Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
adrianekpiaski
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adrianekpiaski » 18.01.2015 22:35

no a nie ma jakiś parkingów autodromo:)??
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 20.01.2015 14:56

W Rzymie są dwa, przy willi i ogrodach Borghese oraz przy stacji Termini. Dość drogie, jeśli dobrze pamiętam, to 18 do 30 euro za dobę. Ale trudno tam znaleźć miejsce. Można ewentualnie szukać jeszcze miejsca przy stacjach metra, ale to też rano może być problem. Generalnie jest tak, jak napisał FUX.

Zerknij tu: http://www.sabait.it/en/parking/rome
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 20.01.2015 20:21

adrianekpiaski napisał(a):teraz pytanie odnośnie parkowania najbardziej interesuje mnie gdzie najlepiej zostawić auto w Bolonii, Florencji i Rzymie..

Zarówno we Flo i jak o Bo parkowałem na niebieskich liniach za kaskę w automatico bileterria
czyli normalnie jak w polskich miastach - wrzucasz pieniążki ciężką ręką, a potem martwisz się czy zdążysz na czas z powrotem....

W Rzymie natomiast byłem samolotem więc problem auta odpadł...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 12.02.2015 11:49

Już zarezerwowane :D Toskania nad morzem, lipiec :D i teraz szukam co i gdzie na powrót. I pomyslałam o malowniczym kompleksie domków nad morzem...
Może podzielicie się swoimi doświadczeniami co i jak w Cinque Terre (zaczynam czytać relacje z Włoch, ale to tych z CT jeszcze nie dotarłam)? Jak zorganizować wyjazd, parkowanie, jak zwiedzać, co koniecznie, a co odpuścić, ile czasu przeznaczyć itp.? Z jakimi kosztami (i za co) trzeba się liczyć? Kojarzę relację (mervika??) z jazdą pociągiem, ale nie mogę jej znaleźć? A może źle autora zapamiętałam?
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 12.02.2015 19:15

piekara114 napisał(a):Już zarezerwowane :D Toskania nad morzem, lipiec :D

gratulacje i miłego pobytu :papa:
dar37@wp.pl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dar37@wp.pl » 18.02.2015 21:10

W tym roku zamiast Chorwacji planuję mały objazd - Praga - Wiedeń -może Alpy- Wenezja. W przypadku Chorwacji to wszystko znam prawie na pamięć, natomiast Włochy i Austria to już zagadka. Czy ktoś może mi podesłać propozycje sprawdzonych noclegów na tej trasie na parę dni ?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.02.2015 21:11

booking.com
i tanio nie będzie.
ferster
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ferster » 19.02.2015 22:15

Koło Villach są piękne jeziora i hotele.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.02.2015 22:55

dar37@wp.pl napisał(a):W tym roku zamiast Chorwacji planuję mały objazd - Praga - Wiedeń -może Alpy- Wenezja. W przypadku Chorwacji to wszystko znam prawie na pamięć, natomiast Włochy i Austria to już zagadka. Czy ktoś może mi podesłać propozycje sprawdzonych noclegów na tej trasie na parę dni ?

Nie ma sprawy, tylko diabeł tkwi w szczegółach :roll:
Trudno w mieście trafić z gustami innych ludzi, wymaganiami cenowymi, itp.... 8)

Najwygodniej poszukać samemu na wspomnianym booking.com,
dobre są też hrs, findhotel,, expedia

Ja na PW dostanę wiadomość, to pomogę.
Na razie pojęcie "może Alpy" jest zbyt ogólne :roll:

Parę dni na Pragę, Wiedeń, Alpy i Wenecję :?: :roll:
Trochę za mało :wink:
Yans
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yans » 24.02.2015 10:58

Czy mógłbym prosić o jakiś namiar na wartą polecenia, niezbyt drogą, miejscówkę w okolicach Wenecji. Interesuje mnie także wynajęcie samochodu na miejscu, ponieważ wybieramy się w 3 osoby (ja, żona i 6 letni syn) do Włoch samolotem. Z góry bardzo dziękuję za pomoc :)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 24.02.2015 20:10

Yans napisał(a):Czy mógłbym prosić o jakiś namiar na wartą polecenia, niezbyt drogą, miejscówkę w okolicach Wenecji. Interesuje mnie także wynajęcie samochodu na miejscu, ponieważ wybieramy się w 3 osoby (ja, żona i 6 letni syn) do Włoch samolotem. Z góry bardzo dziękuję za pomoc :)

Poszukaj na PUnta Sabbioni

I polecam relacje Mariusza-W - Wenecja i Od Alto Adige.... wyszukaj to tutaj na cro.pl korzystając z miejscowego searcha

pozdro
mama.globtroterka
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama.globtroterka » 26.02.2015 13:30

Yans napisał(a):Czy mógłbym prosić o jakiś namiar na wartą polecenia, niezbyt drogą, miejscówkę w okolicach Wenecji. Interesuje mnie także wynajęcie samochodu na miejscu, ponieważ wybieramy się w 3 osoby (ja, żona i 6 letni syn) do Włoch samolotem. Z góry bardzo dziękuję za pomoc :)

Nie wiem czy pomogę, bo nie wszyscy lubią taka formę wypoczynku, ale polecam kempingi na Lido di Jesolo. Można wynająć domek wakacyjny. Fajne atrakcje dla dzieci - baseny, wieczorne animacje, place zabaw i blisko do Wenecji. Mój kilkulatek uwielbia ;) np. taki
globtroterek.blogspot.com/2014/07/przeglad-europejskich-kempingow-ca.html

Z wynajęciem samochodu nie pomogę, bo prawie zawsze jedziemy własnym autem.
macvw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 18.03.2015 02:55

Witam! W tym roku, po 4 latach spędzonych w CRO, "zdradzamy" Chorwację i jedziemy do Włoszech, do miejscowości Roseto degli Abruzzi. Czy ktoś z Was był w tej miejscowości lub okolicach? Co można lub trzeba tam zwiedzić, zobaczyć? Będę wdzięczny za wszystkie informację. Pozdrav!
Ostatnio edytowano 18.03.2015 16:11 przez macvw, łącznie edytowano 1 raz
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 18.03.2015 07:12

Abruzja to fajne widoki, miejsce nie tak oblegane jak okolice Wenecji czy Rimini, dlatego też trochę więcej luzu. Zwykle jest to baza turystyczna dla Włochów, ale ostatnio nie tylko. W tej okolicy należy zajrzeć do Pescary - większe miasto, Ortona. W zasięgu Gran Sasso Italia, niekiedy ośnieżony nawet w czerwcu, piękne widoki. Ponadto w okolicy należy zaliczyć, o ile jesteście zmotoryzowani - Atri, Montepagano, ew Pineto. Do Rzymu też w miarę jest blisko, jakieś dwie godziny jazdy autostradą, przez malownicze górki. Po drodze zburzona w trzęsieniu ziemi L' Aquila...

Pozdrawiam, Grzegorz. :lol:
Yans
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yans » 18.03.2015 13:53

tony montana & mama.globtroterka => Dzięki za podpowiedzi :) Jednak po ostatecznie wybór padł na Sycylię i miejscowość Selinunte w pobliżu Castelvetrano czyli południowa część zachodniej Sycylii.

Wszelkie pożyteczne wskazówki mile widziane :)

Czy ktoś testował parki wodne w tym rejonie ? Szczególnie interesuje mnie ten przy Monreale:
http://www.acquaparkmonreale.it/
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia