Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Baška, Krk 2023

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 12.04.2024 09:50

Kapitańska Baba napisał(a):Bardzo lubię te chmurzaste pierzynki na górach :hearts:

W czasie naszych wakacji takie pierzynki z chmur nad stałym lądem często się pojawiały.

Nefer napisał(a):Fajne widoki, zachwycający kolor nieba :) .

Pogoda i widoki dopisały :D .

piekara114 napisał(a):Właśnie bażanty drą się za moim oknem.... Pewnie będzie jakaś bitka, bo "babeczki" zostały odstawione na bok :lol: :lol:

Fajnie :D . Koło nas dawno już bażanta nie widziałem a jeszcze parę lat temu kręciły się po okolicy.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 12.04.2024 09:57

Jeszcze jedno widokowe zdjęcie :D .
P7060842.jpg

bowiem zbliżam się do wąwozu, którym poprowadzono szlak.
P7060840.jpg

Zaczyna się strome zejście.
P7060843.jpg

Sporo tu drobnych kamieni. Nie raz i nie dwa podjeżdżam na nich. Gdyby nie kijki to pewnie już bym leżał.
P7060848.jpg

W wąwozie leżą poprzewracane słupy energetyczne. Chyba tak leżą już dłuższy czas bowiem w jednym z miejsc gdzie trzeba się mocno schylić by przejść pod przewodami na tych przewodach …. namalowano czerwono-białe oznaczenia szlaku. Ktoś miał fantazję .
W końcu w dole pojawiają się zabudowania Starej Baški.
P7060847.jpg

Pod koniec czeka mnie jeszcze odcinek z większymi kamieniami. Źle się po tym idzie.
P7060849.jpg

Docieram do pierwszych zabudowań i stromą uliczką schodzę do głównej drogi.
Są tu drogowskazy. Zrobiony z drzewa:
P7060852.jpg

I taki, który pochłania drzewo.
P7060853.jpg

Między budynkami widać już port Starej Baški.
P7060854.jpg

Idąc śladem ludzi podążających z siatkami z świeżym pieczywem i innymi zakupami jak po sznurku docieram do sklepiku przy porcie. Jest 8:50. Pokonany dystans to blisko 8,5 km.
Kupuję przekąski, uzupełniam zapas wody i siadam przed sklepikiem. Coś tam zjadam z tego co właśnie kupiłem i ładuję akumulatory przez drogą powrotną.
Mała sesja zdjęciowa portu i przylegającej do niego plażyczki i w drogę.
20230706_091157.jpg

20230706_085210.jpg

CDN
Bartek81
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek81 » 13.04.2024 22:30

Stara Baška kusi
Epepa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 14.04.2024 09:18

Piękny kolor morza w Starej Bašce. Mam nadzieję, że pojawią się jeszcze jakieś odcinki z tych okolic.
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 14.04.2024 10:06

Przepięknie! Nie wiem czy pisałeś, czy mi umknęło, jaka mniej więcej temperatura była jak tak sobie hajkowałeś i w jakich godzinach ? :D Nie było chyba za dużo cienia do ukrycia się?
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 15.04.2024 10:18

Jaki spokój w porcie :hearts:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.04.2024 20:43

Podczas naszych odwiedzin w Starej Baśce panowała nieco dziwna pogoda , ale dobrze pamiętam krystalicznie czystą wodę i jej kolor , gdy przez chmury na chwilę przebiły się promienie słońca . . .
Bardzo fajna trasa :spoko:

Pozdrawiam
Piotr
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 16.04.2024 09:36

Na wstępie przepraszam za mały zastój w relacji. Powodem są narastające problemy z moim laptopem :( . Niestety reanimacja nie pomogła :wrong: i w drodze jest już nowy sprzęt. Zapewne na dniach ruszę z kopyta z dokończeniem relacji.

Bartek81 napisał(a):Stara Baška kusi

Wygląda na spokojną niewielką miejscowość. Tylko trzeba mieć na uwadze, że z plaży będzie pod górkę ;) .

Epepa napisał(a):Piękny kolor morza w Starej Bašce. Mam nadzieję, że pojawią się jeszcze jakieś odcinki z tych okolic.

Plaża koło portu ładna. :D Innych nie widziałem. Niestety z Starej Baški będę już wychodził i zdjęć z niej za wiele nie będzie.

Bbee88 napisał(a):Przepięknie! Nie wiem czy pisałeś, czy mi umknęło, jaka mniej więcej temperatura była jak tak sobie hajkowałeś i w jakich godzinach ? :D Nie było chyba za dużo cienia do ukrycia się?

W czasie naszego pobytu upałów nie było. Te miały nadejść w dniu naszego wyjazdu. Nie zmienia to faktu, że temperatura dochodziła do ok. 30 stopni. Dlatego by uniknąć palącego słońca wychodziłem wcześnie, skoro świt. Do Starej Baski wyruszyłem np. o 5:10. Cienia faktycznie za dużo nie było. Był leśny fragment szlaku na odcinku pomiędzy Batomalj a przełączą Vratudih. Cień z uwagi na to, że słonce było jeszcze nisko miałem w wąwozie, którym schodziłem do Starej Baški. Potem jeszcze krótki odcinek w cieniu na powrocie, przy zejściu do Baški. Na wcześniejszym hajku na Obzową było z kolei zachmurzenie i szło się z uwagi na temperaturę przyjemnie. Jednak cierpiały na tym widoki. Polecam przejść się na Bag z Baški czy dalej do latarni kulicy np. takim szlakiem jakim ja podążałem :D .

Kapitańska Baba napisał(a):Jaki spokój w porcie :hearts:

Chyba pora dnia temu sprzyjała :lol: . Na plaży też niewiele się działo :D .

piotrf napisał(a):Podczas naszych odwiedzin w Starej Baśce panowała nieco dziwna pogoda , ale dobrze pamiętam krystalicznie czystą wodę i jej kolor , gdy przez chmury na chwilę przebiły się promienie słońca . . .
Bardzo fajna trasa :spoko:
Pozdrawiam
Piotr

Urokliwa ta plaża obok portu :D . Szlak fajny, urozmaicony. Więcej o nim napiszę w podsumowaniu tej trasy.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 18.04.2024 11:10

Cofam się po swoich śladach do głównej drogi. Ostatni rzut oka na linię wybrzeża Starej Baški.
P7060859.jpg

Jest i latarnia na wysepce.
P7060861.jpg

Chyba słabo ją widać więc proponuję małe zbliżenie :D .
P7060863-1.jpg

Droga prowadzi na pobliskie wzgórze i jak się okazuje za nim jest już koniec miejscowości.
Niebawem opuszczam asfalt i dalej podążam szutrową drogą oddalając się od Starej Baški i morza.
P7060865.jpg

Długi odcinek szlaku poprowadzono tą szutrówką lawirującą pomiędzy wzgórzami. To najmniej ciekawy odcinek całej trasy.
P7060867.jpg

Plusem jest to, że podejście jest łagodniejsze niż alternatywną trasą przez wąwóz.
P7060868.jpg

W końcu wychodzę na płaskowyż i zaczynają się widoki :lol: .
P7060869.jpg

P7060870.jpg

P7060875.jpg

P7060877.jpg

Wypatruję prom Jadrolini.
P7060873-1.jpg

W końcu szlak odbija z szutrowej drogi.
P7060881.jpg

P7060879.jpg

W pewnym momencie ścieżynka robi się coraz słabiej widoczna aż w końcu zanika.
Jest to w miejscu opuszczonych zagród dla owiec. Cofam się po swoich śladach i znajduję szlak. Okazuje się, ze na wysokości wyschniętego wodopoju miałem skręcić w lewo a ja poszedłem prosto :? . Sądząc po tym że ścieżka przez jakiś czas była wydeptana nie tylko ja się tak rozpędziłem :D .
Wyschnięty wodopój u dołu po prawej stronie zdjęcia.
P7060882.jpg

Znów trafiam na drogę, którą dochodzę do połączenia szlaków.
P7060884.jpg

I tak o 10:57 staję ponownie na przełęczy Vratudih 350 m (Prijevoj Vratudih).
P7060886.jpg

CDN
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 19.04.2024 09:30

Morze poszarpane - widać fajne fale. Musiało trochę podwiewać :oczko:
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 19.04.2024 10:36

Wcześnie musisz być na szlaku :) ale najważniejsze, że widoki super i temperatura znośna.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 19.04.2024 11:36

Kapitańska Baba napisał(a):Morze poszarpane - widać fajne fale. Musiało trochę podwiewać :oczko:

Rano było bezwietrznie ale potem z upływem czasu wiało coraz bardziej, zwłaszcza na grani :) .

Bbee88 napisał(a):Wcześnie musisz być na szlaku :) ale najważniejsze, że widoki super i temperatura znośna.

Nie dałbym rady w upale zrobić takiej trasy a i zdjęcia lepiej wychodzą niż w ostrym słońcu :) .
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 19.04.2024 11:45

Słońce przesunęło się po nieboskłonie i teraz zdjęcia wychodzą znacznie lepiej niż o poranku :) .
Zerknijmy na Baškę 8) .
20230706_110621.jpg

i w przeciwnym kierunku 8) .
20230706_110625.jpg

Wędruje się dobrze, kondycja dopisuje, widoki są świetne do południa jeszcze godzinka. Decyzja zapada. Wybieram wariant maksimum. Idę granią do Ljubimera a może nawet do Prijevoj Vraca i stamtąd wrócę na kwaterę w Zaroku. Daje znać Gosi o moich planach.
Ze Starej Baški prowadził mnie zielony szlak. Teraz będę wędrował śladem niebieskich oznakowań. Po drodze czekają dwa punkty widokowe na Vrskiej Glavie (389 m) i Bratinacu (300 m) :D .
Do pierwszego z nich, który jest najwyższym punktem wyprawy docieram po jakiejś pół godzinie.
Popatrzmy zatem z Vrskiej Glavy (389 m) jak tam z niej prezentuje się Baška :lol:
20230706_112940.jpg

I dolina u wylotu której leży.
P7060891.jpg

Spójrzmy w przeciwnym stronę. Gdzieś tam jest Stara Baška.
P7060897.jpg

I w kierunku wysp Sveti Grgur i Rab.
P7060896.jpg

Spotykam dwóch sympatycznych Czechów. Robimy sobie nawzajem zdjęcia :) .
P7060895.jpg

Jeszcze panorama :coool: i ruszam dalej w drogę.
20230706_113033.jpg

Na odcinku pomiędzy Vrską Glavą a Bratinacem znienacka dopada mnie kryzys :? . Na dodatek na tym odcinku trzeba uważnie stawiać stopy bo szlak prowadzi po nieregularnych skałkach czy też po wystających popękanych(?) wzdłużnie skałach z szczelinami wzdłuż pęknięć.
P7060900.jpg

Szlak prowadzi raz po jednej raz po drugiej stronie kamiennego płotu.
20230706_115118.jpg

CDN
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 20.04.2024 13:41

Teren faktycznie nielekki , za to widoki ( i zdjęcia ) spektakularne w tym słońcu :D
Kryzysy trafiają się każdemu , kiedyś dopadł mnie w Czarnogórze , zawróciłem z trasy na której wcześniej nie spotkałem nikogo i ruszyłem w kierunku samochodu . Minęło może pół godziny , może godzina marszu , zmęczenie odpłynęło i byłem nawet zły na siebie , że zawróciłem , ale mogło też być inaczej . . . :tak:

Pozdrawiam
Piotr
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 20.04.2024 18:43

piotrf napisał(a):Teren faktycznie nielekki , za to widoki ( i zdjęcia ) spektakularne w tym słońcu :D

Widoki rekompensują niedogodności :) .

piotrf napisał(a):Kryzysy trafiają się każdemu , kiedyś dopadł mnie w Czarnogórze , zawróciłem z trasy na której wcześniej nie spotkałem nikogo i ruszyłem w kierunku samochodu . Minęło może pół godziny , może godzina marszu , zmęczenie odpłynęło i byłem nawet zły na siebie , że zawróciłem , ale mogło też być inaczej . . . :tak:

Pozdrawiam
Piotr

To nie mój pierwszy kryzys na szlaku i pewnie nie ostatni. Wiem z doświadczenia, że mija. Jednak nigdy nie byłem w takiej sytuacji jak Ty. Pewnie też bym zawrócił.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży