Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 10.08.2014 11:43

Pamietam ze Krystof nocowal na kempingu obok Florencji i byl chyba zadowolony

Zobacz w relacji "Szlaczkiem po bucie..."

:papa:
danielZS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) danielZS » 10.08.2014 23:27

Papryczka - możesz śmiało jechać w ciemno. Praktycznie na każdym campingu znajdziesz wolne miejsce pod namiot. My na wybrzeżu nocowaliśmy tutaj: http://www.campingmiramare.it/eng2/#

Widzę że obecnie to cena 34 Euro za 2 dorosłe osoby i parcelę. Kamping kameralny leżący bezpośrednio nad morzem, z przyjemnym tarasem na którym można usiąść przy stoliku pod parasolem i niewielkim basenem.
papryczka79
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) papryczka79 » 12.08.2014 21:45

Daniel dzięki za odpowiedź. Dobrze wiedzieć, że nie trzeba się martwić o rezerwacje. Rezerwowanie przeczy idei wakacji pod namiot przecież. 34 euro to według mnie jak na kemping dość dużo. Znalazłam ze dwa za 25 euro (niestety te duże molochy fuuj). To już są ceny bliższe Chorwacji. Szczerze jeśli miałabym do wyboru mniejszy, kameralny i większy z wypasami wybrałabym bez wahania ten mniejszy. Niestety kwestia campów we Włoszech nie jest tak fantastycznie opisana jak tych w Cro. Może po prostu nie ma co opisywać?
Pozdrawiam serdecznie!
papryczka79
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) papryczka79 » 12.08.2014 21:46

tony montana. Dzięki zaraz zajrzę do polecanej relacji.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 08.12.2014 16:04

Przypomnienie gorących letnich dni, a gdzie? jasne, że w Italii.
Klika charakterystycznych fotek z Toskanii.

Obrazek

I kolejne, typowe toskańskie zdjęcie, zrobione gdzieś tam po drodze. Uważam, że taka prowincjonalna Toskania jest genialna, warta posmakowania...

Obrazek

Warto zboczyć z głównego szlaku, zagłębić się pomiędzy toskańskie pagórki.

Obrazek

Warto wybrać się na pieszą wędrówkę, tylko tak znajdziesz przepiękne, spokojne i warte sfotografowania miejsca...

Obrazek

Przystawać na drodze wina, próbując wyrobów w miejscowych winnicach...

Obrazek

Obrazek

I na koniec wylądować na brzegu toskańskiego morza. Polecam, warto...

Obrazek

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 08.12.2014 16:30

Grzegorz, jak zwykle miłe dla oka widoczki, pozdrowienia, Tony
endriu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) endriu » 11.01.2015 09:20

W tym roku Toskania wygrała z Chorwacją - mam nadzieję że zasłużenie :)
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 12.01.2015 16:17

endriu napisał(a):W tym roku Toskania wygrała z Chorwacją - mam nadzieję że zasłużenie :)

i tu i tu pięknie, ale gwarantuję Ci, że nie będziesz żałował nawet, gdy miejsce Twojego zakwaterowania jest z dala od morza :-)
adrianekpiaski
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adrianekpiaski » 17.01.2015 01:12

Wybieramy sie z zonka i corcia 3latka na.ostatnie 10 dni lipca do wloch, wybor Rimini .. hotel.juz mamy przez booking 2,6 ze sniadaniami za caly pobyt do tego chcemu uderzyc na 3 dni do Rzymu ..znalazlem 20 km od Rzymu kamp z basenami etc za 160 zl nocke.. I tu moje pytanie jak.myslicie 7k to bedzie wystarczajacy budzet?? zakladam ze na obiad lody dzienni wyjdzie z 50-60 eu za dzien plus zwiedzanie liczone osobno. Mam tez prosbe ma.ktos z was dane ile kosztuje autoban od austryjacjiej granicy do rimini??
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 17.01.2015 12:17

adrianekpiaski napisał(a):Wybieramy sie z zonka i corcia 3latka na.ostatnie 10 dni lipca do wloch, wybor Rimini .. hotel.juz mamy przez booking 2,6 ze sniadaniami za caly pobyt do tego chcemu uderzyc na 3 dni do Rzymu ..znalazlem 20 km od Rzymu kamp z basenami etc za 160 zl nocke.. I tu moje pytanie jak.myslicie 7k to bedzie wystarczajacy budzet?? zakladam ze na obiad lody dzienni wyjdzie z 50-60 eu za dzien plus zwiedzanie liczone osobno. Mam tez prosbe ma.ktos z was dane ile kosztuje autoban od austryjacjiej granicy do rimini??

Bez tego 2,6 K PLN możesz spróbować się zmieścić ...

:papa: :papa:

Autoban sprawdz na stronie www.autostrade.it

Z tego co pamiętam to wyjdzie kolo 40 Euro w jedną stronę
adrianekpiaski
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adrianekpiaski » 17.01.2015 14:59

trochę mnie to zmartwiło:) bo liczyłem że samolotem Portugalia wyszła by ok. 7k.. no ale trzeba w takim bądź razie dołożyć:)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 17.01.2015 16:57

adrianekpiaski napisał(a):trochę mnie to zmartwiło:) bo liczyłem że samolotem Portugalia wyszła by ok. 7k.. no ale trzeba w takim bądź razie dołożyć:)

Przepraszam, nie doczytałem, że trzy osoby, miałem wrażenie, że cztery...
Jeśli nie będziesz szalał w restauracjach to dacie radę!:)

Z tymże ze swojego doświadczenia wiem, że w Italii można wydać całkiem sporo kasy
Ot, sporo atrakcji jest :-)

A po drodze do Rzymu ile będziesz miał przez Apeniny: Perugia, Asyż, Lago Trasimeno, Umbria ogólnie....

BTW - samolotem Portugalia za 7k??
Czym leciałeś, skąd i za ile Ci się udało? no i gdzie wypożyczałeś auto na cały pobyt, rozumiem też że cały czas jeździliście? Pisałeś relację może? Ten kierunek mocno mnie interesuje w 2015 :)
adrianekpiaski
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adrianekpiaski » 18.01.2015 15:11

zanim padła decyzja o Włoszech rozpatrywałem Portugalię samolot dla 2os dorosłych + 1 małego dziecka najtaniej samolot wyszedł z Berlina w dwie strony ok 1600 zł (nie pamiętam linii) hotele tańsze niż we Włoszech za 2300 (10 dni) realne ze śniadaniem, samochód liczyłem wziąść na 3 dni i oblecieć must see (za corse wyszło 450 o ile pamiętam + paliwo) plus standard obiady ok 50-60 eu/dzień i bilety do atrakcji osobno i jakby nie było wyszło w przedziale 6-7 k (w zależności od samolotu); na marginesie we Włoszech byłem 2 lata temu w Bibione ale był to Czerwiec zwiedziliśmy Werone, Wenecję, Garda, Gardaland, Cortina D'Apazzo straciliśmy nie całe 3k (ale nocleg/paliwo na pół z teściami) : rok temu wakacje : chorwacja-bosnia-czarnogora-albania-wegry-2014-t45399.html
adrianekpiaski
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adrianekpiaski » 18.01.2015 20:59

teraz pytanie odnośnie parkowania najbardziej interesuje mnie gdzie najlepiej zostawić auto w Bolonii, Florencji i Rzymie..
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.01.2015 21:44

Tam, gdzie znajdziesz miejsce.
I to nie jest truizm...
Niestety.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia