Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Barcelona i okolice

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
Kotki
Croentuzjasta
Barcelona i okolice

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kotki » 08.01.2012 18:58

W 2012 chcielibyśmy pojechać na parę dni w okolice Barcelony. W zasadzie mamy wszytko opracowane, ale nie potrafimy znaleźć prywatnych kwater w stylu "apartman" czy "sobe" w tym kraju.
Google wyrzuca nam wyłącznie agencje lub pośredników, a z takich nie korzystamy z zasady bo przeważnie doliczają 35% - 50% do rzeczywistej ceny.
Czy ktoś może nam polecić ciche miejsce na wybrzeży niedaleko Barcelony i podać namiar na właściciela kwatery?
Jeszce lepiej. gdyby ktoś mógł podać adres strony a kontaktami do właścicieli kwater - NIE AGENCJI, w tym regionie.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 09.01.2012 08:55

chyba będzie problem ... bo trudno o ciche miejsce w pobliżu Barcelony (chyba, że nie nad morzem), a prywatnych, to ze świecą szukać - takie coś (na podobieństwo chorwackich) w Hiszpanii nie istnieje

jeśli nie musi być nad morzem, to wpisz sobie do wyszukiwarki "casas rurales", co w wolnym tłumaczeniu oznacza agroturystykę - cisza, spokój gwarantowane
Kotki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kotki » 09.01.2012 11:50

Dzięki - już widzę, że musimy zmodyfikować swoje oczekiwania. Trudno - w takim razie niech będzie bez ciszy i spokoju, byle by to była prywatna kwatera i nad morzem. Mam wytypowane 3 miejsca: Montalt Parc, Caldes d'Estrac lub Arenys de Mar.
Czyli co - hotelu szukać? Ceny powalają!
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 09.01.2012 13:34

tak, tam jest bardzo drogo :@(
nawet camping dla 4 osób kosztuje około 60 euro!

dlatego - albo odejdźcie od morza w stronę lądu, albo od Barcelony ok. 100 km na południe lub północ

generalnie, to zależy czy Wam bardziej zależy na Barcelonie, czy na wypoczynku nad morzem

bo jeśli to pierwsze, to rzeczywiście warto sięfokusować na Barcelonie i okolicy na północ

a jeśli to drugie, to sprawdźcie sobie okolice Begur, gdzie są przepiękne, zatoczkowe plaże, Tossa de Mar itp.

ja ostatnio polecałem forumowiczowi consett o to:

cena powalająca:
http://www.apartamentoscalallevado.com/
niedaleko Tossa

kolejny tydzień tutaj, bo cena stosunkowo niska:
http://www.interchalet.com/ferienhaus_ferienwohnungen.cfm
w miejscowości Sa Riera (wpisz kod: SAR130, tydzień w sezonie dla 4 osób to 380 euro)

K.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.01.2012 19:17

Witam,

także podłączam się pod wątek, bo we wrześniu już 10 rocznica ślubu i wymysliłam, że spędzimy w Barcelonie ok. 4,5 dni przeznaczonych na zwiedzanie (już tam byłam 11 lat temu i chciałam zabrać męża i pokazać mu to cudowne miasto :D

Zależy mi na mieszkaniu, hostelu w samym mieście, tanio, bo tylko na spanie... żadne luksusy
Nie wiecie, czy w Barce praktykuje się coś takiego jak wynajmowanie miejsc w akademikach (jak ma to miejsce np na AGH) :idea: ?? Może ktos pomoże :?:

Dziękuję za odpowiedź.
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 29.01.2012 22:20

Spróbuję Wam troszkę pomóc.

@Kotki

Na Waszym miejscu szukałbym miejsca w którejś z miejscowości na północ od Barcelony. Jechaliśmy pociągiem z Barcelony do Girony, linia kolejowa biegnie nad samym morzem. Nie wiem, jak z apartmanami, ale np. Malgret de Mar wyglądało na dość senną miejscowość, w której można by chyba znaleźć lokum. Zatrzymaliśmy się tam, by poleżeć nad morzem i coś zjeść. Są knajpki (niektóre niedrogie, np. prowadzone przez Azjatów) i bardzo szeroka, niemal pusta plaża. Parasol plażowy konieczny. Pociąg do Barcelony jeździ często, nie jest drogi.

Tu widać plażę. Bardzo szeroka i bez grama cienia, za to niemal kompletnie pusta.
Obrazek
Ostatnio edytowano 29.01.2012 22:44 przez Krzychooo, łącznie edytowano 1 raz
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 29.01.2012 22:40

@piekara114

Nie spotkałem się z ofertą mieszkania w akademikach (a parę miast w Hiszpanii udało mi się zobaczyć). Rezerwując hostele, korzystam z tej strony. Nigdy się nie zawiodłem. Potrzebna karta kredytowa. Cena? Za dwie osoby trzeba zapłacić minimum 30 euro/doba. Chyba nieszczególnie drogo, cena jak za hostele w Krakowie ;).
grypserek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grypserek » 30.01.2012 10:47

Kotki, piekara114 ogólnie z tego co kojarzę akademiki są dość drogie. Z mojej strony polecam tą stronkę Jest to wyszukiwarka, która porównuje systemy rezerwacyjne z całego świata, na pewno znajdziesz coś odpowiedniego dla Was.
peter_pieper
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) peter_pieper » 30.01.2012 12:14

Mozna tez cos znalezc na stronie Destinia.com Znajomi polecili te stronke.
Sam raczej poluje na oferty sieciowek (hoteli). I tak sie sklada ze lece w te okolice w maju na tydzien w 2+dziecko 4.l za total 300euro hotel 4*z wyz.HB

Pzdr
Rero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rero » 30.01.2012 13:54

Powrót do Hiszpania - España