Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bardzo wazna porada dla jadących do Chorwacji!!!

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.06.2009 21:46

karol 11 napisał(a):Jestem, ale numizmatów nie będę przecież zabierał ze sobą. Choć mam w swych zbiorach 3 rudy (takie miejscowe tolary) z Nowej Rudy to chyba blisko Wałbrzycha. I dalej nie wiem ile zabrać tych euro do Słweni i na co je wymienić :cry:

Wymień je na pesety Chilijskie
moduscreati
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) moduscreati » 06.06.2009 21:52

karol 11 napisał(a):Jestem, ale numizmatów nie będę przecież zabierał ze sobą. Choć mam w swych zbiorach 3 rudy (takie miejscowe tolary) z Nowej Rudy to chyba blisko Wałbrzycha. I dalej nie wiem ile zabrać tych euro do Słweni i na co je wymienić :cry:

Bardzo blisko 30 km - jakie rudy ??? Węgla??? Węgiel nie występuje jako ruda.... Chociaż w okolicy było sporo kopalń srebra w średniowieczu ,oraz rud uranowych za "niemca" i po wojnie za "kacapa" kopali.....No ale chyba nie masz takich rud .....:)
karol 11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karol 11 » 06.06.2009 22:21

Te rudy akurat są mosiężne http://www.nowaruda24.pl/index.php?opti ... &Itemid=29 i były warte 3 złote w obiegu w Nowej Rudzie. Są też 3 rudy srebrne ale srebro chyba nie jest ze Srebrnej Góry. :wink: Mam też 3 jelenie ale nie z lasu tylko z Jeleniej Góry :lol: :lol:
Sprawdzilem wymiana na pesety a potem na tolary jest nie opłacalna, tracisz na tym po 0,001gr na jednym euro. Chyba jednak będę brał tolary i lipy z bankomatu. :lol:
moduscreati
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) moduscreati » 06.06.2009 22:25

karol 11 napisał(a):Te rudy akurat są mosiężne http://www.nowaruda24.pl/index.php?opti ... &Itemid=29 i były warte 3 złote w obiegu w Nowej Rudzie. Są też 3 rudy srebrne ale srebro chyba nie jest ze Srebrnej Góry. :wink: Mam też 3 jelenie ale nie z lasu tylko z Jeleniej Góry :lol: :lol:
Sprawdzilem wymiana na pesety a potem na tolary jest nie opłacalna, tracisz na tym po 0,001gr na jednym euro. Chyba jednak będę brał tolary i lipy z bankomatu. :lol:

Niekoniecznie ze Srebrnej Góry - w okolicy Walończycy dużo wyrobisk przekopali - do tej pory w lesie ktoś od czasu do czaasu wpadnie ....:)
Polecam Osówkę w Głuszycy i Riese w Walimiu...
A co do rud Noworudzkich to widziałem też je już....
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.06.2009 23:03

karol 11 napisał(a):Te rudy akurat są mosiężne http://www.nowaruda24.pl/index.php?opti ... &Itemid=29 i były warte 3 złote w obiegu w Nowej Rudzie. Są też 3 rudy srebrne ale srebro chyba nie jest ze Srebrnej Góry. :wink: Mam też 3 jelenie ale nie z lasu tylko z Jeleniej Góry :lol: :lol:

Spróbuj wziąć te jelenie lepiej na tum wyjdziesz
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 07.06.2009 08:03

Ponieważ to jedna strefa obszarowa (leśna) lepiej wymienić lipy na jelenie!
karol 11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karol 11 » 07.06.2009 15:00

Skoro są kuny z bankomatu to może uda się też wybrać trochę jeleni, tym bardziej że to jedna strefa walutowa.
Dromader
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dromader » 07.06.2009 20:22

Kasiula.m napisał(a):piwo chorwackie jest niezdatne do picia

VETO VETO VETO
Chorwackie piwo jak najbardziej nadaje się do picia i w tamtejszych temperaturach naprawdę gasi pragnienie :smo:
ssara
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ssara » 07.06.2009 20:37

jak najbardziej jestem za!osobiście, piwo chorwackie -zwłaszcza karlovacko jest naj naj, najlepśe u Hrvatskoj! :D
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 08.06.2009 07:59

Pivo w Chorwacji jak najbardziej nadaje się do picia. Ba, nawet jest w miarę smaczne. Jednak dla mnie rodzime piwa są trochę lepsze.
paolooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolooo » 08.06.2009 08:09

zbig99 napisał(a):Porada dla wszystkich:
Sprawdzałem, jesli kupimy 100 Euro w Polsce po aktualnym kursie i potem wymienimy w Chorwcji na kuny to mamy o ok. 9% wiecej kun w kieszeni nż gdyby kupić kuny w Polsce za równowartość 100Euro. Wnioski na podstawie aktualnych kursów w kantorach w Polsce i w Makarskiej.

http://www.makarska-croatia.com/tecaj/english.php
i w Polsce (zdzierstwo!)
http://www.kantoreuropa.nazwa.pl/

Reasumując przy kupnie 100Euro w Polsce i wymieniając w Chorwcacji mamy aktualnie 60 kun więcej (na każde 100Euro kupione w Polsce) w myśl powyższej zasady oczywiście.
A dokąłdniej na każde 100Euro mamy dodatkowo 7 puszek piwa puszkowego Karlovac w kieszeni.... :lol:

co mają do rzeczy te wasze głupoty z tym co napisał zbig99
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 08.06.2009 08:27

paolooo napisał(a):
zbig99 napisał(a):Porada dla wszystkich:
Sprawdzałem, jesli kupimy 100 Euro ... srutu tutu.. itp...

co mają do rzeczy te wasze głupoty z tym co napisał zbig99

Paolooo!
Jak to co?!
Tak właśnie wygląda cała nasze polska zafajdana ekonomia na szczeblu ministrialnym!
Więc dlaczego gawiedź nie może w tymżeż stylu sobie pogawędzić!?

Jakieś przepisy Unijne zabraniają?!

:P
sebol
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebol » 27.06.2009 11:44

Tak naprawdę nie trzeba kupować euro przecież nasze złotówki wymieniają w każdym kantorze lub poczcie.
sebol
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebol » 27.06.2009 11:53

http://www.msz.gov.pl/index.php?document=17191

Nie wiecie czy to dalej jest aktualne ???
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 27.06.2009 13:03

sebol napisał(a):http://www.msz.gov.pl/index.php?document=17191

Nie wiecie czy to dalej jest aktualne ???

Aktualne :)
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Bardzo wazna porada dla jadących do Chorwacji!!! - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone