Swoją drogą wspaniały , bardzo długi spacer sobie zafundowaliście , szkoda że jego trakcie pokazu fontann nie udało się zobaczyć .
Powozy pogrzebowe - karawany wspaniałe

Pozdrawiam
Piotr
Ja też lubię odpocząć podczas zwiedzania w parku. Takim, nawet kilkunasto-minutowy odpoczynek w parku przywraca siły na dalsze zwiedzanie.piotrf napisał(a):Gosiu , ogród botaniczny to takie miejsce dla mnie , z którego nie umiem zrezygnować. Podobnie jest z wielkimi parkami miejskimi , gdzie o miejskim zgiełku łatwo zapomnieć w otoczeniu zieleni .
Tego dnia pokonaliśmy pieszo 10 km, więc nie była to jakaś zawrotna długość jak na cały dzień zwiedzania. Ale sporo czasu poświęciliśmy na pobyty w parkach (w tym pływanie łódką w Parku Ciutadella). Trochę czasu straciliśmy na stanie w kolejce do Aeri del Port. Pokazu Magicznych Fontann żałuję.piotrf napisał(a):Swoją drogą wspaniały , bardzo długi spacer sobie zafundowaliście , szkoda że jego trakcie pokazu fontann nie udało się zobaczyć .
To muzeum jest czymś niespotykanym i jak już byliśmy w Barcelonie, to szkoda byłoby nie skorzystać z okazji zobaczenia powozów pogrzebowych w nim się znajdujących. I masz rację, że wystarczyłaby zmiana kolorystki, a nikt by nawet nie pomyślał, że służyły do przewozu trumien.piotrf napisał(a):Powozy pogrzebowe - karawany wspaniałe, po niewielkiej zmianie kolorystyki i przebudowie spokojnie mogłyby zostać karetami księżniczek
megidh napisał(a):
Kataloński architekt Josep Maria Montaner w 2010 roku w artykule dla Transfer Magazine stwierdzi, że nominacja olimpijska „dała Barcelonie okazję i impuls, których potrzebowała, aby się zmodernizować i nadrobić stracony czas, stając się nowoczesnym i dobrze wyposażonym miastem”.
wiola2012 napisał(a):Olimpiada to szansa i bodziec dla miasta. Jedne miasta zyskały na igrzyskach inne popadły w długi. Barcelona dobrze wykorzystała swoją szansę.
Choć byłam wtedy dzieckiem, pamiętam to odpalenie znicza olimpijskiego. Do tej pory jestem pod wrażeniem tego pomysłu i wykonania....a wystarczyłoby, aby wiatr mocniej dmuchnął, nagły powiew i mógłby się nie odpalić...megidh napisał(a):Z tego placu kierujemy się po schodach w stronę Stadionu Olimpijskiego, na którym odbyła się spektakularna ceremonia otwarcia Olimpiady w 1992 roku.