Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Baska - KRK - fajna kamerka!

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wiko
Croentuzjasta
Baska - KRK - fajna kamerka!

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiko » 27.06.2008 09:37

Witam!

Z racji tego, że 26 lipca melduję się na kwaterce w Basce podaję linka do
kamerki na panoramę Baski - odswieżanie na bieżąco.

Może komuś się przyda, fajne ujecie, można na bieżąco śledzić pogodę. :lol:

http://bswireless.homeip.net:81/wetdex.html?number=1

Pozdrawiam

Witek
Darmar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darmar » 30.06.2008 16:12

Dla tych co jadą w to miejsce.Nie liczcie że znajdziecie tam coś w ciemno.Tłok tam był jak cholera mnóstwo Niemców i Włochów.Nawet po odwiedzeniu około 6-7 agencji nic nie było wolnego!!Wreszcie zdecydowalismy sie na Juranddvor 1000m od plaży...Byłem juz w Baśce ale czegoś takiego nie widziałem.
Marisa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marisa » 30.06.2008 16:42

Nigdy nie chodzę po agencjach zawsze uderzam bezpośrednio i nigdy nie było problemu.
wiko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiko » 30.06.2008 19:33

Na szczęście ja kwaterkę mam już zarezerwowaną więc no problem.
Odliczam dni do wyjazdu!
A co do tłoku to większego jak na plaży w Jastrzębiej Górze to jeszcze nie widziałem ale może zobaczę w Basce :lol:
Darmar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darmar » 30.06.2008 19:54

Marisa napisał(a):Nigdy nie chodzę po agencjach zawsze uderzam bezpośrednio i nigdy nie było problemu.
Tam bys nie uderzył...po prostu prawie cała Baska jest pod agencjami.Zdarł byś buty.Uwierz mi.Jak pytasz sie o kwatere to patrzą jak na wariata..Zazwyczaj potrafie cos wyłuskać w 15-30 min.Tu tyrałem 2h i nic.
Marisa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marisa » 02.07.2008 16:06

Ja mimo wszystko spróbuję,jak się nie uda jadę dalej.
jaranna
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaranna » 05.07.2008 12:22

Darmar napisał(a):
Marisa napisał(a):Nigdy nie chodzę po agencjach zawsze uderzam bezpośrednio i nigdy nie było problemu.
Tam bys nie uderzył...po prostu prawie cała Baska jest pod agencjami.Zdarł byś buty.Uwierz mi.Jak pytasz sie o kwatere to patrzą jak na wariata..Zazwyczaj potrafie cos wyłuskać w 15-30 min.Tu tyrałem 2h i nic.

Wróciłem z Baski 2 godziny temu rano zawsze było sporo wolnych miejsc
my znależliśmy taką w niedzielę byłato trzecia pytana i trzecia wolna która nam pasowała
tomsg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomsg » 05.07.2008 13:56

jaranna napisał(a):Wróciłem z Baski 2 godziny temu rano zawsze było sporo wolnych miejsc
my znależliśmy taką w niedzielę byłato trzecia pytana i trzecia wolna która nam pasowała

Możesz cos wiecej napisać o swoich poszukiwaniach noclegu? Jakie były ceny, za jakie lokale, jak daleko od morza itp.
Jadę do Baski za tydzień w sobote (wieczorem), z góry dzięki za porady.
jaranna
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaranna » 05.07.2008 14:53

tomsg napisał(a):
jaranna napisał(a):Wróciłem z Baski 2 godziny temu rano zawsze było sporo wolnych miejsc

Możesz cos wiecej napisać o swoich poszukiwaniach noclegu? Jakie były ceny, za jakie lokale, jak daleko od morza itp.
Jadę do Baski za tydzień w sobote (wieczorem), z góry dzięki za porady.

45 euro 29,06-05,07 za ap 2+1 500m od morza
szukać tylko rano a nie wieczorem jak niektórzy , w trakcie pobytu widzieliśmy sporo ogłoszeń o wolnych ap i nie dlatego że komuś się niechciało tabliczki zdejmować, po prostu taka była rotacja . Ap znalezliśmy w niedzielę po 10 min jako 3 z kolei. Pierwszy to studio dla 2 osób drugi ap dla 6.
tomsg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomsg » 05.07.2008 15:53

jaranna napisał(a):45 euro 29,06-05,07 za ap 2+1 500m od morza
szukać tylko rano a nie wieczorem jak niektórzy , w trakcie pobytu widzieliśmy sporo ogłoszeń o wolnych ap i nie dlatego że komuś się niechciało tabliczki zdejmować, po prostu taka była rotacja . Ap znalezliśmy w niedzielę po 10 min jako 3 z kolei. Pierwszy to studio dla 2 osób drugi ap dla 6.

W jaka część Baski najlepiej najpierw pojechać szukać noclegu (duża ilość kwater do wyboru, niedaleko do plaży), żeby nie krążyć po miejscowości? Podobno w Baśce trzeba zapłacić za parkowanie, gdzie kupić taką kartę?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.07.2008 16:14

tomsg napisał(a):....W jaka część Baski najlepiej najpierw pojechać szukać noclegu (duża ilość kwater do wyboru, niedaleko do plaży), żeby nie krążyć po miejscowości?....

Najlepsza do tego jest dzielnica ZAROK.
TU masz fotke, gdzie to jest

tomsg napisał(a):.... Podobno w Baśce trzeba zapłacić za parkowanie, gdzie kupić taką kartę?

Zgadza się. Cała Baska to strefa płatnego parkowania.
Bilet parkingowy obowiązuje w całym mieście, bez względu na to w której części go kupiłeś.
Bilety kupuje sie w parkometrach - na godziny lub na dniówki.
tomsg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomsg » 05.07.2008 20:02

Piotrek_B napisał(a):Cała Baska to strefa płatnego parkowania.

Cała Baska w dosłownym tego słowa znaczeniu (przy drodze, na chodniku, pod kwaterą, za ogrodzeniem na posesji), czy tylko na parkingach "P"?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.07.2008 20:05

Całe miasto objęte jest strefą parkowania. Choć pojęcie "całe" to brzmi groźnie :wink: bo to małe miasteczko, gdzie szybciej na butach dojdziesz niż dojedziesz samochodem.
Posesja prywatna to co innego - ale musisz miec zgodą własciciela.
Na "krzywy ryj" trudno tam parkować :lol:
Chyba, że w tym roku się zmieniło w co wątpie bo to niezła kasa dla miasta i miejscowych, którzy na swoich prywatnych parkingach dorabiają :wink:
Grunt to zaparkowac furę na posesji w której mieszkasz i nic Cię więcej nie będzie obchodziło.
Forr
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Forr » 05.07.2008 23:24

Wróciłem dziś rano i potwierdzam spostrzeżenia Darmara, były problemy z noclegiem. My znaleźliśmy szybko (sobota koło 15) ale rozmawiałem i widziałem przyjeżdżających w niedzielę i mieli problemy.
Większość apartmanow (wg rozmów z właścicielami) i tak ma umowe z agencjami, więc nawet jak szukasz sam to oni prowizje agencji odpalaja. Negocjacji cen prawie nie ma, wolne miejsca schodza szybko, w atrakcyjnych miejscach rano jest wolne, w poludnie juz nie. Poza tym inaczej szuka miejsca 2 doroslych a inaczej rodzina z 2 dzieci wymeczonych podroza.
Tomsg: ceny w Twoim terminie wg cennika to bedzie ok 55-60 eur dla 4 osob bez klimy, 70 z klima. Mnie osobiscie Zarok nie odpowiadal, to jakby drugi koniec miasta. Parkingi znajdziesz bez klopotyu, cena w Basce to 6 kun za godz, 35 za dobe. Na parkingach siedza parkingowi nawet jak stoja parkomaty. Jesli szukasz bezplatnego to po wjechaniu do miasta i kierowaniu sie na centrum po prawej stronie jest sklep ze sporym parkingiem. Niby do pol godz tylko mozna ale jak wejdziesz i kupisz wode to Cie przeciez nie wygonia :) Na zakazach nie stawaj, szkoda 500 kun. A przed apartamentami przeganiaja wlasciciele :) Jesli staniesz przy sklepie to idz prosto i lekko po skosie w prawo zobaczysz morze. Stan sobie tam na plazy to bedziesz mial dobry widok na miasteczko i zobaczysz gdzie Ci pasuje. A jesli nie pojdziesz na prawo tylko prosto to za ok 300 m po lewej bedzie plan miasta i informacja turystyczna. Agencje turystyczne znajdziesz 2 w drodze do informacji tur, a nastepne 3 w budynku hotelu. Kolo informacji jest bank (erste), 1 eur=7,17 kun.
Co do tłoku: na plaze szedlem o 7 w drodze do sklepu, rozkladalem sprzet i nie bylem pierwszy :). Na zajete miejsce wchodzilismy kolo 9, potem sjesta a po poludniu znalezc wolny kawalek plazy to juz sztuka :) wiec sprzet zwijamy dopiero wieczorem. Wolne miejsca w knajpkach bez problemu, znizki zniknely od lipca :)
tomsg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomsg » 05.07.2008 23:47

Forr napisał(a):Wróciłem dziś rano i potwierdzam spostrzeżenia Darmara, były problemy z noclegiem. My znaleźliśmy szybko (sobota koło 15)

jaranna pisał że jest dużo pustych kwater, jade z żoną i małym dzieckiem, wiec zadowoli mnie nawet 2+0. Czy przyjazd o 8-9 rano w niedziele jest dobrym pomysłem?

Forr napisał(a):Co do tłoku: na plaze szedlem o 7 w drodze do sklepu, rozkladalem sprzet i nie bylem pierwszy

Nie wiem czy dobrze rozumiem, rano o 7 rozkładales na plaży ręczniki, które 2 godziny oczekiwały na Wasze przybycie?

PS napisz jakie plaże, czy dużo było jezowców, jaka temp wody, czy opłaca się wziąść maske i płetwy...? Pozdrawiam, Tomek
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne