Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Baśka Voda i nie tylko :) Wspomnienia 2010.

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Sylwia1224
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwia1224 » 19.07.2011 20:50

WODOSPADY KRKA

Mając dość już siedzenia w miejscu postanowiliśmy się wypuścić gdzieś dalej. Mieliśmy kilka miejsc w planach - padło na wodospady Krka.
No niestety trzeba było wstać raniutko, żeby mieć czas tam dojechać i spędzić tam trochę czasu. Jadąc, miałam okazję zobaczyć jak różni się Chorwacja ta nad samym Jadranem a ta w głębi lądu. Po drodze mijaliśmy małe wioski, domki wiejskie zbudowane z kamieni, ogrodzenia z kamieni, wszystko z kamieni... Przy domkach siedziała czasem jakaś starowinka. Zastanawiałam się jak ci ludzie tam żyją, gdzie robia jakieś drobne chociaż zakupy czy coś.... 8O mijaliśmy pasące się owce, które przechodziły sobie tak po prostu przez drogę brzęcząc dzwonkami, kiedy jechaliśmy :) No i pogoda. Na wybrzeżu mieliśmy cały czas słońce i praktycznie zero chmur, tutaj w głębi lądu chmurzylo się i co jakiś czas padal deszcz. Już zaczynalam się martwić jaka pogoda czeka nas na d wodospadami :? Poza tym znaleźć kilka kilometrów prostej drogi to chyba niewykonalne, cały czas skręt w lewo, skręt w prawo i tak w kółko :?
W końcu dotarliśmy. Wielki parking. Kurcze trochę strach zostawić coś w aucie :? no nic, trudno. Wzięliśmy co trzeba i w drogę. Już n aparkingu dzikie tłumy samochodów... Kupiliśmy bilety. Zorientowaliśmy się kiedy odjeżdża autobus, który miał nas zawieźć nad wodospady.
Wsiadamy - ruszamy. Autobust trochę stary, jak za cenę biletów wstępu mógłby być chociaż ciut nowszy :roll: ale mi to wszystko jedno w sumie, byle dojechał. Nie wiem jak oni to robią że na tak wąskiej drodze mijają się dwa tak wielkie autobusy 8O koło miał chyba dosłownie na samej krawędzi urwiska :!:
Przeżyłam, ppffff... widoki po drodze bardzo ładne. Zapowiada się ciekawie. 8)

Kiedy dojechalismy na miejsce wybraliśmy sobie szlak zwiedzania. Taki średniej długości. Wtedy pierwszy raz pomyślałam z utęsknieniem - jak fajnie było by tu być poza sezonem... :? Kiedy szlismy po kładkach nad wodą bałam się żeby ktoś mnie nie popchnął i żebym nie wleciała do wody, bo co chwila jakieś dzieciaki biegały w tą i z powrotem :? Ppfff....
Ogólnie jest tam bardzo fajnie ale jesli się ktoś wybiera to naprawdę polecam poza sezonem.... bo w przeciwnym razie zwiedza się będąc niesionym z tłumem :roll: W wodzie też jeden pisk, każdy kąt zajęty, ciężko w ogóle znaleźć miejsce by zejść do wodospadu. Ale warto :wink:
Ok, skupie się teraz na zdjęciach. :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
brokers7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) brokers7 » 20.07.2011 09:12

jak Baska Voda to i ja jestem :-)
Sylwia1224
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwia1224 » 20.07.2011 09:29

Witam Cię brokers7 :papa: fajnie że wpadłeś poczytać :wink:
Dziś wieczorem przewidywana jest nowa porcja fotek, :wink:
juras76
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) juras76 » 20.07.2011 09:49

Piękne widoki i ...

faktycznie chyba album na cro.pl coś psuje zdjęcia, bo w mojej relacji większość jakaś taka niewyraźna.

pozdrawiam, juras
brokers7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) brokers7 » 20.07.2011 13:16

Sylwia1224 napisał(a):Witam Cię brokers7 :papa: fajnie że wpadłeś poczytać :wink:
Dziś wieczorem przewidywana jest nowa porcja fotek, :wink:
:papa:
Sylwia1224
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwia1224 » 20.07.2011 14:58

Na początek, dla rozgrzewki troche chorwackich klimatów. To jedna z moich najbardziej ulubionych piosenek :D

Po wodospadach KRKA czuliśmy jakoś niedosyt zwiedzania. Kolejnym punktem wyprawy był Dubrovnik. Ale nie tylko. Po drodze było jeszcze kilka ciekawych miejsc, które chcieliśmy zobaczyć. Ale o tym później - po kolei :)

Znów wstaliśmy wcześniej niż zwykle. W zasadzie jak spojrzeliśmy na mapę wydawało się, że nie jest to aż tak daleko. No, ok.
Niestety w dniu kiedy mieliśmy jechać, dostałam gorączki i kataru, 8O na skutek tego, że poprzedniego dnia zakrztusiłam się wodą z Jadranu. :evil: Wszystko wleciało mi do nosa - ot w rezultacie - przeziębienie, czy co to tam było, :roll: ale no co ja nie dam rady? :wink: Wzięłam spory zapas chusteczek i proszka przeciwbólowego. Swoją drogą to dziwne mieć katar przy temperaturze 28'C :wink:
No to w samochód i w drogę.
Jednym z punktów do zaliczenia (nie pierwszym) było to miejsce. (foto.)

Stary opuszczony hotel. Ślady kul w ścianach były dowodem na to co Chorwacja przeszła w czsie wojny. Nie znam jego historii, ale kiedyś na pewno był to piękny luksusowy hotel (sądząc po zniszczonym wnętrzu). W środku piękne schody na środku, z kolumnami, stylowe (choć zniszczone) krzesła. Wszystko w ruinie. Nad wejściem widnieje data 1919 - 1970.
Niby nic takiego, ot zwykłe ruiny ale dają do myślenia.
O tym miejscu dowiedzieliśmy się od znajomych, którzy znaleźli je przez przypadek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obok hotelu rosły piękne wysokie palmy, był jak by ogród, kwiaty, wszystko dobrze zarośnięte (nie wiem czemu ja im nie zrobiłam zdjęcia :? ) A na przeciw była plaża. Widok na morze.

(Cdn.) :wink:
Sylwia1224
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwia1224 » 20.07.2011 18:04

Ok, rzucilismy okiem na hotel - kilka fotek i dalej w drogę.
Kolejnym naszym punktem była pewna plaża ktorą znaleźliśmy na Google Earth - swoją drogą można tam znaleźć niezłe perełki jak ktoś ma czas na szukanie :wink:
Plaża była NAJPIĘKNIEJSZĄ jaką widziałam w Chorwacji.
Przejechaliśmy przez jakieś wioski, po drodze żywego ducha nie było widać. No ale nic, jedziemy. Krajobraz taki że raczej sie nie zapowiadało żeby zaraz naszym oczom ukazała się plaża jak z obrazka. Hmmm, wiedząc że na pewno nie dotrzemy tam samochodem (to by wtedy straciło swój urok) zostawiliśmy auto w dość bezpiecznym miejscu i poszliśmy dalej drogą. Mój kochany A. swoim zmysłem orientacji w terenie (a trzeba mu przyznać że dobrze się orientuje :wink: ) twierdził że idziemy "tam" i na pewno dojdziemy. :D Aha, ok. No to ekwipunek plażowy - w postaci torby i butów do wody - pod pachę i idziemy.
Szliśmy i szliśmy, matko jaki kawał. Na dodatek pod górę. A morza nie widać.... :? Czy my na pewno dobrze idziemy? - żar lał się z nieba, na nieszczęście picia mieliśmy niewiele... Nie skłamię jeśli powiem że dojście na plażę ostatecznie zajęło nam około 25-30 minut. Ale było warto. Tak naprawdę zdjęcia nie są w stanie oddać piękna tego miejsca...

(tu przepraszam za jakość zdjęcia ale żeby pokazać jak wyglądało dojście na plażę zrobiłam zdjęcie z filmu)
Obrazek

Po prawej jest urwisko, tylko dobrze zarośnięte, a w dole woda. Było na prawdę baaardzo wysoko, momentami kiedy nie było barierki można było się bać. :)

Po chwili marszu dalej, kiedy obejrzałam się za siebie zobaczyłam to:

Obrazek

Fale rozbijały się o wielkie, gigantyczne skały które majestatycznie "wyrastały" z morza. Wąska droga ciągnęła się brzegiem jednej z tych wielkich skał. Woddali widać było tylko horyzont, żadnych wysp zasłaniających widok, Jadran jak okiem sięgnąć :D Widok był cudowny, pomyślałam - To właśnie jest "prawdziwa" Chorwacja.

Obrazek

Jak się dobrze przyjrzeć na samej górze stoi nad urwiskiem samochód :wink:

Obrazek

Obrazek

[b]Ścieżka skręcała, a za skałą zobaczyliśmy taki widok:

Obrazek

W skale wykuta była dziura żeby przejść na drugą stronę :D

Obrazek

Na plaży garstka ludzi, za pewne tutejsi mieszkancy albo ci bardziej wtajemniczeni jak tu dojść :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tunel w skale którym tu weszliśmy :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I co myślicie o tym miejscu? :)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 21.07.2011 00:48

A co tu myśleć :?: :wink:

Wspaniałości :!: , które już teraz chciałbym oglądać tam na miejscu ale jeszcze muszę poczekać do września prawie :roll:

Czekam na kolejną porcję Twojej relacji i fotki

Pozdrawiam
Piotr
erci
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) erci » 21.07.2011 06:09

Zdradzisz tajemnicę gdzie ta plaża się znajduje? Albo przynajmniej powiedz między jakimi miejscowościami- żeby tłumy były mniejsze w przyszłym roku ;)
Sylwia1224
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwia1224 » 21.07.2011 07:03

Powiem tyle, że plaża jest aż za Dubrovnikiem, praktycznie sam koniec Chorwacji :)
Sylwia1224
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwia1224 » 21.07.2011 07:06

piotrf napisał(a):Czekam na kolejną porcję Twojej relacji i fotki

Pozdrawiam
Piotr

Dzięki, już myślałam że nikt tu nie zagląda :wink:
oginioszki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oginioszki » 21.07.2011 08:37

Każdy podgląda :)
Zwłaszcza że pokazujecie takie cudeńka :)
juras76
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) juras76 » 21.07.2011 09:33

Sylwia1224 napisał(a):Dzięki, już myślałam że nikt tu nie zagląda :wink:

Wszyscy urlopują, ruch w relacjach zacznie się w zimie, gdy każdy będzie tęsknił do ciepła i słońca ...
erci
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) erci » 22.07.2011 09:43

Niektórzy są jeszcze w trakcie planowania urlopu ;) Np ja ;)
A wracając do pytań to mam kolejne o miejsce polozenia tego hotelu :) Czy to nie jest przypadkiem koło Zupy D. ?
Sylwia1224
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwia1224 » 24.07.2011 08:29

Dokładanie nie wiem bo jechalismy po namiarach GPS ale chyba tamte okolice, bo kojażę nazwe miejscowości.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Baśka Voda i nie tylko :) Wspomnienia 2010. - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone