napisał(a) hbll2711 » 19.06.2013 12:03
Byłem w Baśce 2 lata temu i polecam. Tłok jest spory, to prawda, ale jeśli chcemy mieć jakieś atrakcje to z tłokiem trzeba się liczyć. Chyba, że ktoś woli kameralne miejsca, ale wówczas musi nieco zrezygnować z szeroko pojętych atrakcji.
Co do rejsu statkiem z B - płynąłem innym statkiem na Rab, cena po targowaniu się zeszła chyba z 55 do 45 euro. Drogo, ale myslę że warto. Zwiedzanie Rab z przewodnikiem po angielsku, niemiecku i włosku (Polaków było na statku kilkoro), czas wolny, obiad w hotelu przy bardzo bogato zastawionym szwedzkim stole, później wpływa się w jeden z "fiordów", tam na dnie leży jakieś żelastwo, nazywane przez Chorwatów wrakiem niemieckiej łodzi podwodnej i jakieś 2 godzinki czasu wolnego na tej "plaży" z bardzo głęboką wodą. Jeśli ktoś lubi skoki do wody - piękne miejsce.
Co do delfinów - po minięciu wyspy z opisywanym więzieniem pojawiło ich się kilkanaście. Fajnie zobaczyć, choć już widziałem coś takiego wczesniej i dłuższe pływanie wokół nich robiło się nużące. Ale ogólnie rejs warty tych ok 200 zł.
Różne są opinie na temat Baśki, natomiast moim zdaniem warto pojechać i samemu ocenić, bo nawet największy malkontent będzie miał raczej pozytywne wspomnienia. Oczywiście sam znam też takich, dla których za drogo, za tłoczno, woda zimniejsza o stopień czy 2 niż gdzieś w Grecji, jedzenie nie smakuje itd... Ale dla tych turystów polecam Sopot czy Darłowo - lepiej nie będzie, ale będzie sporo taniej.