Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

BASKA VODA - OREBIC

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lisek1
Odkrywca
BASKA VODA - OREBIC

Nieprzeczytany postnapisał(a) lisek1 » 25.05.2013 12:52

Witam. W ubiegłym roku byliśmy pierwszy raz w Chorwacji w msc. Baška Voda na riwierze Makarskiej. Bardzo nam się tam podobało - piękne góry, piękne plaże, czysta woda, wieczorne życie z rakija na ulicach :) Dużo atrakcji- skutery wodne, parasailing itp., itd.
W tym roku też zamierzamy spędzić urlop w Chorwacji, tylko chcielibyśmy pojechać gdzieś w inne miejsce aby jak najwięcej zobaczyć w tym pięknym kraju.
Dlatego zwracam się do Was moi drodzy z pytaniem: Czy riwiera Makarska to jest najpiękniejsze miejsce w Chorwacji czy są jeszcze piękniejsze?
Co byście nam polecali po BV?
Rozglądając się po mapie i po forum wpadł mi do głowy Orebič. Może ktoś był w tych dwóch miejscach i mógłby to jakoś porównać? Czy w Orebiczu też są piękne plaże? Są jakieś atrakcje w porcie typu parasailng itp.? bary, restauracje, rakija na ulicy? Czy raczej tam jest cisza i spokój?
Jesteśmy jeszcze młodzi i jednak lubimy jak coś się dzieje :)
Pozdrawiam i liczę na Wasze wypowiedzi. Może jak ktoś się pokusi niech wybierze co jest ciekawsze BV czy Orebič.
Rafał78
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał78 » 25.05.2013 17:46

Myślę,że warto zobaczyć Orebič ze względu na bliskość Korčuli.Cały półwysep to niewątpliwie piękne miejsce w Chorwacji.
Które jest najpiękniejsze? Musicie ocenić sami.Ile ludzi tyle upodobań.
Jeżeli chodzi o życie nocne to raczej Korčula.
Orebić powinien wam odpowiadać,ale nie przekonacie się jak sami nie sprawdzicie :wink:

klub-milosnikow-polwyspu-peljesac-t38937.html
polecam lekturę

Pozdrawiam
hammer
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) hammer » 25.05.2013 18:25

Staję przed podobnym dylematem .Rok temu Baśka Voda a w tym planuję Orebic lub Trpanj. Ja jestem przekonany do półwyspu boje się tylko o atrakcje dla dzieci.Czy plaże i atrakcje typu place zabaw odpowiednie dla dzieciaków znajdę na Półwyspie Peljesac?
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 25.05.2013 19:55

W Baška Voda nie byłam, znam tylko z relacji i opowieści. Które miejsce piękniejsze, które najpiękniejsze nie podejmuję się oceniać, to kwestia gustu.
Orebić dziurą nie jest, ale do kurortu typu Międzyzdroje tu mu jednak sporo brakuje. Jest plaża miejska, która moim (zaznaczam [moim) zdaniem jest kiepska. Jest ładna, ale.........tylko ładna. W sezonie są tam atrakcje typu banan, skutery, jest bar na plaży, jest ładny kawałek promenady nad brzegiem, liczne knajpki, jest jakaś dyskoteka (choć jej nigdy nie odwiedziłam). Bliskość Korculi jest niewątpliwym atutem. No i Półwysep jest ogólnie piękny.

hammer napisał(a):.Czy plaże i atrakcje typu place zabaw odpowiednie dla dzieciaków znajdę na Półwyspie Peljesac?

Mam wrażenie, że jeżeli w ogóle to tylko w Orebić, ale jakoś szczególnie za wiele tam tego nie ma.

W sumie lepiej niech się wypowiedzą bywalcy plaż w Orebicu, ja ich unikam jak ognia. Takie zbiegowiska to nie dla mnie.
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 25.05.2013 20:11

Aldonka napisał(a):...niech się wypowiedzą bywalcy plaż w Orebicu, ja ich unikam jak ognia...

Musieli Ci nieźle zaleźć za skórę :lol: :wink:
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 25.05.2013 20:34

krispinus napisał(a):
Aldonka napisał(a):...niech się wypowiedzą bywalcy plaż w Orebicu, ja ich unikam jak ognia...

Musieli Ci nieźle zaleźć za skórę :lol: :wink:

Czy ja wiem, może troszkę :D
Generalnie lubię bardziej kameralne plaże, małe, bez cudzych nóg nad moją głową ;)
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 25.05.2013 20:34

He,he...atrakcje dla dzieci.... Dla moich te atrakcje są w Cro na każdej plaży na której jesteśmy. Woda, kamienie, płetwy, rurka, wiaderko na rybki i arbuz w lodówce. :lol:
hammer
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) hammer » 25.05.2013 20:47

Dokładnie każde dziecko lubi inne atrakcje. Wyjazd w lipcu i sam nie wiem co robić:) Kusi mnie Orebic ale może zakotwicze w Tucepi i droga morską na Peljesac w ramach wycieczki jednodnodniowej sie udam aby ocenić jak tam jest na własne oczy. Bardzo chciałbym zobaczyć Korcule bo wiele o niej dobrego przeczytałem
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 26.05.2013 06:51

Byliśmy w obydwu miejscowościach oraz w Tucepi też.
W Basce w tamtym roku byliśmy,w Orebicu w 2008r w Tucepi w 2010r.
Baska i Tucepi bardzo podobne miejscowości,turystów sporo,zawsze coś się dzieje.
Orebić jest trochę spokojniejszy chodź rodaków sporo,na ulicy często słychać język polski.Plaża miejska nic ciekawego,ale są plaże inne i bardzo fajne,my najczęściej chodziliśmy na plaże przy hotelu w stronę Kuciste,nawet korzystaliśmy czasami z basenu hotelowego.Przy plaży jest boisko do siatkówki.
Cały Orebić jak i płw.Peljesać jest inny niż Riviera Makarska.Bardziej dziki,spokojniejszy,widoki przecudne.Warto odwiedzić inne miejscowości jak np.Viganj.Loviste.Trapanj,Trstenik,plaża Divna,Ston,sąsiednią Korculę.
Na pewno jest mniej atrakcji dla dzieci niż na Rivierze Makarskiej,ale warto tam pojechać.
My jeszcze wrócimy na Peljesać.

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone