Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Baska Voda- kilka pytań

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
johnny2002
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) johnny2002 » 07.07.2014 21:26

Gdzie w basce kupic dobre domowe wino prosek i rakije?
Najlepiwj zeby dalo sie poprobowac.
jakie ceny to standard?
I jeszcze pytanko gdzie mozna zjesc male smazone rybki podobne do caca w bulgarii. Podobno w cro tez sa.
Bylbym wdzieczny za dokladne namiary
lukasz22i
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz22i » 07.07.2014 22:19

johnny2002 napisał(a):Gdzie w basce kupic dobre domowe wino prosek i rakije?
jakie ceny to standard?
I jeszcze pytanko gdzie mozna zjesc male smazone rybki podobne do caca w bulgarii. Podobno w cro tez sa.

Mój gospodarz w willi Mimoza na Radića sprzedaje wino i rakiję, wina butelkę wypiliśmy (20kun), dość cierpkie - co kto lubi, nie pytaliśmy o możliwość degustacji. Widziałem w kilku miejscach wystawki z trunkami ale poobklejane i dość gadżeciarskie, nie wiem co to jest warte - te od naszego gospodarza to wyrób własny.
Chętnie przyłącze się do pytania o rybki - przepyszne jadłem w Primosten, tutaj niestety nie widziałem.
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 07.07.2014 22:55

johnny2002 napisał(a):Gdzie w basce kupic dobre domowe wino prosek i rakije?
jakie ceny to standard?

Na tym bazarku kupowaliśmy dobre specyfiki w rozsądnej cenie :wink:
https://www.google.pl/maps/@43.358714,1 ... 83akFQ!2e0

Jak będziesz w Omiśu to na tym deptaku
https://www.google.pl/maps/place/Omi%C5 ... fef6fd3fc2
jakieś może niecałe 100m po prawej stronie jest 3--ci sklepik z trunkami, powiedz że chcesz w większych zwykłych butelce wino czy rakiję
naprawdę dostaniesz wspaniały wyrób za dobrą cenę ,te na półkach w ładnych butelkach mają
bardzo małą pojemność ,dobre na prezent :wink:
kobrat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kobrat » 08.07.2014 10:20

no tylko trzeba uwazac , bo oszukuja , mysmy kupili raz wino i rakije w takim malym sklepiku przy drodze w Baska Voda ul, stiepana radica, ale pamietam ze szlo sie pod gorke z centrum kolo hotelu BACCHUS i sklepik byl po prawej stronie , ( wchodzilo sie przez furtke i po lewej byly drzwi , taki maly same wina) Wino inne niz dal nam sprobowac !!! a rakije przyniosl ojciec wlasciciela. Wsadzilismy ja do zamrazarki i ZAMARZLA!!!! jak na drugi dzien poszlismy do goscia , to sie wyparl i powiedzial ze nie sprzedaje tu rakiji!!! Rowniez oszukuja na winie na takim malym straganiku ( gosciu samochodem )przy plazy , ale na samym koncu w kierunku Makarskiej - tam tez daje inne probowac , a inne ci sprzedaje
Mona_M
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mona_M » 08.07.2014 10:35

Nasajem napisał(a):Ja jadę w piątek 02.08 do Breli, gdyby ktoś był chętny również proszę pisać :).

My jedziemy w tamtym kierunku ;) tyle że wyjeżdżamy 3 sierpnia ;)
johnny2002
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) johnny2002 » 08.07.2014 12:03

Hej,
Odpowiadajac sobie na pytanie to caca jest w restauracji Stary Tovar. 50 kun chyba ale jeszcze nie probowalismy.
Wino na tym bazarze jest ale trzeba sie zapytac 20kn za litr.
lukasz22i
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz22i » 08.07.2014 14:17

kobrat napisał(a):no tylko trzeba uwazac , bo oszukuja , mysmy kupili raz wino i rakije w takim malym sklepiku przy drodze w Baska Voda ul, stiepana radica, ale pamietam ze szlo sie pod gorke z centrum kolo hotelu BACCHUS i sklepik byl po prawej stronie , ( wchodzilo sie przez furtke i po lewej byly drzwi , taki maly same wina) Wino inne niz dal nam sprobowac !!! a rakije przyniosl ojciec wlasciciela. Wsadzilismy ja do zamrazarki i ZAMARZLA!!!! jak na drugi dzien poszlismy do goscia , to sie wyparl i powiedzial ze nie sprzedaje tu rakiji!!! Rowniez oszukuja na winie na takim malym straganiku ( gosciu samochodem )przy plazy , ale na samym koncu w kierunku Makarskiej - tam tez daje inne probowac , a inne ci sprzedaje

Widziałem i jednych (mieszkam na Radica tylko po drugiej stronie ulicy) i drugich (spacerowałem wczoraj w stronę Promajny i widziałem dzidka w stroju marynarza i kolorowe trunki). Było postraszyć gościa od rakiji że jak wam kasy nie odda to zgłosicie że handluje tym na lewo :lol:
kornelito
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kornelito » 08.07.2014 18:36

Przeczytałem cały temat i jestem zachwycony tą miejscowością. Wyjeżdżamy w ciemno we cztery osoby (2 pary) na przełomie lipca i sierpnia i chcemy zostać około 10 dni. Mógłbym prosić Was o namiary na sprawdzone apartamenty? Jesteśmy w stanie zmieścić się w cenie 20 euro/osoba w apartamencie z klimatyzacją, tarasem i aneksem kuchennym? Bardzo proszę o namiary na maila - adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl lub PW. Pozdrawiam!
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 08.07.2014 18:56

kobrat napisał(a): ( gosciu samochodem )przy plazy , ale na samym koncu w kierunku Makarskiej - tam tez daje inne probowac , a inne ci sprzedaje

..zgadza się ,jak bym dorwał tego co handlował z samochodu ,od razu bym go podpieprzył choć nigdy tego nie robię .
...dobrze, że tylko jedna butelczynę wziąłem rakiji figowej [smokva]
...była beznadziejna , ale ta z Omiśa była wspaniała z tego dużego sklepu , nie z tych dwóch pierwszych małych na przodzie deptaka :wink:
kibic hr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kibic hr » 08.07.2014 21:03

Witam od 20 lipca będziemy w Baskiej Vodzie- doradźcie w którym miejscu jest najlepszy kurs Euro bez dodatkowych prowizji i jak obecnie się kształtuje.
markus 74
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) markus 74 » 16.07.2014 13:52

Ja niestety wróciłem wczoraj tj 16 lipca z Baśka Voda ,szkoda że to już ,byłem 12 dni i tak:
1. 100 EUR = 720 do 750 kun ( nie wymieniać pochopnie bo dwa kroki dalej może być lepszy przelicznik , ale najlepiej wymieniać w banku , najlepszy kurs ).
2. APARTAMENT polecam NINA ul. PODSPILINE 23 u Pani MARIOLINA TOMAŚ , 200 M do plaży , widok na morze,właściciele superrrrr , apartament czyściutki ,nowiutki itp. Cena : ja miałem ten LUX 80 EUR (2+2) obok chyba też 70-80 eur a niżej to chyba nawet po 65.
3. RAKIJA I LIKIERY kupować u starszego pana przy ulicy ,który przyjeżdża 10 km. wytwarza trunki wraz z żoną i są super , można kupować na 100% sprawdzałem śliwowicę ( przywiozłem kilka) rakiję i wiśniówkę - PRAWDZIWY WYRÓB ! Cena 25 kun 250 ml. NIE KUPOWAĆ PRZY PLAŻY W BUTELKACH Z MUSZELKAMI ITP - ŁADNIE WYGLĄDA ,A DO PICIA BEE! Starszy,siwy Pan siedzi zawsze przy ulicy idąc w stronę Breli po prawej stronie w zaciemnionym miejscu przy lampce , najlepiej schodzi mu śliwowica , wiśniówka i oczywiście można spróbować , przed nim też stoi handlarz ,ale nie polecam .
durnylka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) durnylka » 17.07.2014 08:43

kobrat napisał(a):no tylko trzeba uwazac , bo oszukuja , mysmy kupili raz wino i rakije w takim malym sklepiku przy drodze w Baska Voda ul, stiepana radica, ale pamietam ze szlo sie pod gorke z centrum kolo hotelu BACCHUS i sklepik byl po prawej stronie , ( wchodzilo sie przez furtke i po lewej byly drzwi , taki maly same wina) Wino inne niz dal nam sprobowac !!! a rakije przyniosl ojciec wlasciciela. Wsadzilismy ja do zamrazarki i ZAMARZLA!!!! jak na drugi dzien poszlismy do goscia , to sie wyparl i powiedzial ze nie sprzedaje tu rakiji!!! [...]

Cześć, zdziwiła mnie Twoja opinia. U tego Pana byłem 2 razy na wakacjach i powiem szczerze, że zarówno Baska Vode, samego gospodarza jak i jego trunki do tej pory wspominam bardzo dobrze. Był tam też mój kolega z mojego polecenia i też był zadowolony. Właściciel to człowiek, z którym można sobie przyjemnie porozmawiać, nie podejrzewałbym go raczej o jakieś "proste numery" z podmienianiem butelek. Nie wiem, co to za historia z rakiją, a co do wina, to pamiętam, że w sklepiku wszystko było lekko "ugotowane", więc nie dziwię się, że mogło mieć inny smak. Chyba, że próbowałeś wino białe, a kupiłeś ostatecznie czerwone :wink: Do tej pory mam w domu butelkę jego czerwonego wina (chyba już się wyleżakowało, bo to berba bodajże 2009 hehe).
Załączniki:
2014-07-17_092517.jpg
Magnesska
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magnesska » 18.07.2014 20:55

Witam,

razem z przyjaciółmi (4 osoby) jedziemy po raz pierwszy do Chorwacji do Baska voda od 25 sierpnia do 4 września. Mam pytanie jakich cen powinniśmy się spodziewać za apartament czteroosobowy? Nie liczymy na żadne luksusu, ani wifi ani klimatyzacja nie jest nam potrzebna. Może ktoś ma coś do polecenia w taniej cenie?
Pozdrawiam,
Aga

adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
markus 74
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) markus 74 » 20.07.2014 22:09

Na pewno jechać w ciemno , nic nie rezerwować wcześniej , w tym okresie będzie taniej,ceny w sklepach takie same , jeśli chodzi o apartamenty to ONE Was będą szukały tzn. właściciele i ich naganiacze sami was będą zachęcać do skorzystania z ich dobrodziejstw . Zależy czy chcecie razem w jednym apartamencie mieszkać , jeśli tak ,to za 50 eur spokojnie coś znajdziecie i to z wifi ,kwestia lokalizacji oraz ilość dni pobytu , nie podejmować pochopnie decyzji , oglądać jeden , drugi apartament i się targować . Nie napalać się!Pozdrawiam.
Magnesska
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magnesska » 22.07.2014 16:22

markus 74 napisał(a):Na pewno jechać w ciemno , nic nie rezerwować wcześniej , w tym okresie będzie taniej,ceny w sklepach takie same , jeśli chodzi o apartamenty to ONE Was będą szukały tzn. właściciele i ich naganiacze sami was będą zachęcać do skorzystania z ich dobrodziejstw . Zależy czy chcecie razem w jednym apartamencie mieszkać , jeśli tak ,to za 50 eur spokojnie coś znajdziecie i to z wifi ,kwestia lokalizacji oraz ilość dni pobytu , nie podejmować pochopnie decyzji , oglądać jeden , drugi apartament i się targować . Nie napalać się!Pozdrawiam.

SUPER!
Dzięki za odpowiedz!:)
Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Baska Voda- kilka pytań - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone