Adventure napisał(a):raulpwnz napisał(a):Adventure napisał(a):kuba1394 napisał(a):Czy wszystkie bankomaty w Chorwacji podczas wypłaty gotówki z naszych polskich kont pobierają opłatę prowizyjna?
Mnie nie pobrało prowizji od wypłaty Kun z bankomatu w Chorwacji. Wypłacałem raz, na początku sierpnia br (konto walutowe w USD - karta debetowa do konta w Alior kantor).
Ale USD przeliczyło po kursie pewnie o 40gr gorszym niż średnia NBP
Ale szanowny forumowicz złośliwy w odniesieniu do Alior Banku
Przechodząc do meritum. Jeśli są jakieś wątpliwości, to powtórzę, mowa o koncie walutowym w usłudze Alior Kantor Walutowy (internetowy kantor prowadzony przez Alior). Do rachunku walutowego (w moim przypadku USD) można wyrobić sobie kartę debetową (Mastercard - waluta rozliczeniowa USD). Jest to dobre rozwiązanie na płatności w krajach gdzie nie ma Euro. Przy płatnościach jest tylko jedna konwersja, po kursie Mastercarda, z waluty lokalnej na USD, czyli np. z kuny na USD. Nie ma przeliczenia na PLN, bo to nie jest konto złotówkowe. Na rachunku są dolary i transakcje przeliczne są z walut lokalnych na dolary. Wcześniej USD trzeba oczywiście kupić. Taka zabawa... Wracając do wypłaty kun tą kartą (jedna wypłata w miesiącu za darmo, kolejne 9 zł) - za 100 kun policzyło 14,92 USD (połowa sierpnia br.). Zielonego kupowałem po ok. 3,95. Jak łatwo policzyć, 100 kun kosztowało mnie w tym przypadku 58,934 zł. Przetestowane na własnej skórze.
Aaa! A ja myślałem, że to przelicza wtedy też po kursie AliorBanku. Jak tak, to sam zamawiam kartę do USD Dzięki!