Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 13.02.2007 09:18

Szukaj w google pod hostelami, to w zasadzie w miare najtańsze miejsca do pobytu w trakcie zwiedzania. Apartamenty i domy są raczej drogie, ale warto zarezerwować sobie go tam, gdzie chcemy przebywać docelowo, i na dłuższy okres czasu. Jeśli nad morzem to ponownie polecam Eurocamp.
Odnośnie ww, szukaj w goglach- Italy hostels oraz Cheap Italy hotels.

Wejdz na google i zamów sobie katalog na 2007 z Interhome oraz z Eurocamp.

Polecam. Grzegorz. :wink:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 16.02.2007 10:26

kasper68 napisał(a):To ja bym prosiła więcej konkretów :) . Stan dróg, ew. bezpłatne parkingi, tanie sklepy spożywcze - mam apartament bez wyżywienia.
Planuję zobaczyć i zwiedzić:
1. Tropea - czy ten parking poniżej starówki przy plaży jest mocno zatłoczony w tygodniu i czy jest mocno wygórowana opłata za niego. Czy na plaży są jakieś prysznice?
2. Pizzo - Gdzie zaparkować aby było blisko do zamku i tego kościoła wykutego w skale. Gdzie najlepsze lody truflowe.
3.St.Domenica - jest coś ciekawego do zwiedzania czy raczej typowo turystyczne miasteczko? i Samo Capo Vaticano - czy na latarnię można wejść, parking płatny?
4.Zambrone - warto wybrać się tam do Aquaparku?
5.Reggio di Calabria - co oprócz muzeum i katedry oraz promenady nadmorskiej. Warto do zamkuaragońskiego?
6.Wyspy liparyjskie - czy warto skorzystać z usług motonave. Mają wycieczkę na wyspy Stromboli, Lipari i Vulcano za 45 euro od osoby. Czy są tańsze oferty?
7.Taoramina - Gdzie najlepiej zaparkować jadąc od Messyny. Warto wybrać się do Naxos. tzn. na ile te ruiny są interesujące?
Za wszystkie porady będę wdzięczna, bo gdy się podróżuje z dziećmi wolę mieć wszystko w szczegółach dopracowane aby nie tracić czasu na zbędne łażenie - dzieci szybko nogi bolą :( :roll:

Zadajesz zbyt dużo szczegółowych pytań, na które nie mogę dokładnie odpowiedzieć. Tropea- nie ma kłopotów z zaparkowaniem podobnie St. Domenica, to południe Włoch, tu nie ma tłumów. Chyba były przy plaży jakieś prysznice, ale ja mieszkałem na kempingu, nieco z boku od głównej części miasteczka, poza tym tu wszędzie blisko i nie ma problemu ze zwiedzaniem. Gorzej z okolicznymi drogami, są wąskie, i gdzieniegdzie słabo oznakowane, ale ich stan jest jak dla nas Polaków i tak bardzo dobry. To luz południa, sam wybierasz gdzie, kiedy i po co, i tak jest najlepiej. Miasteczka są… zakręcone, bajka. Porcik w Tropei świetny, rano można kupić świeże ryby, kupowałem nawet miecznika, niesamowity!!!

Tutaj kilka słów o wyspach Liparyjskich. Najbardziej znaną z uwagi na przytłaczający całą wyspę aktywny wulkan jest Stromboli. Wybuchy Stromboli często mają postać seryjną, co 10-12 minut i wyrzucają w powietrze bomby wulkaniczne oraz popioły. Ze stożka stale unosi się stróżka dymu. Najbardziej niesamowite widowisko ma miejsce w nocy, gdzie kolorowe fajerwerki przyciągają wielu gapiów, którzy specjalnie pozostają na całonocne widowisko, często racząc się przy okazji różnymi trunkami przywiezionymi z lądu na ta okazję. Ceny na wyspach są niestety z narzutem, czego musicie się spodziewać, szczególnie w miesiącach szczytu turystycznego. Latem między archipelagiem są utrzymywane regularne połączenia promowe (traghetti) i wodolotowe (aliscafi). Ja płynąłem jakąś balią motorowodną, która zabierała chętnych akurat z okolicy kempingu na którym byliśmy. Na Lípari i Salinę można przewieźć samochód, jednak praktyczniej poruszać się po wyspach rowerem, który można wypożyczyć na miejscu.

a LODY, PRAWIE WSZEDZIE we Włoszech lody są genialne. Najlepiej szukaj ich w centrum starego miasta, tam gdzie lodziarnia wygląda na starą i gdzie jest duży wybór.

Pozdrawiam Grzegorz.
kasper68
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasper68 » 16.02.2007 10:44

Grzegorz, dzięki za odpowiedź.
Ja pytania kierowałam głównie do spearo ( pisze, że 10 lat jeźdźił w te rejony ) ale jakoś się na forum nie pokazuje :?
Spearo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Spearo » 18.02.2007 23:30

Najprościej było napisać PW albo maila.
Znam Calabrię jeszcze z czasów gdy nikt tam nie jeżdził.

Tropea-super miasteczko,pełno turystów a parking na dole zawsze zawalony.Parkujcie u góry.Najlepiej bywać tu w tygodniu,a nie w weekendy.

Santa Domenica-ładne,ciche ale nic do zwiedzania,polecam plaze w Grand Canyon przy wyjeździe na południe,Na dole parking i jak sie pójdzie ze 300m w prawo to jest w miarę mało ludzi.Super knajpa Il Conte.

Na Lipari-Nave jest Ok cenowo.A samo Lipari ,Stromboli czy Vulcano warte zobaczenia.

Aquapark w Zambrone jest Ok,nie to co Aquafan na północy ale można tu spędzić miły dzień

Reggio jak Reggio.Amator archeologii nic tu nie znajdzie.Lepsze jest Vibo Valentia

Taormina-najlepszy i zawsze wolny parking to ten podziemny tzn w skałach.Każdy kierunkowskaz go wskazuje
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 26.02.2007 12:03

I jeszcze tylko rzut oka na wulkaniczną wysepkę Stromboli

Obrazek

I nocny pokaz możliwości wulkanu

Obrazek

Pozdrawiam. :wink:
Bazylka5
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bazylka5 » 05.03.2007 19:15

Witam czy ktoś był w Herkulanum i Pompejach? Interesuje mnie porównanie obu miejsc. Nie mam czasu na zwiedzenie obu. Podpowiedzcie. Jak jeszcze ktoś mógłby opisać swoje wrażnenia z tarquinii i Cerveteri byłabym uszczęśliwiona. Kończę planować swój wyjazd i mam obawy czy nie jest przeładowany. M.in. : jednego dnia przewiduję Monte Cassino, wycieczkę na Wezuwiusza , zwiedzenie Pompei lub Herculanum i znalezienie kempingu, drugiego dnia wybrzeże amalfitańskie ze zwiedzaniem Sorrento, Amalfi, Positano, Praiano oraz Caserty i powrót do Umbrii. Do realizacji?
kasper68
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasper68 » 05.03.2007 20:17

Z takim programem nie wyrobisz się czasowo.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 05.03.2007 21:53

Bazylka5 napisał(a):Witam czy ktoś był w Herkulanum i Pompejach? Interesuje mnie porównanie obu miejsc. Nie mam czasu na zwiedzenie obu. Podpowiedzcie. Jak jeszcze ktoś mógłby opisać swoje wrażnenia z tarquinii i Cerveteri byłabym uszczęśliwiona. Kończę planować swój wyjazd i mam obawy czy nie jest przeładowany. M.in. : jednego dnia przewiduję Monte Cassino, wycieczkę na Wezuwiusza , zwiedzenie Pompei lub Herculanum i znalezienie kempingu, drugiego dnia wybrzeże amalfitańskie ze zwiedzaniem Sorrento, Amalfi, Positano, Praiano oraz Caserty i powrót do Umbrii. Do realizacji?

No no , całkiem fajnie. Program bogaty, przy takim pośpiechu pamietaj o wodzie, będzie ci tam potrzebna. Szczególnie w Pompejach, to trzeba zaliczyć, kultowe miejsce, tylko pamietaj, że to w 3/4 odkryte przed słoncem miejsce. A sloneczko tam niczego sobie.

Pozdrawiam. :wink: :lol:
Bazylka5
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bazylka5 » 06.03.2007 10:05

Byliście we wszystkich tych miejscach? Może któreś z nich mogę odpuścić?Miasteczka z wybrzeża może są zbyt podobne do siebie, zeby zatrzymywać się w każdym? Doradźcie coś!
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 06.03.2007 18:02

Mnie udało się zrealizować następujący plan - rano, ok. 9.00 wyjazd z Rzymu do Pompei. Sam dojazd "w pobliże" to ok. 2 godziny jednak kolejne ok. 40 minut zajęło kluczenie, aby dotrzeć do kasy wykopalisk. Zwiedzanie od ok. 12.00 do 16.00 - chyba krócej się nie da, to bardzo rozległy teren, zdrowo zagmatwany. Następnie ok. 1 godziny dojazd na parking pod szczytem Wezuwiusza. Spacerek na górę. Łącznie ok. 1 godziny na pobyt na wulkanie. I chwatit'. Fantastyczne widoczki na Zatokę Neapolitańską. Ponieważ wulkan "jest otwarty" do osiemnastej (tak przynajmniej było kilka lat temu), od tej godziny liczył się powrót do Rzymu, już całkiem gładki w dwie godziny. Należy wziąć pod uwagę, że bardzo męczące jest chodzenie po wykopaliskach w pełnym słońcu. W przeciwieństwie do Rzymu, w Pompejach prawie nie ma il nasone, więc bez własnego zapasu wody można skonać. Ale warto tam być, choćby dla Willi Misteriów :) Herkulanum czeka na swoją kolej. Miałem być w tym roku, ale Rzym zatrzymał mnie, nie chciał puścić....
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 11.03.2007 13:36

Bazylka5 napisał(a):Byliście we wszystkich tych miejscach? Może któreś z nich mogę odpuścić?Miasteczka z wybrzeża może są zbyt podobne do siebie, zeby zatrzymywać się w każdym? Doradźcie coś!

Trzeba zaliczyć krater Wezuwiusza, po pierwsze dlatego, że miejsce kultowe, po drugie widoki przy dobrej pogodzie NIEZIEMSKIE. To pamięta się do końca życia, podobnie jak wizytę w Pompejach. Odszukaj freski w domu publicznym, część domów jest dobrze zrekonstruowana, szczególnie przy głównych ulicach. Postacie zalane lawą!!! Ja szukalem wg mapy domu chirurga, tak po profesji, po godzinie znalazłem. Trochę mnie to odwodnilo.
Trzeba zaliczyć Sorrento, Amalfi i Positano, reszta w zależności od czasu.
Tu też bym proponował zwiedzanie cesarskiej wyspy Capri, ale na to trzeba mieć sporo czasu.

PS. Ostatnie wiadomości z wysp LIPARYJSKICH (cytat):
Wulkan na Stromboli znów aktywny
Stan pogotowia ogłoszono na niewielkiej włoskiej wyspie Stromboli, u północnych wybrzeży Sycylii. Znajdujący się na wyspie wulkan znowu jest aktywny i wyrzuca lawę.
Na szczycie stożka powstały dwa nowe kratery. Strumienie lawy zaczęły spływać do morza. Doszło też do serii niewielkich eksplozji gazów.

Włoska straż wybrzeża w związku z nagłym przebudzeniem się wulkanu rozpoczęła patrolowanie brzegów wyspy. W stan gotowości postawiono miejscową obronę cywilną. Z obawy przed ewentualnym tsunami 750 mieszkańcom wysepki zalecono trzymanie się z dala od wybrzeża.

Wulkan Stromboli, którego część leżąca nad powierzchnią wody tworzy wyspę o tej samej nazwie, wznosi się 924 metry nad poziom Morza Tyrreńskiego. Do ostatniej poważnej erupcji doszło w grudniu 2002 roku. Oberwało się wtedy zbocze wulkanu, w wyniku czego powstała 10-metrowa tsunami. Fala spowodowała poważne zniszczenia w leżącej na wyspie miejscowości.

Obrazek

GORRĄCE Pozdrowienia. :wink: :lol:
kasper68
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasper68 » 11.03.2007 15:22

Ciekawe czy do czerwca się uspokoi. Bo inaczej pewnie nici z wyprawy na wyspy.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 20.03.2007 07:39

Proponuję odwiedzenie Kalabrii w Google Earth.

Wpisujemy Tropea lub Capo Vaticano i jesteśmy już na miejscu, już jest pięknie.

podobnie Taormina na Sycylii, wszędzie dobra rozdzielczość .

Pozdrawiam, idzie WIOSNA. :wink: :lol:
kasper68
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasper68 » 20.03.2007 17:04

Oglądałam a jakże :D , nawet ten ośrodek gdzie mam nadzieję będę, także. Wogóle całe wybrzeże Kalabrii na Capo Vaticano obejrzane, zresztą Tropea też.
U nas dziś śnieg spadł :( więc tym bardziej tęsknię za słońcem.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 03.04.2007 10:40

Bella Italia, i wspaniała jej historia.

Dzisiaj fotopytanie, jakie to miasto i co przedstawia ukazane miejsce???

Obrazek

Pozdrawiam wiosennie Grzegorz. :wink: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia