_Ewa_ napisał(a):Bankomaty nie wypłacają Euro, tylko kuny
li napisał(a):jeżeli już był ten wątek poruszany to z góry przepraszam: Zastanawiam się ile wyniosłoby mnie euro wypłacone w Słowacji i jak by się miało do ceny sprzedaży w naszych kantorach
Szpunt napisał(a):Jednym słowem najbardziej opłaca się nie kupowanie waluty w Polsce tylko wyplacenie EURO na miejscu z bankomatu (w M-banku). Kupowanie w kantorze EURO zawsze wiąże się z płaceniem marży więc kurs zakupu jest wyższy niż podawany przez NBP.
1) Przeliczonych po obowiazujacym w Banku kursie sprzeday dewiz z dnia rozliczenia opłaty przez organizacje Visa International.
julas.wrc napisał(a):sprawdzone ale nie praktykowane. Byłem w mBanku i tak mi powiedzieli. Walutą rozliczeniową BRE banku jest EURO więc na eKoncie za euro nie pobiera prowizji, natomiast za kunę 2 % od każdej wykonanej transakcji
Miejsce transakcji 1348000011/RBA DONJA VALADRVENIK, HR
Kwota oryginalna -1700,00 HRK
Kwota w walucie rozliczeniowej -238,68 EUR
Kwota obciążenia 1 036,09 PLN
Szpunt napisał(a):Czy porównywałeś kurs wymiany pln/euro z kantorami w Polsce i w Chorwacji, chodzi mi o to czy np. Bank przy wypłacie z bankomatu nie przelicza euro drożej niż w kantorach.
julas.wrc napisał(a):nie wiem, ale w mBanku jest tak, że kwota jest przeliczana wg. kursu dnia w BRE banku. Porównywałem z NBP i jest to samo.
MBank: 4,3409PLN
NBP: 4,2442PLN
simon83 napisał(a):Czyli podsumowujac, najtaniej bedzie zakupic euro w PL badz wyplacic karta mBanku (oczywiscie zakladajac ze posiadamy tam konto ) w kraju posiadajacym EUR jako walute glowna.
Gr4nd0 napisał(a):julas.wrc napisał(a):nie wiem, ale w mBanku jest tak, że kwota jest przeliczana wg. kursu dnia w BRE banku. Porównywałem z NBP i jest to samo.
Transakcja, którą przedstawiłem powyżej została zaksięgowana 24.07.2009 po kursie sprzedaży, a nie średnim. Możesz sprawdzić kursy.
- Kod: Zaznacz cały
MBank: 4,3409PLN
NBP: 4,2442PLN
Nie sądzę by inny bank zastosował do rozliczenia transakcji walutowych kurs inny niż kurs sprzedaży.simon83 napisał(a):Czyli podsumowujac, najtaniej bedzie zakupic euro w PL badz wyplacic karta mBanku (oczywiscie zakladajac ze posiadamy tam konto ) w kraju posiadajacym EUR jako walute glowna.
Tak, ale tylko pod pewnymi warunkami:
1. Kupujesz EUR w PL po kursie niższym niż kurs sprzedaży banku, w którym masz kartę.
2. Kurs + prowizja w kantorze w Cro będą korzystniejsze niż kurs kupna EUR w banku chorwackim.
Masz żyłkę hazardzisty to zaryzykuj.
BTW: Konto w mBanku założysz w kilka minut w mKiosku. Kartę przyślą do domu w 2, 3 dni. Czy to się opłaca nie wiem. Mam kilka rachunków w różnych bankach i kilka kart z różnych banków. To co opłacało się w czerwcu w jednym banku w lipcu już nie.
Szpunt napisał(a):Znajomi kupili Kuny w Polsce i później gul im skoczył.