Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Baśka Voda 2012

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dren
Odkrywca
Baśka Voda 2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) dren » 04.07.2012 15:01

Witam wszystkich, Jestem obecnie w Baśka Voda i pomyślałem, że w wolnych chwilach już teraz na bieżąco podzielę się swoimi spostrzeżeniami ze swojego wyjazdu. Dodam, że jestem pierwszy raz w Chorwacji i myślę że nieostatni.
Droga do Baśki
Wyjazd 02.07.2012. z Lublina przez Słowację , Węgry.
Wyjechaliśmy w niedzielę rano gdyż nie jestem zwolennikiem jazdy nocnej. Uważam, że po całym dniu człowiek już jest senny i zmęczony więc lepiej wyjechać rankiem. Była niedziela więc ruch niewielki. Za Rzeszowem utrudnienia związane z remontem drogi - kilka razy przyszło nam poczekać na światłach. Zatrzymaliśmy się w sanktuarium w Dukli i dalej w drogę. Świdnik już na Słowacji przejeżdżamy przez miasto (chociaż dalej nie jestem pewny co do płatności za obwodnicę ale przejazd przez miasto trwa raptem parę minut więc nie warto się głowić). W Koszycach pominęliśmy jeden skręt i automapa gdzieś nas kręci - tylko aby nie wyjechać na płatną drogę. Na szczęście wyjechaliśmy z Koszyc i kierujemy się na Węgry.
Na Węgrzech zrobiło się gorąco - 39 stopni, ale również z tego powodu, że przy opłacie za paliwo okazało się, że karta płatnicza zablokowana. Na szczęście jest druga. Ruszamy dalej.
Przy mieście Eger wstępujemy zarezerwować noclegi na drogę powrotną - ale o tym później.
Chorwacja wita nas kilkusamochodową kolejką - ale po około 20 min jedziemy dalej. O dziwo przy opłacie za autostrady w Chorwacji karta przechodzi - widocznie nie czekają na potwierdzenie z banku.
Wieczorem ok. 19 dojeżdżamy do Slunj - miasteczka gdzie czeka nas wcześniej zarezerwowany nocleg. Następnego dnia zaplanowaliśmy wizytę w Plitwicach i dojazd do B.V. 8)
anubis2423
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) anubis2423 » 04.07.2012 15:17

Nto czekamy na c.d i ze zdjęciami :P udanego wypoczyku życzę :P
ARTUR_KOLNICA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ARTUR_KOLNICA » 04.07.2012 15:24

I ja zasiądę w pierwszym rzędzie, z niecierpliwością czekam na zdjęcia i dalszą relację z wakacji. 8)
sebus119
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebus119 » 04.07.2012 15:30

Ja też się dosiadam :lol:
aleksandra6400
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aleksandra6400 » 04.07.2012 16:39

jestem
wawerek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wawerek » 04.07.2012 18:00

ja również zasiadam do czytelni
artmal
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) artmal » 04.07.2012 18:56

pisz ziomalu , pisz :P
dren
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dren » 04.07.2012 19:30

Plitwickie Jeziora
Wczesnym rankiem nie mogłem już spać więc ruszyłem zerknąć na Slunj. Bez kuny w kieszeni wpadłem do knajpy na super kawkę za 1 euro, w piekarni kupiłem świeże bułeczki dla śpiochów no i trochę opróżniłem bankomat. Jeszcze małe tankowanie benzyny (chyba najtańsza stacja jak do tej pory trafiłem - INA po 9,99 ) no i ruszamy do Plitwic.
Rano nie ma tłoku - wybrana trasa C - przepiękne widoki, wodospady i wszystko to co już pokazano i powiedziano na tym forum więc nie będę się powtarzał. Godzinka 13,00. Nagle pojawia się głód, skwar i ochota dalszej przygody więc ruszamy dalej ale ...
automapa zwariowała i pokazuje "błąd wewnętrzny" - cholera przegrzała się czy co. :evil:
Gdzieś po drodze bistro i pierwsze rozeznania kulinarne - żona jakąś rybkę - 50 kun, ja grilowane kalmary również - 50 kun do tego frytki pomidorówka dla dzieci i spaghetti, napoje i razem 270kun- słono.
Posileni jedziemy po znakach na Split a od Splitu to już rzut beretem.
Docieramy koło 18.00
[/b]
Piotr.H
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr.H » 04.07.2012 23:36

Ja również się dosiadam. Zwłaszcza że jadę podobną trasą tylko że z Krakowa, a wyjazd już 22.07 :D
Goniaa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goniaa » 04.07.2012 23:41

To i ja się dosiadam do czytelni :)
dren
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dren » 05.07.2012 06:24

Baśka Voda - to na co tyle czekaliśmy
Miasteczko niezwykle urokliwe położone u podnóża gór i oblane przezroczystą wodą. Zaraz po przyjeździe trochę się rozejrzeliśmy. Turystów już dużo głównie z Czech, Chorwacji, Ukrainy, Niemiec no i Polski.
Sam apartament głowy nie urywał - niestety bez cudnego widoku na morze - ale niestety prawda jest taka, że większość apartamentów tutaj tego widoku nie ma. Poza tym za widok dodatkowo się płaci. Płaci się również za położenie - im bliżej tym drożej. My zarezerwowaliśmy dużo wcześniej, bo w styczniu i jeszcze po cenniku zeszłorocznym. Za studio z aneksem kuchennym, pokojem sypialnym, dwoma łazienkami i tarasem płacimy 50 euro za dobę + 6 euro klima. To chyba nie najgorzej bo apartament czysty duży z dużą lodówką no i niedaleko morza - 5 min. spacerkiem. Samochód stoi na posesji pod wiatą więc w miarę bezpiecznie. No i jest dobre łącze z internetem 8) 8) Jedynie mógłby być o piętro wyżej, a wtedy budzilibyśmy się ze ślicznym widokiem przed sobą. Ale co za dużo to...
dren
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dren » 05.07.2012 06:50

Rozkosz leniuchowania
Następnego dnia z rana po śniadanku wybraliśmy się na plażę. Plaże żwirowa więc boso nie ma mowy, ale za to szeroka i co najważniejsze częściowo zacieniona. Wzdłuż plaży rosną wielkie drzewa iglaste, które dają zbawienny cień.
Nie potrzeba żadnego parasola bo przecież i tak jest tyle rzeczy do targania. Ktoś przecież musi robić za tragarza no i chyba wypadło na mnie - więc materac dmuchany, pompka, karimaty, napoje, książka, kremy, opona, strzelba wodna....dużo tego, nie chcesz dźwigać to bierzesz leżak za 30 kun i jesteś półtorej gościa.

Godzina 8 więc na plaży sporo jeszcze miejsca, ale dużo też miejsc zarezerwowanych. Z każdą godziną przybywa narodu. Woda super, czysta i ciepła - idealna. Tylko cholernie słona.

Wkoło widoki przednie góry ,port i miasteczko wkomponowane w to wszystko. Gdy leżenie mnie znudziło ruszyłem w kierunku Breli. Tam plaża jakby węższa no i bardziej urozmaicona. Więcej jest skałek i głazów i mniej ludzi.
Wydaje mi się, że bardziej kameralnie, mniej knajp ale ładny deptaczek wzdłuż plaży. Widząc jednak matkę z dziećmi wspinającą się po stromych schodach w upał stwierdziłem, że to nie moje wymarzone miejsce.
Ostatnio edytowano 05.07.2012 07:17 przez dren, łącznie edytowano 4 razy
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.07.2012 07:00

Witam.

Tekst się tak bardo zlewa...jakieś przerwy by się przydały...

...a w tych przerwach zdjęcia.

:wink:

Pozdrawiam
dren
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dren » 05.07.2012 07:13

zdjęć jeszcze nie zdążyłem wywołać :wink:
muszę najpierw obczaić gdzie je zamieścić - na jakim serwerze :?:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.07.2012 07:16

Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone