kuba1394 napisał(a):A zna ktoś jakiś kantor po drodze jadąc autostrada do makarskiej? Bo żeby specjalnie zjeżdżać z autostrady do omisia to trochę nie oplacalne
Na autostradach nie ma kantorów.
W Makarskiej są banki.
kuba1394 napisał(a):A zna ktoś jakiś kantor po drodze jadąc autostrada do makarskiej? Bo żeby specjalnie zjeżdżać z autostrady do omisia to trochę nie oplacalne
Janusz Bajcer napisał(a):kuba1394 napisał(a):A zna ktoś jakiś kantor po drodze jadąc autostrada do makarskiej? Bo żeby specjalnie zjeżdżać z autostrady do omisia to trochę nie oplacalne
W Makarskiej są banki.
viltob08 napisał(a):Janusz Bajcer napisał(a):kuba1394 napisał(a):A zna ktoś jakiś kantor po drodze jadąc autostrada do makarskiej? Bo żeby specjalnie zjeżdżać z autostrady do omisia to trochę nie oplacalne
W Makarskiej są banki.
Wydaje mi się, że na niektórych stacjach benzynowych przy autostradzie widziałam bankomaty. Chyba tam gdzie jest sieć restauracyjek Marche..., ale tak jak piszę, wydaje mi się
kuba1394 napisał(a):Czy wszystkie bankomaty w Chorwacji podczas wypłaty gotówki z naszych polskich kont pobierają opłatę prowizyjna?
Adventure napisał(a):kuba1394 napisał(a):Czy wszystkie bankomaty w Chorwacji podczas wypłaty gotówki z naszych polskich kont pobierają opłatę prowizyjna?
Mnie nie pobrało prowizji od wypłaty Kun z bankomatu w Chorwacji. Wypłacałem raz, na początku sierpnia br (konto walutowe w USD - karta debetowa do konta w Alior kantor).
raulpwnz napisał(a):Adventure napisał(a):kuba1394 napisał(a):Czy wszystkie bankomaty w Chorwacji podczas wypłaty gotówki z naszych polskich kont pobierają opłatę prowizyjna?
Mnie nie pobrało prowizji od wypłaty Kun z bankomatu w Chorwacji. Wypłacałem raz, na początku sierpnia br (konto walutowe w USD - karta debetowa do konta w Alior kantor).
Ale USD przeliczyło po kursie pewnie o 40gr gorszym niż średnia NBP
Adventure napisał(a):raulpwnz napisał(a):Adventure napisał(a):kuba1394 napisał(a):Czy wszystkie bankomaty w Chorwacji podczas wypłaty gotówki z naszych polskich kont pobierają opłatę prowizyjna?
Ale USD przeliczyło po kursie pewnie o 40gr gorszym niż średnia NBP
Ale szanowny forumowicz złośliwy w odniesieniu do Alior Banku
Przechodząc do meritum. Jeśli są jakieś wątpliwości, to powtórzę, mowa o koncie walutowym w usłudze Alior Kantor Walutowy (internetowy kantor prowadzony przez Alior). Do rachunku walutowego (w moim przypadku USD) można wyrobić sobie kartę debetową (Mastercard - waluta rozliczeniowa USD). Jest to dobre rozwiązanie na płatności w krajach gdzie nie ma Euro. Przy płatnościach jest tylko jedna konwersja, po kursie Mastercarda, z waluty lokalnej na USD, czyli np. z kuny na USD. Nie ma przeliczenia na PLN, bo to nie jest konto złotówkowe. Na rachunku są dolary i transakcje przeliczne są z walut lokalnych na dolary. Wcześniej USD trzeba oczywiście kupić. Taka zabawa... Wracając do wypłaty kun tą kartą (jedna wypłata w miesiącu za darmo, kolejne 9 zł) - za 100 kun policzyło 14,92 USD (połowa sierpnia br.). Zielonego kupowałem po ok. 3,95. Jak łatwo policzyć, 100 kun kosztowało mnie w tym przypadku 58,934 zł. Przetestowane na własnej skórze.
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne