Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Baska Voda - pytanko

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
corrina
Cromaniak
Baska Voda - pytanko

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 12.07.2006 12:51

Witam

Do Cro jedziemy pierwszy raz, po wielu analizach, przeczytanych relacjach, obejrzanych zdjęciach padło na Baską Vodę. Zdecydowaliśmy równiez jechać "w ciemno". W związku z tym mam małe techniczne pytanie. Nie mam pojęcia, jak realnie dużym/małym miasteczkiem jest Baska Voda (trudno mi to ocenić na podstawie mapek w necie), ale z tego, co przeczytałam chyba w czyjejś relacji, wynika, że sąsiednia Brela podzielona jest na jakieś małe dzielnice/osiedla, jakkolwiek zwał.
Czy w Baska jest podobnie ? Chodzi mi o to, abyśmy, rozmawiając z ludkami stojącymi przy drodze, którzy proponuja kwatery, nie popełnili jakiegoś błędu i trafili na odludzie czy w jakieś nieciekawe miejsce.
Reasumując, jakie "dzielnice" Baskiej Vody są najlepsze na zakwaterowanie (nie musi być 5 metrów od plaży ale powiedzmy do 300 m maxymalnie).
Z góry dzięki
Kasia
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 12.07.2006 13:18

Może jeszcze troszkę doprecyzuję. CHodzi nam o miejsce w miarę spokojne i względnie ciche ale jednak nie za daleko do plaży.
Natomiast może są w Baskiej Vodzie jakieś punkty odniesienia (widziałam na mapce boisko) - większe hotele (w ich okolicy chyba nie koniecznie bo pewnie plaża zapchana ich mieszkańcami),sklepy itp, do których można by się odnieść podczas rozmowy z potencjalnycm gospodarzem. W sensie np - koło kościoła dobrze, koło boiska źle (to był przykład z głowy ;) )
Myślę że już podaczas wstępnej rozmowy kilka ważnych informacji można wyciągnąć i ewentualnie dopiero po ustaleniu kilku podstawowych kwestii (w tym własnie położenie) jechać oglądać. Nie chcielibyśmy za bardzo tracić pół dnia na jeżdżenie od domu do domu z jednego końca miasta na drugi.
Liczę na jakieś sugestie Cromaniaków :)
psitul_mnie
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) psitul_mnie » 12.07.2006 15:33

Nie można się decydować na kwatere od razu. Baska nie jest podzielona na dzielnice a kwatery w okolicy boiska sa spokojne i wszedzie blisko. Najlepiej zostawic gdzies samochod i pospacerowac po Baskiej i obejzec wszystkie mozliwe kawtery i negocjowac ceny. Nie decyduj sie na pierwsza lepsza. Byłam tam dwa razy na tej samej kawaterze i bylo spokojnie i fajnie. Polecam.
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 12.07.2006 15:58

psitul_mnie napisał(a):Nie można się decydować na kwatere od razu. Baska nie jest podzielona na dzielnice a kwatery w okolicy boiska sa spokojne i wszedzie blisko. Najlepiej zostawic gdzies samochod i pospacerowac po Baskiej i obejzec wszystkie mozliwe kawtery i negocjowac ceny. Nie decyduj sie na pierwsza lepsza. Byłam tam dwa razy na tej samej kawaterze i bylo spokojnie i fajnie. Polecam.

Dzięki za info :) A moze podzielisz się namiarem na tą kwaterkę ? ;)

Jak duża jest właściwie Baska Voda ? Powiedzmy ile mniej wiecej zajmuje przejście jej "wzdłóż i wszerz" ? I gdzie najlepiej zostawić autko, żeby przejść się w poszukiwaniu kwater ?

Jest jeszcze potencjalny problem, ale na razie nie zdecydowaliśmy jeszcze ostatecznie, jaki plan wchodzi w grę.
Początkowo mieliśmy z Wiednia dojechać do Szybenika i tam zostać na 1 noc aby na następny dzień z samego rana jechać do Baskiej i szukać kwater (czytałam, że rano najlepiej). Jednak po wielu debatach doszliśmy do wniosku że chyba lepiej już dojechać z Wiednia już do samej Baskiej z pominięciem tego pojedynczego (bądź co bądź chyba trochę bezsensownego) noclegu w Szybeniku aby w Baskiej być o dzień dłużej i najwyżej zrobić sobie jednodniowy wypad do Szybenika jeśli nam się zachce.
W tym przypadku jednak wychodzi na to, że do Baskiej z Wiednia dojedziemy niestety na wieczór i stąd moja obawa, czy coś znajdziemy. Jeśli nawet będą kwatery to niestety pewnie znacznie mniejszy wybór niż rano.
Możecie podpowiedzieć, który wariant zatem jest sensowniejszy ?
Wiem że oczywiście można by ta jedną noc w Baskiej przespać u kogokolwiek a z rana szukać już czegoś na cały tydzień, ale serio, po całej tej trasie nie chcemy już po prostu myśleć o tym, że trzeba się rozpakować, rano znów spakować, nosić z rzeczami do samochodu itp. Po prostu po trasie chcemu już zostać na ten tydzień w jednym miejscu i cieszyć się słońcem, wodą i świętym spokojem :)
Poradźcie, proszę !
aniuczek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) aniuczek » 12.07.2006 23:08

Jak duża jest właściwie Baska Voda ? Powiedzmy ile mniej wiecej zajmuje przejście jej "wzdłóż i wszerz" ? I gdzie najlepiej zostawić autko, żeby przejść się w poszukiwaniu kwater ?

Możecie podpowiedzieć, który wariant zatem jest sensowniejszy ?

Sam Baska nie jest specjalnie duża. Można ją obszarowo porównać np. do naszego Mielna. Zabudowa jest dość gęsta. No i informacja jak mi się wydaje ważna - Baska Voda przechodzi prawie niezauważalnie w Brele a więc stanowią te 2 miejscowości niemal jedna już znacznie większą miejscowość. Wzdłuż plaży poprzez Baskę i Brele prowadzi droga. Jeżdzi się nią trudno i bardzo wolno ze względu na jej wąskość i ruch jak i parkujące auta. Obie miejscowości są urocze jednak w sezonie bardzo zatłoczone.
Jeśli nie skorzystasz z oferty naganiczy przy Jadrance to możesz wjechać w okolicy promenady w Basce. Tam nad samym brzegiem morza są parkingi ( płatne ) i na czas poszukiwań kwatery można tam zostawić samochód.
Z Wiednia do Riviery Makarskiej jest jeszcze kawałek. Jak sądzę będziesz Wiedeń opuszczał po południu więc do celu dotrzesz bardzo późno. Ja byłem w nieco podobnej sytuacji i zdecydowałem o zjeździe z autostrady ok. 100 kilometrów przed Splitem i jednym noclegu na polu namiotowym. Tym sposobem byłem rano w Basce i miałem dużo czasu na szukanie kwatery.
Oczywiście wybór należy do Ciebie i szczerze powiedziawszy zawsze będzie dobrze byle humor dopisywał.
psitul_mnie
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) psitul_mnie » 13.07.2006 09:55

Jazda chorwackimi autostradami (po Chorwacji) jest bajeczna. Jeżeli masz drugiego kierowce to nie ma sensu tracic czasu na noclegi, a jeżeli jest tylko jeden to warto zatrzymać się gdzieś na nocleg bo ciągła jazda w wyskoich temeperaturach nie jest zbyt przyjemna. My zawsze zatrzymywaliśmy się na nocleg w Karlovacu by na rano być na miejscu. Oprócz autostrad jest druga trasa widokowa z tym, że jest o wiele trudniejsza.
:arrow: Parking w Basce przy porcie jest płatny ale pojemny.
:arrow: Co do kwatery my się zawsze zatrzymywaliśmy u Diany Topić (rzut kamieniem od boiska które widziałaś na mapie) prowadzą do niej wąskie betonowe schody na górę jeżeli chcesz to wyślę Ci kilka fotek, żeby mieć rozeznanie z miejscem.
:arrow: Do południa można negociować cenę kwatery a po południu nie da rady, bo wiedzą, że ludzie nie mają wyjścia i biorą co popadnie. Więc wieczorem nici z targowania się ;)
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 13.07.2006 18:16

Dzieki za wszystkie cenne rady.
Jeśli możesz, to bardzo chętnie poproszę te fotki na corrina_f1MAŁPAgazeta.pl
No tak, słyszałam że najpsze "targi" kwaterowe odbywają się przed południem, jednak trzeba będzie przemyśleć tą kwestię dokładnie...

Wiem, że o tym pewnie już gdzieś było, ale czy jeśli planujemy zostać na tydzień, to lepiej im to od razu powiedzieć na początku czy np przenocować noc-dwie i powiedzieć, że chcemy przedłużyć o kolejne 5 dni ? Nie wiem, czy to ma jakiekolwiek znaczenie ogólne i wpływ na cenę, ale coś takiego wyczytałam na forum.
Ryszard_K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryszard_K » 13.07.2006 20:07

do 3 noclegów płacisz do 30% drożej. lepiej od razu wybrać odpowiednia kwatere i podać właściwy termin. wówczas masz możliwość negocjacji ceny
i gospodarz może zaplanować następnych lokatorów
Malenna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malenna » 17.07.2006 13:32

corrina będąc w BV nie można myśleć o spokojnym odpoczynku, bo tłumy na deptaku przypominają ul. Marszałkowską w W-wie i jest to raczej średnio przyjemne. Już gdzieś to pisałam, ale jeszce się powtórzę. Wrócilismy tydzień temu z Baski. Ktoś dobrze doradził Ci okolice boiska, my mieszkaliśmy obok u Cvitanovica http://www.dalmatia-channel-of-brac.com ... c_home.htm.
To jakieś 200 - 250 m od morza. Promenada ciągnie się wzdłuż dosyc ruchliwe ulicy i to nie jest urokliwe :( Bardziej uroczo wyglądała Brela, ale widziałam ją tylko od strony morza spacerując głównym deptakiem. Jesli masz jeszcze jakieś pytania to pisz, chętnie odpowiem.
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 17.07.2006 14:39

Hej Malenko
Okolic Boiska nikt mi nie doradził, to po prostu było pierwsze charakterystyczne miejsce, jakie rzuciło mi sie w oczy kiedy pierwszy raz spojrzałam na mapę Baskiej :) I dlatego "rzuciłam boiskiem" jako przykład w ciemno
Zdecydowanie wyobrażam sobie że jeśli gdziekolwiek jest promenada wzdłuz plazy to na pewno jest tam głosno ;) Dlatego nie należe do tej grupy turystów, która na siłę musi mieszkać jak najbliżej wody :) Nawet z miła chęcią wolę wyżej i wdrapywać się po tych schodkach, ale mieć za to widoki z okna, niż słuchać tej "Marszałkowskiej" ;)
(PS Swoją drogą, Krajanko, to zawsze się zastanawiam, czemu jako przykład nie podaje się N.Światu czy Chmielnej, w sumie one przeciez na ogół bardziej zatłoczone niż Marszałkowska :D )
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.07.2006 15:19

Malenna napisał(a):....Wrócilismy tydzień temu z Baski ...

Próbowałem namierzyć tego Peugeota o kolorze czerwień lucyfer...ale się nie udało :cry: Miałaś jakiś podziemny parking Malenna :?: :wink: :lol:
Potwierdzam, że przy porcie na parkingu płatnym znajdą się zawsze wolne miejsca, natomiast wzdłuż promenady - mimo opłat w parkomatach - trzeba mieć farta by trafić coś wolnego. Na terenie miejscowości prawie wszędzie zakazy parkowania i nie warto ryzykować - widziałem mnóstwo żółtych sprzętów na kołach.
zibi200
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibi200 » 17.07.2006 15:25

Być może przeoczyłem w jakim terminie jedziesz a to jest bardzo istotne. Otóż w tamtym roku 10.09 - 17.09 byłem w Baśce w apartamencie House Nikic Mira:

http://www.baskavoda.pl/
http://www.apartmaninikic.com/galerija.asp

Dla mnie wręcz wymarzone miejsce, przy końcu promenadki, praktycznie zerowy ruch samochodowy i dosłownie 20 m do plaży i warunki wręcz luksusowe. Jak zaznaczyłem był to wrzesień i było kilka wolnych apartamentów więc byłem bardzo zadowolony z negocjacji cenowych :)
Malenna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malenna » 18.07.2006 13:08

slapol napisał(a): Próbowałem namierzyć tego Peugeota o kolorze czerwień lucyfer...ale się nie udało :cry: Miałaś jakiś podziemny parking Malenna :?: :wink: :lol:

A ja biję się w piersi, że zagapiłam się (z wrażenia przed wyjazdem :D ) i nawet nie spojrzalam na naszą listę wyjazdową tuż przed wyprawą :(
Jakiś samochód pozdrawiał nas po drodze, ale kto to był to nie mam pojęcia (na warszawskich numerach)... Wielka szkoda....
Jeśli chodzi o samochód to faktycznie od strony ulicy był całkowicie niewidoczny, bo wjeżdżało się stromo pod górę i stał z drugiej strony budynku. Ale może widzieliśmy się gdzies na mieście bądź na plaży, przypadkiem :)
pozdrawiam
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 18.07.2006 13:53

zibi200 napisał(a):Być może przeoczyłem w jakim terminie jedziesz a to jest bardzo istotne. Otóż w tamtym roku 10.09 - 17.09 byłem w Baśce w apartamencie House Nikic Mira:

http://www.baskavoda.pl/
http://www.apartmaninikic.com/galerija.asp

Dla mnie wręcz wymarzone miejsce, przy końcu promenadki, praktycznie zerowy ruch samochodowy i dosłownie 20 m do plaży i warunki wręcz luksusowe. Jak zaznaczyłem był to wrzesień i było kilka wolnych apartamentów więc byłem bardzo zadowolony z negocjacji cenowych :)

W Basce planuję być od 13-ego sierpnia. Te apartamenty już kiedyś oglądałam, ładnie wyglądają, szczególnie widok z okna, ale chyba nie znalazłam tam dwójki, a może źle czytam te ich skróty ? Ale wszystkie pokoje/apartamenty wydają się być 2+2 według tego co piszą na stronie :(
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.07.2006 15:06

Malenna napisał(a):
slapol napisał(a): Próbowałem namierzyć tego Peugeota o kolorze czerwień lucyfer...ale się nie udało :cry: Miałaś jakiś podziemny parking Malenna :?: :wink: :lol:

A ja biję się w piersi, że zagapiłam się (z wrażenia przed wyjazdem :D ) i nawet nie spojrzalam na naszą listę wyjazdową tuż przed wyprawą :(

Ja to sobie listę nawet wydrukowałem :lol: ...ale z tym namierzaniem to nie byłem precyzyjny, a na pewno nie zaglądałem we wszystkie podwórka domów :lol:
Pzdr

Powrót do Chorwackie ABC

Baska Voda - pytanko
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone