Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Barcelona. Marzec 2012

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 20.04.2012 09:54

Ale to chyba tak jest, że im więcej czegoś oglądamy (nawet któryś raz to samo) to nasza ocena się zmienia - powiedzmy, że mamy szerszą perspektywę i sami dojrzewamy/zmieniamy się więc i gusta mogą się zmienić.

Kolejka jest dla mnie do odżałowania, kasa też (i nie traktuję tego w kategoriach żałuję/nie żałuję) ale fakt jest faktem - jak na polskie realia obejrzenie całego Gaudiego w Barcelonie jest drogie - we dwie osoby wydaliśmy chyba prawie 100 euro. A jak ktoś jedzie z dzieciakami (dla których akurat u Gaudiego zniżek nie ma) to wychodzi kompletna masakra. Pod tym kątem Barcelona jest mało przyjazna...
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 20.04.2012 10:02

Aglaia napisał(a):Ale to chyba tak jest, że im więcej czegoś oglądamy (nawet któryś raz to samo) to nasza ocena się zmienia - powiedzmy, że mamy szerszą perspektywę i sami dojrzewamy/zmieniamy się więc i gusta mogą się zmienić.

Chodziło mi o to, co wytłuściłam w Twoim tekście:)
ja tam pojechałam specjalnie dla Gaudiego - więc inaczej na to wszystko patrzyłam.
Barcelona jest droga pod każdym względem...
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 20.04.2012 10:12

To się dogadałyśmy :lol: .

Ja pojechałam z trochę szerszą perspektywą, na Gaudiego poświeciliśmy cały dzień. Wielu rzeczy nie zobaczyliśmy. Jest do czego wracać :lol: .

A że Barcelona droga to polecam ta ustawić wyjazd żeby wypadł w pierwszy weekend miesiąca - wiele atrakcji, w pierwszą niedzielę, jest wtedy za darmo. Szkoda, że nie napisali tego w naszym przewodniku, tylko dowiedzieliśmy się o tym na miejscu i to raczej już popołudniem...
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 20.04.2012 10:20

Aglaia napisał(a):To się dogadałyśmy :lol: .

Ja pojechałam z trochę szerszą perspektywą, na Gaudiego poświeciliśmy cały dzień

ja 4 dni :) wolałam się skupić na najważniejszej dla mnie rzeczy :)
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 20.04.2012 12:03

marze_na napisał(a):Casa Batllo, a przede wszystkim do Casa Mila. I tego żałuję i chociażby po to wrócę kiedyś do Barcelony.

Też tam nie byłem i też mam powody, żeby wrócić :wink:
Nie chciałem zwiedzać "po łebkach", więc zobaczyłem mniej, ale dokładnie :P
Aglaia napisał(a):a w pierwszą niedzielę miesiąca jest za darmoszkę :D

Ja też nie wyczytałem tego w przewodniku, w sumie i dobrze, bo i tak by mi się ta informacja nie przydała :P
Franz napisał(a):Czyli wyłącznie polscy i hiszpańscy turyści w stolicy Katalonii.

Napisałem, że mówiący po hiszpańsku, bo może nie byli Hiszpanami :P
BeJur napisał(a):Na szczęście nie rozczarowałam się niczym, tylko po raz kolejny otworzyłam oczy .....

Czy to znaczy, że wizje roztaczane przez nauczycielkę miały większą moc, niż rzeczywistość, która jak rozumiem i tak Ciebie zachwyciła ?

8)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 20.04.2012 12:16

kaszubskiexpress napisał(a):Napisałem, że mówiący po hiszpańsku, bo może nie byli Hiszpanami :P

Przed laty córka mojej bratanicy bawiła się na plaży niedaleko Barcelony. Podeszła do innej dziewczynki i zagadnęła ją po hiszpańsku. Tamta coś odpowiedziała, ale nijak nie dało się tego zrozumieć. Po paru próbach porozumienia, nieudanych, Sandra wróciła:
- Mamusiu, tamta dziewczynka nie zna hiszpańskiego i mówi jakoś dziwnie.

Moja bratanica zaangażowała się w rozmowę i najpierw się okazało, że ta druga mówi po katalońsku, a po chwili się jeszcze wyjaśniło, że obie jednak znalazły wspólny język. Polski. Ta druga dziewczynka była w połowie Polką, w połowie Katalonką. Hiszpańskiego jeszcze nie poznała.

Pozdrawiam,
Wojtek
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 20.04.2012 12:18

kaszubskiexpress napisał(a):
Aglaia napisał(a):a w pierwszą niedzielę miesiąca jest za darmoszkę :D

Ja też nie wyczytałem tego w przewodniku, w sumie i dobrze, bo i tak by mi się ta informacja nie przydała :P

Nam się przydała, szkoda że tak późno o tym dowiedzieliśmy się. Trochę inaczej ułożylibyśmy sobie plan zwiedzania i przyoszczędzilibyśmy troszkę eurasków.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 20.04.2012 12:21

kaszubskiexpress napisał(a):
BeJur napisał(a):Na szczęście nie rozczarowałam się niczym, tylko po raz kolejny otworzyłam oczy .....

Czy to znaczy, że wizje roztaczane przez nauczycielkę miały większą moc, niż rzeczywistość, która jak rozumiem i tak Ciebie zachwyciła ?

8)

Dziwnie rozumujesz :roll:
To nie były wizje roztaczane przez nauczycielkę, tylko dobra nauczycieka potarfiąca przekazać swoją wiedzę i zainteresować nas historią sztuki.
Rzeczywistość potwierdziła to co wiedziałam wcześniej.
A Moc? :roll: ....Mieszasz bajki 8)

:)
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 20.04.2012 12:30

BeJur napisał(a):Mieszasz bajki 8)

Pisząc moc, mam na myśli to, że potrafiła swoją wiedzę i pasję przedstawić w taki sposób, że "zaraziła" Was ( Ciebie ) tą miłością.

Źle rozumuję, ale napisałaś Na szczęście nie rozczarowałam się niczym i dalej tylko po raz kolejny otworzyłam oczy .....

Coś się tu gryzie :wink:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 20.04.2012 12:46

kaszubskiexpress napisał(a):Coś się tu gryzie :wink:

zdecydowanie .... trochę tak :)

Ale .... skup(my) się na Barcelonie i na tym co Ty widziałeś a nie na mojej analizie :)
To jest naprawdę ciężki temat do ogarnięcia i mało kogo (poza tym) może zainteresować :)
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 20.04.2012 12:50

BeJur napisał(a):Ale .... skup(my) się na Barcelonie i na tym co Ty widziałeś

Ok. W takim razie mam inne pytanie. Czy uważasz, albo czy tak uważała Twoja nauczycielka, że Gaudi miał w sobie jakiś pierwiastek szaleństwa ?

Czy był po prostu geniuszem przerastającym swoje czasy ?

8)
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 20.04.2012 12:51

Robisz ankietę????
esem
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) esem » 20.04.2012 13:11

Który polecicie parking blisko stacji metra ???
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 20.04.2012 13:17

której stacji?
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 20.04.2012 17:32

BeJur napisał(a):Robisz ankietę????

Nie.

esem napisał(a):Który polecicie parking blisko stacji metra ???

Pierwotnie planowałem wynajęcie samochodu, ale odpuściłem sobie, gdy poczytałem o problemach z parkowaniem, cenach z nieba ( ok. 10 zł za godzinę ) i o limitach godzin, w których można parkować.

8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España