Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Starszy Pan
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Starszy Pan » 24.06.2014 18:17

Jeżeli się nie mylę to Siena.
Pozdrawiam :papa:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.06.2014 18:29

Raczej na pewno.
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 24.06.2014 18:32

Na 100% Siena.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 25.06.2014 15:54

Oczywiście, że SIENA.
A jeśli już tam będziecie, to spacer po Sienie zaczynamy zwykle na Piazza del Campo. Coś szczególnego jest w tym miejscu, błękit nieba wydaje się tu intensywniejszy niż gdziekolwiek indziej i wspaniale eksponuje zachwycająco rude budynki. To jedyna tego typu przestrzeń architektoniczna na świecie, plac ma kształt muszli, wyłożony jest czerwoną cegłą, po której leniwie spacerują gołębie między polegującymi turystami. A leży się na nim znakomicie, ponieważ obniża się ku środkowi - położony jest dokładnie pomiędzy trzema sieneńskimi wzgórzami. Łatwo zapomnieć się leżąc w słońcu i obserwując niesamowitą grę barw...

Wejście na plac, z głównego turystycznego szlaku, pomiędzy wspaniałymi sklepami i barami, knajpami prowadzonymi przez właścicieli od wielu pokoleń, gdzie możesz napić się wspaniałego espresso i zjeść kultowe lody, co krok jest zejście na Piazza del Campo. Pośrodku wzniesiona w XIII wieku wieża Torre del Mangia, z której można podziwiać panoramę miasta (wstęp 7 euro). Całość to jeden z najbardziej rozpoznawalnych symboli miasta, nierozerwalnie z nim związany, każdy Włoch poznałby jego kształt, nawet po wielu kieliszkach Chianti, a jesteśmy właśnie na brzegu tego znanego rejonu świata... No przecież każdy zna wino Chianti.

Obrazek

Drugim (wcześniejsze fotki) sławnym miejscem jest Katedra il Duomo dell Assunta, obłożona charakterystyczną czarno-białą marmurową okładziną. Romańsko- gotycka fasada autorstwa Giovanniego Pisana robi wrażenie o każdej porze dnia. W chwili gdy byliśmy- oświetlona południowym słońcem zdawała się wręcz promieniować i aż raziła bielą i różem. W środku pozioma zabudowa z kolorowych marmurów, oczywiście z Carrary, białe, zielone, czerwone czarne, przepiękne.
Choć z zewnątrz katedra sprawia wrażenie małej, z pewnością zaskoczy nas bogactwo i przestrzeń wnętrza. Oprócz dobrze już znanych nam biało-czarnych marmurowych pasów, zobaczymy tu przede wszystkim dużo złota i błękitu. Unikatem na skalę światową jest marmurowa posadzka z 56 scenami mitologicznymi i starotestamentowymi, wykonana w XIV wieku, nieźle...

Szczególnie polecam Sienę, :wink: :lol: pozdrawiam, Grzegorz.
danielZS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) danielZS » 25.06.2014 18:37

A co z balonem? :lol:
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 25.06.2014 22:09

Grzegorz Ćwik napisał(a):A jeśli już tam będziecie, to spacer po Sienie zaczynamy zwykle na Piazza del Campo. Coś szczególnego jest w tym miejscu, błękit nieba wydaje się tu intensywniejszy niż gdziekolwiek indziej i wspaniale eksponuje zachwycająco rude budynki.

Fakt - to bardzo szczególne miejsce. Ja wybrałem się tam na wakacje w lipcu. Byłem obecny na Piazza del Campo podczas Palio. To dla sieneńczyków coś najważniejszego na świecie. Ja poczułem tą atmosferę i tego nie da się opisać. To nie tylko sam wyścig, ale pochód kontrad przez miasto, niesamowite emocje, świętowanie, itd. Polecam wizytę w Sienie podczas Palio (2 razy w roku: 2 Lipca i 16 sierpnia)

Grzegorz Ćwik napisał(a): Całość to jeden z najbardziej rozpoznawalnych symboli miasta, nierozerwalnie z nim związany, każdy Włoch poznałby jego kształt, nawet po wielu kieliszkach Chianti, a jesteśmy właśnie na brzegu tego znanego rejonu świata... No przecież każdy zna wino Chianti.

Chianti Classico to moje ulubione Wino. Moje wakacje w Toskanii skupiały się w dużym stopniu na próbowaniu kuchni toskańskiej i właśnie na delektowaniu się Chanti Classico z okolicznych winiarni, m.in Castello di Brolio barona Ricasoli :hut:
szrek27
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szrek27 » 29.06.2014 09:21

Znowu zwracam się o pomoc do znawców Italii :) Czy ktoś mógłby mi polecić tani nocleg (najlepiej max do 200zł) dla rodziny 2+1 w promieniu 30-40 km od Rzymu? Chcemy w drodze powrotnej z regionu Kampania odwiedzić ZooMarine, dlatego potrzebny nam w okolicach Rzymu nocleg. I jeszcze jakiś nocleg w okolicach Wenecji. Słyszałam, że jest na wysokości Wenecji jakiś tani camping. Też może być jakieś 30 km odległości... Z góry dzięki za wszelkie rady ;)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 29.06.2014 09:25

danielZS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) danielZS » 29.06.2014 18:23

Szrek 27 - tutaj cena (około 240 zł za dobę za 4-osobową rodzinę) w miarę niedrogiego kempingu w okolicy Wenecji: http://wyprawyrodzinnie.pl/porady/urlop ... riatykiem/

a tutaj możesz poczytać o moim pobycie na tym kempingu i odwiedzeniu Wenecji
http://wyprawyrodzinnie.pl/relacje-z-po ... p-wenecja/

:papa:
szrek27
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szrek27 » 29.06.2014 18:42

Dzięki za podpowiedzi ;)
toskaniatravel
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) toskaniatravel » 12.07.2014 10:09

zapraszam na stronę agencji turystycznej:
toskaniatravel.com.pl
zapewniamy polskiego przewodnika, organizujemy wycieczki, wczasy, wakacje, noclegi, apartamenty;
więcej informacji mailowo lub telefonicznie;
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 12.07.2014 10:16

dla mnie to jest reklama i złamanie regulaminu forum:
"Zamieszczanie reklam wymaga zgody administratora forum."
Proszę o usunięcie postu
Eunike1984
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eunike1984 » 19.07.2014 16:02

Czy ktoś z Was orientuje się może jak wygląda sprawa z plażami w regionie Kampania? Okolice San Marco di Castellabate/ Santa Maria di Castellabate. Chodzi mi dokładnie o plaże bezpłatne. Czy są tam takie i jak je znaleźć? I ile kosztują plaże płatne? Z góry dzięki za info. Szukałam, ale nie znalazłam nic konkretnego :(
papryczka79
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) papryczka79 » 10.08.2014 09:40

Witajcie moi drodzy.
Może Wy, którzy już trochę znacie włoską rzeczywistość mi coś doradzicie. Wkleję ten tekst do wszystkich wątków dotyczących Włoch.
Planujemy podróż-objazdówkę. Będzie ona ograniczona siłą rzeczy do jednego regionu Toskanii i do okolic Rzymu. W grę wchodzą tylko campingi (pola namiotowe). Przeglądam różne stronki z campingami i niestety wszystkie jakie mi się wyświetlają są raczej gwiazdkowe, duże, z basenami (choć w miejscowościach odległych od morza basen wydaje mi się coraz bardziej zasadny jednak), wiecie raczej masówka. Po zeszłorocznej Chorwacji zjechanej z góry na dół mam smaka na takie mniejsze, kameralne (i dużo tańsze). Zdaję sobie sprawę, że jaki by to nie był camping będzie drożej niż w Cro. Nie mam złudzeń. Tak do 20 euro za noc (2os, namiot i autko) byłoby cudownie. No do 25euro damy radę. Czy w okolicy Sieny, Florencji natknęliście się na jakieś mniejsze pola namiotowe, które po prostu nie figurują na oficjalnych stronach? To samo w okolicy Rzymu? i może coś na wybrzeżu? (tylko na którym?) Na większości stron jest możliwość rezerwacji wcześniejszej. Dla mnie to zaprzeczenie idei podróży namiotem, gdzie nie ma planu, nie ma dat. Może ktoś ma wiedzę na temat dostępności pól namiotowych we pierwszej połowie września? Już jest luźniej? Można w ciemno? W Chorwacji byliśmy na dwóch takich większych z pierwszego na Hvarze uciekliśmy na mniejszy bez podziały parcel i z widokiem z "okna" na morze. Na drugim już zostaliśmy. To były nasze dwie ostatnie noce. Widzę wielką różnice między tymi mniejszymi polami a dużymi. No nic to będę czekać na jakieś wskazówki. Może ktoś coś wie. Uciekam wklejać się w następne wątki. Także wybaczcie, że wszędzie będzie mnie pełno:)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.08.2014 09:53

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia