Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Baska (Krk)

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Ruda131
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ruda131 » 13.05.2019 08:43

Witam, wybieramy się w czerwcu w okolice Baški tzn Jurandvor. Może ktoś z forumowiczów mieszkał w tych okolicach i jest mi w stanie napisać czy na plaże do Baški trzeba jechać autem?Czy można spokojnie spacerkiem (google mapsy pokazują 2,2km), a jeśli spacerkiem to czy jest w miare płasko? Czy raczej na plaże z górki ale powrót to wspinaczka?
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 13.05.2019 09:19

anubis2423
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) anubis2423 » 13.05.2019 18:40

Hej mieszkałem w Jurandvor. Spokojnie codziennie szlismy na plażę i wracaliśmy. Bez żadnego problemu. Fajny spacerek.pozdro
piotrulex
Koneser
Re: Wakacje w Basce - wyspa Krk

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 20.05.2019 13:56

maja93 napisał(a):Witajcie!
Razem z narzeczonym i parą przyjaciół w sierpniu tego roku wybieramy się na tygodniowe wakacje do Baski na wyspie Krk. Jest to nasz drugi wyjazd do Chorwacji. Rok temu byliśmy w Tucepi, wróciliśmy oczarowani pięknem Chorwacji, dlatego w tym roku postanowiliśmy zobaczyć trochę inny jej zakątek. Zaczynając przeszukiwać Internet jestem zdziwiona tak małą ilością informacji dotyczących wyspy Krk, w porównaniu do Makarskiej i okolic. Dlatego też mam niedosyt wiedzy i zwracam się do Was :) Do Baski ruszamy z Monachium. Po drodze myślimy, żeby zobaczyć Postojną Jamę w Słoweni, czy ktoś był? Jakie wrażenia? Podczas pobytu już w Basce wymyśliliśmy sobie jedną całodniową wycieczkę do Puli i Rovinj. Zastanawiamy się również nad rejsem statkiem na wyspę Rab właśnie z Baski, czy ktoś ma jakiekolwiek informacje na temat tej atrakcji? Dodatkowo myślimy, żeby wypożyczyć skutery i wybrać się na do wszystkich okolicznych miejscowości, jak Punat, Malinska, Krk, Vrbnik. Proszę o Waszą opinię dotyczącą naszych planów. Może są inne miejsca, które warto zobaczyć? Jesteśmy całkowicie elastyczni, głodni piękna Chorwacji. Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

Jak na tydzień to brzmi nieco męcząco. O miejscach, które planujecie odwiedzić, poczytasz w odpowiednich tematach. Z Baski pływa statek na fish piknik ale jaki on ma plan nie mam pojęcia - nazwa łajby to Angelina lub podobnie
matex3434
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) matex3434 » 27.05.2019 11:25

Witajcie,

czy orientujecie się czy w Baśce jest jakaś pralnia publiczna? Lub ktoś świadczy takie usługi? Niestety apartament, który będę wynajmował w tej miejscowości nie posiada pralki

Dziękuję za pomoc
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 27.05.2019 11:43

matex3434 napisał(a):Witajcie,

czy orientujecie się czy w Baśce jest jakaś pralnia publiczna? Lub ktoś świadczy takie usługi? Niestety apartament, który będę wynajmował w tej miejscowości nie posiada pralki

Dziękuję za pomoc

Nie wiem. Z pewnością są takie automatyczne, samoobsługowe pralki na campingach, a takich dookoła jest kilka :)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 27.05.2019 11:45

W Baście nie spotkałem, ale w Pinezici już tak; jednak to kawałek od Baski:
https://www.facebook.com/praonicalancun/
matex3434
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) matex3434 » 27.05.2019 12:01

te kiero napisał(a):W Baście nie spotkałem, ale w Pinezici już tak; jednak to kawałek od Baski:

Dzięki, faktycznie trochę daleko więc raczej odpada.

piotrulex napisał(a):
matex3434 napisał(a):Witajcie,

Dziękuję za pomoc

Nie wiem. Z pewnością są takie automatyczne, samoobsługowe pralki na campingach, a takich dookoła jest kilka :)

Nigdy nie korzystałem z campnigu szczerze mówiąc :) I tak się zastawiam czy do takich samoobsługowych pralek mają dojście osoby z zewnątrz? Czy tylko wynajmujący
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 27.05.2019 12:04

matex3434 napisał(a):
Nigdy nie korzystałem z campnigu szczerze mówiąc :) I tak się zastawiam czy do takich samoobsługowych pralek mają dojście osoby z zewnątrz? Czy tylko wynajmujący

Nie wiem

Na campach jest to oczywiście dodatkowo płatne, wiec chcąc zarobić, być może wpuszczą

Napisz na jakiś pobliski Ci camp, a zapewne odpiszą :)
dzixon
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzixon » 11.06.2019 17:21

Witam. Czy w Baśce jest jakaś starówka? Klimatyczne uliczki w których są jakieś knajpki gdzie można wieczorkiem usiaść, zjeść coś? Planujemy wypad na krk i zastanawiamy się nad miejscowością. Lubimy leżeć na plaży ale ile można.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.06.2019 17:44

dzixon napisał(a):Witam. Czy w Baśce jest jakaś starówka? Klimatyczne uliczki w których są jakieś knajpki gdzie można wieczorkiem usiaść, zjeść coś? Planujemy wypad na krk i zastanawiamy się nad miejscowością. Lubimy leżeć na plaży ale ile można.

Korčula zamieniona na Krk :?:
dzixon
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzixon » 11.06.2019 17:56

Janusz Bajcer napisał(a):
dzixon napisał(a):Witam. Czy w Baśce jest jakaś starówka? Klimatyczne uliczki w których są jakieś knajpki gdzie można wieczorkiem usiaść, zjeść coś? Planujemy wypad na krk i zastanawiamy się nad miejscowością. Lubimy leżeć na plaży ale ile można.

Korčula zamieniona na Krk :?:

Oooo Witam Panie Januszu ! Pamiętam jak chyba w 2011 rozmawiałem z Panem nt mojej pierwszej wycieczki do CRO. Niestety nie pamiętam danych do logowania do tamtego konta.

Chyba tak ... myśleliśmy intensywnie o Orebić ale kurde w sumie to tylko takie portowe miasto. A płynąć za każdym razem do Korculi aby usiąść w knajpie w oroczeniu starego miasta to się nam nie widzi. Cały czas szukamy i zastanawiam się nad tą Baśką w KRK
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 11.06.2019 20:51

Knajpki są, starówki jako takiej brak. Ale można w zupełności poczuć klimat urlopu.
victoo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) victoo » 22.07.2019 18:44

Był ktoś w Baśce w 2-3 tygodniu września? Jest już wyraźnie luźniej czy tylko odrobinę?

Ta wielka plaża mnie przeraża ale zachęca mnogość szlaków aby pobiegać po górkach i kilka zatoczek (Vrezenice, Storisce), które mam nadzieję, w połowie września już może będą puste ( no chyba, że to złudne nadzieje)
draywer
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) draywer » 21.11.2019 10:32

Witam serdecznie wszystkich i zwracam się z prośbą o opinie o Apartamentach Ana, które mieszczą się w Baśce na
ul. Zagrebacka 19.
Może ktoś był w tych apartamentach i może się podzielić się opinią o pokojach, gospodarzach, otoczeniu i wszystkim tym co pomoże mi w podjęciu decyzji czy wybrać tę ofertę jak i miejscowość. Z góry dziękuję za wszelkie opinie. Pozdrawiam Adam.
_Ana_7ffa20a1f672.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne