Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Barcelona. Marzec 2012

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 19.04.2012 09:06

Czyżbyście nie weszli zwiedzić budowy w środku?
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 19.04.2012 13:46

Aglaia napisał(a):Czyżbyście nie weszli zwiedzić budowy w środku?

Nie. Tłok jaki wywołały fale ludków wypływające z tych autobusów nas skutecznie zniechęciły :evil:

Ale za to tego samego dnia wieczorem, byliśmy tam prawie sami, ale na zewnątrz oczywiście.
:P
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 19.04.2012 14:05

Wysiadamy z metra na obrzeżach miasta.
Tam kupuję coś w rodzaju naszej rurki z kremem, tyle, że z czymś czekoladowym. Najlepiej wydane 1 euro w Barcelonie :lol:
Obrazek

Jesteśmy w Parc del Laberint d'Horta
Obrazek

Obrazek

Obrazek
To najstarszy park miasta. Powstał w 1791 roku.
Jest tutaj błoga cisza, spotkaliśmy tylko trójkę turystów, mówiących po hiszpańsku.
Obrazek

CDN
8)
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 19.04.2012 14:27

Lokalizacja.
Obrazek
Spacer w tym miejscu, to czysta przyjemność.
Obrazek

Obrazek
Udało mi się nie zabłądzić :P
Obrazek

Obrazek

CDN
8)
kozulka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kozulka » 19.04.2012 14:30

kaszubskiexpress napisał(a):

Nie. Tłok jaki wywołały fale ludków wypływające z tych autobusów nas skutecznie zniechęciły :evil:

Ale za to tego samego dnia wieczorem, byliśmy tam prawie sami, ale na zewnątrz oczywiście.

Szkoda :cry: :cry: :cry:
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 19.04.2012 15:00

kaszubskiexpress napisał(a):Mijamy jakieś jaja normalnie :wink:
Obrazek

8)

La Monumental - arena walki byków

W zeszłym roku miał się odbyć ostatni sezon corridy . Próbowaliśmy wejść do środka, ale było zamknięte

Obrazek

wiem data na zdjęciu masakra jakaś :oops:
Ostatnio edytowano 19.04.2012 19:09 przez Sylwetka..., łącznie edytowano 2 razy
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 19.04.2012 15:09

kaszubskiexpress napisał(a):

To wrzucę coś od siebie ale jutro bo chwilowo zarobiona jestem.

Park z labiryntem super - tam już nie dotarliśmy ale widzę, że to kolejny punkt do zobaczenia jeśli kiedyś jeszcze zajrzymy do Barcelony.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 20.04.2012 07:57

Przejechaliśmy metrem kilka przystanków w kierunku Tibidabo.
Obrazek

Powstały tutaj luksusowe domy, ale dopiero gdy pociągnięto tutaj linię tramwajową. My się wspinaliśmy tradycyjnie z buta, bo nic nie chciało jechać w górę :(
Obrazek

Ten kościół chciał kupić Walt Disney, ale go pogonili :P
Obrazek

To się nazywa mieć widok.
Obrazek

Jest tutaj Wesołe Miasteczko.
Obrazek

CDN
8)
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 20.04.2012 08:06

Ten kościół wzbudził u mnie więcej emocji, niż Sagrada, przynajmniej do tej chwili.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chyba rozbudowują Lunapark.

Obrazek

CDN
8)
Ostatnio edytowano 20.04.2012 11:31 przez kaszubskiexpress, łącznie edytowano 1 raz
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 20.04.2012 08:16

Jeszcze parę zdjęć z tego miejsca.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rezydencje.
Obrazek

Obrazek

Kierunek zachodni.
Obrazek

Idziemy do pociągu.
Obrazek

CDN
8)
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 20.04.2012 08:18

Kolejka do Sagrady rzeczywiście była spora więc podzieliliśmy się obowiązkami. Małż staną w kolejce, ja obeszłam budowę z aparatem:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W środku też spory tłum ale mimo wszystko chyba warto zajrzeć:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeden z niewielu witraży:

Obrazek

Wjechaliśmy też na wieżę ale tu akurat szału nie ma, wjeżdża się windą, schodzi wąską klatką schodową:

Obrazek

Kilka punktów widokowych ale widoki niespecjalne.

Ciekawą rzecz zauważyliśmy wychodząc. Tłumek ludzi zniknął, do kas żadnej kolejki. Chyba trafiliśmy na słaby moment (byliśmy około 11), w porze obiadowej było już puściutko.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 20.04.2012 08:46

Co do Sagrady, to przeważają opinie, że wchodzić do środka w sumie nie warto. Nie sprawdzałam, bo studencki budżet jakim dysponowałam będąc w Barcelonie takich ekstrawagancji nie przewidywał. Bynajmniej nie żałuję.
Natomiast podobno warto wydać po te kilkanaście euro na wstęp do Casa Batllo, a przede wszystkim do Casa Mila. I tego żałuję i chociażby po to wrócę kiedyś do Barcelony.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 20.04.2012 09:03

Do środka Sagrady Familii wszedłem - po odstaniu długiej kolejki - wiele lat temu, by się mocno rozczarować.
Dwa lata temu zadowoliłem się już tylko widokami równie długiej kolejki z zewnątrz. ;)

kaszubskiexpress napisał(a):To najstarszy park miasta. Powstał w 1791 roku.
Jest tutaj błoga cisza, spotkaliśmy tylko trójkę turystów, mówiących po hiszpańsku.

Czyli wyłącznie polscy i hiszpańscy turyści w stolicy Katalonii.

Pozdrawiam,
Wojtek
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 20.04.2012 09:06

marze_na napisał(a):Co do Sagrady, to przeważają opinie, że wchodzić do środka w sumie nie warto. Nie sprawdzałam, bo studencki budżet jakim dysponowałam będąc w Barcelonie takich ekstrawagancji nie przewidywał. Bynajmniej nie żałuję.
Natomiast podobno warto wydać po te kilkanaście euro na wstęp do Casa Batllo, a przede wszystkim do Casa Mila. I tego żałuję i chociażby po to wrócę kiedyś do Barcelony.

Jeśli miałabym przeprowadzić mój prywatny ranking Gaudiego w Barcelonie:

1) Casa Batlo
2) Sagrada
3) Palau Guell
4) Casa Mila
5) Park Guell

Z tym, że jeśli ktoś dysponuje bardzo ograniczonym budżetem to wejście do Palau Guell jest najtańsze (chyba 10 euro) a w pierwszą niedzielę miesiąca jest za darmoszkę :D . Reszta (poza parkiem) mocno szarpie budżet :twisted: .
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 20.04.2012 09:23

Antonio Gaudi .... moje lekkie zboczenie, tak jak cała secesja i inne wymysły artysty.
Zboczenie wynikające z posiadania nauczycielki Historii Sztuki zafascynowanej Artystą ...
Jego dzieła nie są dla mnie czymś do zaliczenia - bo jestem w Barcelonie, tylko kolejnym "prześwietlenie" czy chęcią prześwietlenia tego co robił, jak robił i czym się inspirował ...
Na szczęście nie rozczarowałam się niczym, tylko po raz kolejny otworzyłam oczy .....
Zachęcam do poczytania czegoś na jego temat, lub obejrzenia (na którymś z discovery ostatnio był program poświecony Gaudiemu).
Może się niektórym zmienią "rankingi dzieł" i nagle okaże się, że nie był jednak takim szalonym cudakiem i mimo wszystko warto wydać kasę i odstać w kolejce:)
Oczywiscie nikogo do niczego nie namawiam .... tak mi się .... napisało :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España