nie będzie niespodzianek? https://goo.gl/maps/6lxFM

Tę trasę pokonywałem wielokrotnie, tyle że w sezonie. I nigdy nie stałem w jakimś strasznym korku (te kiedyś bywały w okolicy Mestre, ale po wybudowaniu obwodnicy jest już OK). Czasem potrafiło się zakorkować w Poysdorf i Mikulovie, ale to raczej przypadłość wakacyjna tych miasteczek.

Jeszcze kilka słów o Wenecji. Jeśli uda ci się zaparkować przy Piazzale Roma na parkingu o którym pisał FUX, to sugeruję zakup godzinnego biletu (7 euro) i wzięcie vaporetto nr 1 właśnie z Piazzale Roma. Ta linia płynie w stronę placu św. Marka, pokonując cały Canal Grande. Będziesz mógł spokojnie pooglądać Wenecję i jej najpiękniejsze palazzi, przepłyniesz pod pięknym mostem Rialto (tam też jest przystanek, jakbyć chciał na chwilę wysiąść), potem pod wielkim drewnianym mostem Accademia. Na pierwszy raz odpuścił bym pałac dożów, bo ta niego trzeba sporo czasu, za to wszedłbym do bazyliki św. Marka, o tej porze roku nie powinno być do niej dużej kolejki. No i powrót na nogach do Piazzale Roma.
macvw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 31.03.2015 10:15

Jeszcze kilka słów o Wenecji. Jeśli uda ci się zaparkować przy Piazzale Roma na parkingu o którym pisał FUX, to sugeruję zakup godzinnego biletu (7 euro) i wzięcie vaporetto nr 1 właśnie z Piazzale Roma. Ta linia płynie w stronę placu św. Marka, pokonując cały Canal Grande. Będziesz mógł spokojnie pooglądać Wenecję i jej najpiękniejsze palazzi, przepłyniesz pod pięknym mostem Rialto (tam też jest przystanek, jakbyć chciał na chwilę wysiąść), potem pod wielkim drewnianym mostem Accademia. Na pierwszy raz odpuścił bym pałac dożów, bo ta niego trzeba sporo czasu, za to wszedłbym do bazyliki św. Marka, o tej porze roku nie powinno być do niej dużej kolejki. No i powrót na nogach do Piazzale Roma.[/quote]
Kolego, czy ten parking jest całodobowy? Będę jechał do Roseto degli Abruzi i po drodze chcę na kilka godzin "wpaść" do Wenecji. Będę w sobotę ok. 4 rano. Dlaczego kupić tylko godzinny bilet? co to jest vaporetto nr 1?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 31.03.2015 10:47

Parking całodobowy, a vaporetto to tramwaj wodny-środek transportu miejskiego po Lagunie i całej Wenecji, a nr 1 to nr linii (jak autobusów w mieście)
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 31.03.2015 13:24

Linia nr 1 jest o tyle fajna, że płynie bardzo widokową trasą. Polecałem Dżejanowi kupno godzinnego biletu, bo na krótką przejażdżkę akurat wystarczy, a całodniowy (pośrednich już nie ma) kosztuje 20 euro.
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 31.03.2015 17:38

Dziękuję Maxredaktor za porady, możliwe, że tak zrobię o ile żona nie będzie się bała wsiąść do tego tramwaju...

Gdzieś tu wyczytałem o klimatycznym miasteczku Palmanova, w drodze mógłbym wstąpić na pizzę,
tylko którą pizzerię polecacie? jeśli ktoś był?
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 31.03.2015 19:33

Vaporetto są duże i bezpieczne, wyglądają jak statki.
A Palmanova jest blisko autostraday A23, niedaleko Udine. Jest ładne, ma ciekawy plan zabudowy, ale moim zdaniem jest wiele ładniejszych miasteczek.
A pizza? To w końcu Włochy - widzisz jakąś pizzerię, wchodzisz, zamawiasz, jesz i wychodzisz zadowolony. Praktycznie wszędzie dobrze zjesz, może z wyjątkiem niektórych miejscowości turystycznych.
Zaś w Wenecji, jeśli chodzi o knajpy, to polecam dzielnicę Dorsoduro. Jest tam taniej niż po drugiej stronie Canal Grande, a knajpek - zarówno z rybami, owocami morza, jak też serwujących np. tylko dania mięsne czy makarony i pizze - od groma.
macvw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 01.04.2015 13:58

piekara114 napisał(a):Parking całodobowy, a vaporetto to tramwaj wodny-środek transportu miejskiego po Lagunie i całej Wenecji, a nr 1 to nr linii (jak autobusów w mieście)

Dzięki za info. A może wiesz, ile kosztują bilety? tzn. normalne i ulgowe.
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 01.04.2015 14:25

7 euro na 60 min., 20 euro na 24 h. Dzieci do sześciu lat za darmo.
macvw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 01.04.2015 15:44

maxredaktor napisał(a):7 euro na 60 min., 20 euro na 24 h. Dzieci do sześciu lat za darmo.

HVALA :) Tylko, czy Ty mi podałeś koszt parkingu, czy tramwaju wodnego? Rozumiem, że wpłacę 7euro i przez godzinę pływam po Wenecji?
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 01.04.2015 17:38

Biletów na vaporetto, bo rozumiem, że o to pytałeś. Parking kosztuje ok. 24 euro za dobę.

macvw napisał(a):Rozumiem, że wpłacę 7euro i przez godzinę pływam po Wenecji?

Tak. Tylko pamiętaj, aby bilet skasować przed wejściem do tramwaju wodnego.
macvw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 01.04.2015 20:06

maxredaktor napisał(a):Biletów na vaporetto, bo rozumiem, że o to pytałeś. Parking kosztuje ok. 24 euro za dobę.

macvw napisał(a):Rozumiem, że wpłacę 7euro i przez godzinę pływam po Wenecji?

Tak. Tylko pamiętaj, aby bilet skasować przed wejściem do tramwaju wodnego.

WIELKIE dzięki za info, pozdrawiam!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia