Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bankomaty w Chorwacji - rozmowy wycięte z FAQ

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jaro9
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaro9 » 24.06.2011 13:51

Artur68 napisał(a):
Wszelkie wypłaty z DOWOLNEGO bankomatu np. w Chorwacji są zupełnie DARMOWE - ŻADNYCH PROWIZJI - następuje tylko przewalutowanie kuny na euro, euro na złotówki.

Przelicznik, moim zdaniem więcej niż dobry - 0,58 PLN za 1 kunę.

Czy jest to nadal aktualne czyli wypłaty z bankomatu są darmowe ? Czy jest to zależne od banku w którym mamy wydana kartę ?. Z tego co wiem banki doliczją prowizję za wypłaty. Prosze o info jak ktos się orientuje z racji tego że nie wiem czy wziąść euro i tam wymienić czy po prostu wyciągać kuny z bankomatu
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 24.06.2011 16:03

Aktualne - ale tylko dla karty MasterCard wydanej przez Mbank do eKonta.
tygrysek0038
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrysek0038 » 24.06.2011 16:13

jaro9 napisał(a):
Artur68 napisał(a):
Wszelkie wypłaty z DOWOLNEGO bankomatu np. w Chorwacji są zupełnie DARMOWE - ŻADNYCH PROWIZJI - następuje tylko przewalutowanie kuny na euro, euro na złotówki.

Przelicznik, moim zdaniem więcej niż dobry - 0,58 PLN za 1 kunę.

Czy jest to nadal aktualne czyli wypłaty z bankomatu są darmowe ? Czy jest to zależne od banku w którym mamy wydana kartę ?. Z tego co wiem banki doliczją prowizję za wypłaty. Prosze o info jak ktos się orientuje z racji tego że nie wiem czy wziąść euro i tam wymienić czy po prostu wyciągać kuny z bankomatu

Zależy od banku, karty, aktualnych promocji itd.
Np. w zeszłym roku BZWBK miał promcję w wakacje i korzystaliśmy z niej na maxa wypłacając tylko tyle ile potrzebowaliśmy ile razy dziennie chcieliśmy i nic nas to nie kosztowało. W tym roku niestety już tak nie ma :cry:
jaro9
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaro9 » 25.06.2011 08:30

Informacja dla klientów ING. Czytałem regulamin. Bank ten dolicza do każdej wypłaty z bankomatu za granicą prowizje 3%.
Adam Sz.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Sz. » 25.06.2011 09:41

W regulaminie czegos takiego nie znajdziesz ... Jak już, to w tabeli opłat i prowizji (http://www.ingbank.pl/_fileserver/item/1000192 str. 14). :wink:

Ogólnie to nie tylko ING, ale każdy bank stosuje prowizje za tego typu transakcje, oczywiście oprócz tych banków, które postanowiły jej "promocyjnie" nie pobierać i tym się reklamują.

Swoją drogą to jednak nie jest takie straszne. W zeszłym roku były inne prowizje i biorąc gotówkę z bankomatów róznymi kartami (bezprowizyjnym mbanku i prowizyjnym ING) różnice były minimalne. Czyli nie ma sie czym za bardzo przejmować. Bo ostatecznie dochodzi jeszcze jedna okoliczność - cena, za którą bank sprzeda ci te kuny, które wyjmiesz z bankomatu - a tu róznice mogą być bardzo różne. I bank może dobrze zarobić, stosując bezprowizyjne wypłaty, a wysoki kurs waluty. Lub dodając jeszcze coś za przewalutowanie waluty innej niż rozliczeniowa :wink:

W prowizjach x % od kwoty wypłaty z bankomatu dobre jest to, że nie ma dodatkowej, lubianej przez banki formuły "nie mniej niż np. 9 zł". Wówczas śmiało możesz sobie wybierać tyle kasy ile ci potrzeba, bo niezależnie od wybieranej kwoty zawsze to będzie określony procent.
lukasz1977
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz1977 » 01.07.2011 19:51

Ogólnie zauważyłem po googlowaniu, że bardziej opłaca się płacić kartami MasterCard. A dlaczego? Bo MasterCard nie pobiera prowizji za przewalutowanie a Visa tak. Do tego MasterCard przewalutowuje via dolar a Visa via euro. Co prawda dochodzi jeszcze kursy po jakich te organizacje przeliczają kursy no i oczywiście kursy naszych banków.
Ponieważ mamy "niby" darmowe wypłacanie z bankomatów w Aliorbanku to spróbujemy w tym roku wyciągać tą kartą, a wg regulaminu wygląda to tak:
"8.4. Operacje w innej walucie niż PLN dokonywane przy użyciu Kart ze znakiem MasterCard:
4) w pozostałych walutach przeliczane są na USD według kursu MasterCard i zasad stosowanych przez tę organizację, a następnie przeliczane przez Bank na PLN (jeżeli waluta rachunku inna niż USD) a następnie na walutę rachunku po kursie kupna/sprzedaży dewiz obowiązującym w Banku w dniu rozliczenia Operacji przez Bank."
Będę również płacił po drodze kartą Visa mBanku i napiszę jakie były różnice.
Klara2
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Klara2 » 06.07.2011 21:20

Witajcie.
W tym roku wybieram się po raz pierwszy do Chorwacji, szukam wszelkich informacji, stąd moja tu obecność. Dużo mi pomogliście, za co wielkie dzięki. Może uda mi się choć trochę zrewanżować. Wpadłam dziś na stronę mBanku, może się przyda:
http://www.mbank.pl/indywidualny/karty/ ... tml#tabs=0
Przy okazji mam pytnie, czy wypożyczając samochód koniecznie trzeba posiadać wypukłą kartę kredytową? Gdzieś znalazłam taką informację. Nie wystarczy opłacić gotówką lub inną kartą? Będę wdzięczna za odpowiedź, gdzyż nie posiadam takiej karty, a jeśli nie dojdzie do skutku wynajem samochodu, to będzie wielka kicha :(
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 06.07.2011 22:35

Klara2 napisał(a):Przy okazji mam pytnie, czy wypożyczając samochód koniecznie trzeba posiadać wypukłą kartę kredytową?

W Polsce? Niekoniecznie... W dodatku w ogóle niekoniecznie trzeba posiadać kartę kredytową np tu: http://www.aitcar.pl/warunki.html
Większość firm, które wymagają karty kredytowej podaje, że wymaga jedynie "akceptowalnej karty kredytowej".

Za granicą natomiast w 99 wypadkach na 100 tę kartę posiadać trzeba. Ale też niekoniecznie wypukłą. Ja wynajmowałem we Francji samochód i moja całkiem płaska karta została bez kłopotów przyjęta :-)
Yans
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yans » 05.08.2011 14:22

Klara2 napisał(a):Witajcie.
W tym roku wybieram się po raz pierwszy do Chorwacji, szukam wszelkich informacji, stąd moja tu obecność. Dużo mi pomogliście, za co wielkie dzięki. Może uda mi się choć trochę zrewanżować. Wpadłam dziś na stronę mBanku, może się przyda:
http://www.mbank.pl/indywidualny/karty/ ... tml#tabs=0
Przy okazji mam pytnie, czy wypożyczając samochód koniecznie trzeba posiadać wypukłą kartę kredytową? Gdzieś znalazłam taką informację. Nie wystarczy opłacić gotówką lub inną kartą? Będę wdzięczna za odpowiedź, gdzyż nie posiadam takiej karty, a jeśli nie dojdzie do skutku wynajem samochodu, to będzie wielka kicha :(

Ja gdy wypożyczałem samochód nie miałem karty kredytowej (nawet nie iwedziałem, że trzeba) i w zamian wypłaciłem z bankomatu kaucję w kunach, której zażądał wypożyczający. Oczywiście kaucję mi zwrócił, gdy oddawałem samochód. Musisz się spytać wcześniej czy jest taka opcja.
slavkom
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavkom » 22.08.2011 18:57

Artur68 napisał(a):Aktualne - ale tylko dla karty MasterCard wydanej przez Mbank do eKonta.

nie tylko karty wydane przez Mbank nie są obciążone prowizją. Ja posiadam MasterCard wydaną przez Alior Bank i również wypłacałem tydzień temu kuny z bankomatu bez prowizji. Od dwóch lat nie zabieram zapasu euro do wymiany z kantorach bo na miejscu z bankomatu wybieram tyle ile potrzebuję. Ostrzegam jednak, że kiedy posiadałem konto w PKO BP po wyjęciu około 4000 kun zapłaciłem prawie 150 złotych prowizji. Najlepiej doczytać w regulaminie karty, lub dopytać w banku.
Pozdrawiam.
POLAND
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) POLAND » 04.09.2011 13:21

Mam konto w Inteligo , place 4 zł miesiecznie za tzw. bankomaty bez granic i mam 2 karty - vise i mastercard - obie bez zadnych prowizji za granicami :) polecam , jak ktos chce zalozyc konto i uzyskac pomoc co i jak by nie placic za prow. konta prosze pisac na priv :)
lagunapzpn
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lagunapzpn » 04.09.2011 14:22

jaro9 napisał(a):Informacja dla klientów ING. Czytałem regulamin. Bank ten dolicza do każdej wypłaty z bankomatu za granicą prowizje 3%.

Mam najprostsze konto firmowe (direct?) w ING będąc w CRO w tym roku płaciłem za wszystko za co się dało kartą, kurs wyszedł -w zależności od kursu euro w danym dniu - od 0,54 do 0,58 zł za kunę. Nie miałem żadnej prowizji. :wink: Przynajmniej do tej pory nic mi nie naliczono, a jestem trzy tygodnie po powrocie 8) pozdrawiam
chinek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) chinek » 12.09.2011 19:37

mbank visa electron - rozliczało mi kuny po 0,57 - 0,60 (gdy Euro skoczyło w międzyczasie ponad 4,30)

na miejscu można było wymienić złotówki po kursie 1zł = 1,72 kn - ale tylko w jednym kantorze w innych od 1,50-1,62 - na poczcie po prowizji 1,67
brzo1985
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) brzo1985 » 21.04.2012 08:09

Wyszukiwarka bankomatów sieci Mastercard:

http://www.mastercard.us/cardholder-ser ... cator.html

Wyszukiwarka bankomatów sieci VIsa:

http://visa.via.infonow.net/usa_atm/

Pozdrawiam
audiKSP
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) audiKSP » 22.09.2012 13:39

sorry za offtop ale może mi ktoś podać stronę gdzie mogę sprawdzić lokalizację w Czechach bankomatów należących do sieci Uni Credit?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Bankomaty w Chorwacji - rozmowy wycięte z FAQ - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone