Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Baśka - porcik

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kawa
Croentuzjasta
Baśka - porcik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawa » 01.02.2012 15:59

Witam !
Czy ktoś zna jakiś mały porcik w bliskiej okolicy Baśki na wyspie KRK , gdzie można przycumować jachtem o długości ok. 10-12 mb. i zanurzeniu 2 mb.
Czy w centrum Baśki przy nabrzeżu w porcie głównym da radę stanąć takim jachtem ?
A może ktoś wie coś a jakiejś Konobie w okolicach, która ma swój pomost, gdzie można stanąć takim jachtem ?
Pozdrawiam
Kawa
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 01.02.2012 16:10

Punat. :!:

Nie jestem fachowcem ale tam cumują naprawdę niemałe stateczki i jest tego dużo.

-----------------
Baśka ...... wątpię. Nie kojarzę tam większego miejsca do cumowania. Jest kawałek nabrzeża ale tam zawijają promy i chyba to tylko dla nich.

KRK .... jest, cumują ale to małe nabrzeże. Raptem z 100 m długości i zatłoczone nieźle. Czasem spotkać można niezłą perełkę jachtową.
kawa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawa » 01.02.2012 16:46

Nie chodzi mi o okolice KRK, bo tam jest marina Punat, tylko o okolicę Baśki. Czasami prywatne Konoby mają swoje pomosty dla gości, gdzie jak zje się obiad to można przycumować się.
Może zna ktoś taką w okolicach Baśki ?
janek.pl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janek.pl » 01.02.2012 20:36

W "888 portów i zatok" jest opis dwóch zatok na wschód od Baska. 3 i 4 nm. Vela Luka : zatoka z kotwicowiskiem, molo, podczas bora cumować do wschodniego brzegu. Głębokość 7 m. Mala Luka - niezamieszkana zatoka z kotwicowiskiem. Głebokość 5m.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 01.02.2012 21:09

kawa napisał(a):Nie chodzi mi o okolice KRK, bo tam jest marina Punat, tylko o okolicę Baśki. Czasami prywatne Konoby mają swoje pomosty dla gości, gdzie jak zje się obiad to można przycumować się.
Może zna ktoś taką w okolicach Baśki ?

Poddaję się.
Tak dokładnie nie znam brzegu, jednak długie lata tam przebywam i myślałem, że coś wiem.
Na usprawiedliwienie (moje) - nie interesują mnie "łódki" więc nie zwracam uwagi na te rzeczy.
Jednak, na moje odczucie - w obrębie Baśki, nic takiego nie ma. W jedną stronę są wysokie skały, w zasadzie aż do Vrbnika, w druga stronę... Stara Baska. Zapewne są po drodze ustronne miejsca, plaże, jednak żeby spełniały Twoje kryteria, w to, wątpię.
kawa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawa » 01.02.2012 22:01

Janek, czy ty byłeś osobiście w tych zatokach ?
Możesz coś bliższego napisać o nich ?
Czy tam jest jakaś konoba ?
janek.pl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janek.pl » 01.02.2012 22:12

Nie, nie byłem. Taki opis jest w 888, zatoki są oznaczone jako kotwicowiska. Konoba jest w dużej zatoce. Tutaj z google earth
Obrazek

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...