Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.03.2015 15:16

A co spowodowalo taki wybór?
Yans
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yans » 18.03.2015 15:22

Głównie brak czasu na logistykę: wyszukiwanie i planowanie przelotu + wynajęcie samochodu + wynajęcie miejscówki. Do tego podróż z 6-latkiem. O ile rok temu z wypadem do Chorwacji wszystko szybko ładnie się ułożyło (w dużej mierze dzięki temu forum), to teraz szło jak po grudzie, a musiałem się dosyć szybko decydować. Ale kierunek włoski pozostał ;)
macvw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 18.03.2015 16:12

Grzegorz Ćwik napisał(a):Abruzja to fajne widoki, miejsce nie tak oblegane jak okolice Wenecji czy Rimini, dlatego też trochę więcej luzu. Zwykle jest to baza turystyczna dla Włochów, ale ostatnio nie tylko. W tej okolicy należy zajrzeć do Pescary - większe miasto, Ortona. W zasięgu Gran Sasso Italia, niekiedy ośnieżony nawet w czerwcu, piękne widoki. Ponadto w okolicy należy zaliczyć, o ile jesteście zmotoryzowani - Atri, Montepagano, ew Pineto. Do Rzymu też w miarę jest blisko, jakieś dwie godziny jazdy autostradą, przez malownicze górki. Po drodze zburzona w trzęsieniu ziemi L' Aquila...

Pozdrawiam, Grzegorz. :lol:

WIELKIE dzięki Grzesiu. Będziemy samochodami, więc mamy zamiar trochę poobjeżdżać okolice.
Pozdrawiam!
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 19.03.2015 18:42

Widzieliście to zestawienie?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.03.2015 19:21

Teraz zobaczyłem i przeczytałem :wink:

Nie wiem, czemu piszą najdziwniejszych :roll:
Niektóre zakazy są moim zdaniem mądre, inne głupie :roll:

1. Zakaz jedzenia zrobionych przez siebie kanapek na rzymskich schodach i na Placu świętego Marka zaraz przy tamtejszych lokalach gastronomicznych chroni knajpy w tym rejonie 8) Traktują oni spożywanie własnego żarcia jak spożywanie go w środku restauracji :wink:
2. 3, Zakaz korzystania z nielegalnych masaży i kupowania podrób to walka z szarą strefą, drakońska, ale sensowna :roll:
4. Zakaz kąpieli w fontannach chroni zabytki
6.7. Zakazy palenia w miejscach publicznych, tam gdzie są dzieci, zakaz karmienia gołębi w Wenecji są całkowicie uzasadnione :roll:

5. 8,9,10, Zakaz chodzenia w drewnianych butach na Capri, zakaz całowania w aucie, zakaz budowania zamków na plaży, zakaz wieszania prania na sznurach, to idiotyzmy :?
99,9% władz miejskich we Włoszech tego typu bzdur nie wprowadza.
Podejrzewam, że te zakazy i tak nikt nie przestrzega :wink:
A może być tak, że zmyślił je autor artykułu.

Artykuł jest na żenującym poziomie, chodzi tylko o wzbudzenie sensacji :|
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 21.03.2015 19:45

Które rzymskie lotnisko jest lepsze na transfer do centrum : Fiumicino czy Ciampino?
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 21.03.2015 21:56

Ja lądowałem tylko na tym dalszym, czyli Fiumicino. I dojazd do centrum (pociągiem) trwał niecałe pół godziny. Z Ciampino jest o tyle wygodniej, że masz tam autobusy pomiejskie, które dowiozą cię do metra. Tyle że jadąc autobusem możesz trafić na korek.

Zerknij tu:
http://www.rzym.it/transport/polaczenia-z-lotniskami/
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 21.03.2015 22:41

Dzięki, przydatny link
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 23.03.2015 11:11

Może ktoś wie, gdzie to jest w Toskanii i na mapce zaznaczy? (zdj. z internetu)
tosk.JPG
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 23.03.2015 18:36

piekara114 napisał(a):Może ktoś wie, gdzie to jest w Toskanii i na mapce zaznaczy? (zdj. z internetu)
tosk.JPG

Tego nie wiem, ale takie widoki są na porządku dziennym, o ile zjedziesz z uczęszczanego szlaku.
Do mnie natomiast przemawia taka droga, wysadzana kilometrami cyprysami...
Gdzieś tam w Toskanii, chociaż, dobrze wiem gdzie to było...

Obrazek

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 23.03.2015 19:58

Te cyprysy wyglądają jak w kierunku Bolgheri - przynajmniej tu trafiłam ludkiem google.
A ten kościółek to spotkałam w gazecie i pisało o nim najbardziej obfotografowywany kościółek w Toskanii - w rozumieniu jako cały pejzaż, dlatego myślałam, że nie będzie problemu z jego zlokalizowaniem.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 23.03.2015 20:10

W Toskanii trzeba „się zgubić"; widoki same nas znajdą...

Obrazek

To akurat więzienie pod San Gimignano.
:wink:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 23.03.2015 20:25

FUX napisał(a):W Toskanii trzeba „się zgubić"; widoki same nas znajdą...

To akurat więzienie pod San Gimignano.
:wink:

Aż tak się "pogubiłeś", że aż tam "trafiłeś" 8O :wink: .
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 24.03.2015 07:50

Obrazek

Nie pamiętam, ale ja to mam na fotkach na szlaku :

San Qurico D'orcia - Pienza
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 24.03.2015 09:27

piekara114 napisał(a):gdzie to jest w Toskanii

Takie zdjęcie:

Obrazek