Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

bankomaty , kantory , banki ?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.08.2016 09:59

kuba1394 napisał(a):A zna ktoś jakiś kantor po drodze jadąc autostrada do makarskiej? Bo żeby specjalnie zjeżdżać z autostrady do omisia to trochę nie oplacalne

Na autostradach nie ma kantorów.
W Makarskiej są banki.
kuba1394
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuba1394 » 23.08.2016 10:09

Tutaj na tej stornie http://mjenjacnice.hr/grad/makarska
Cos tam pokazuje ze jest. To informacje są nieaktualne?
viltob08
Cromaniak
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 23.08.2016 10:11

Janusz Bajcer napisał(a):
kuba1394 napisał(a):A zna ktoś jakiś kantor po drodze jadąc autostrada do makarskiej? Bo żeby specjalnie zjeżdżać z autostrady do omisia to trochę nie oplacalne

W Makarskiej są banki.

Wydaje mi się, że na niektórych stacjach benzynowych przy autostradzie widziałam bankomaty. Chyba tam gdzie jest sieć restauracyjek Marche..., ale tak jak piszę, wydaje mi się :-)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.08.2016 10:13

Powtarzam - masz w Makarskiej banki :idea:
Kantory pewnie też są.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.08.2016 10:14

viltob08 napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):

W Makarskiej są banki.

Wydaje mi się, że na niektórych stacjach benzynowych przy autostradzie widziałam bankomaty. Chyba tam gdzie jest sieć restauracyjek Marche..., ale tak jak piszę, wydaje mi się :-)

Kuba pytał o kantory :wink:
valdemar
zbanowany
Re: Kuny czy Euro?

Nieprzeczytany postnapisał(a) valdemar » 23.08.2016 10:15

Przed zjazdem na Sestenovac jest budka na pasie awaryjnym, taka w chorwacka szachownicę, mają dobry kurs....
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 23.08.2016 10:16

Janusz Bajcer napisał(a):Kuba pytał o kantory :wink:

:oops: zasugerowałam się tytułem :oczko_usmiech:
kuba1394
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuba1394 » 23.08.2016 10:29

A czy ktoś moze kojarzy kurs wymiany euro na kuny. Sprawdziłem na stronie banków w Makarskiej i podają 7.43
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 23.08.2016 11:46

kuba1394 napisał(a):A czy ktoś moze kojarzy kurs wymiany euro na kuny. Sprawdziłem na stronie banków w Makarskiej i podają 7.43

Dobrze podają :) . Co chcesz jeszcze wiedzieć?
kuba1394
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuba1394 » 24.08.2016 15:50

Czy wszystkie bankomaty w Chorwacji podczas wypłaty gotówki z naszych polskich kont pobierają opłatę prowizyjna?
Adventure
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adventure » 24.08.2016 17:10

kuba1394 napisał(a):Czy wszystkie bankomaty w Chorwacji podczas wypłaty gotówki z naszych polskich kont pobierają opłatę prowizyjna?

Mnie nie pobrało prowizji od wypłaty Kun z bankomatu w Chorwacji. Wypłacałem raz, na początku sierpnia br (konto walutowe w USD - karta debetowa do konta w Alior kantor).
raulpwnz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) raulpwnz » 24.08.2016 19:20

Adventure napisał(a):
kuba1394 napisał(a):Czy wszystkie bankomaty w Chorwacji podczas wypłaty gotówki z naszych polskich kont pobierają opłatę prowizyjna?

Mnie nie pobrało prowizji od wypłaty Kun z bankomatu w Chorwacji. Wypłacałem raz, na początku sierpnia br (konto walutowe w USD - karta debetowa do konta w Alior kantor).

Ale USD przeliczyło po kursie pewnie o 40gr gorszym niż średnia NBP :D
Adventure
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adventure » 24.08.2016 21:59

raulpwnz napisał(a):
Adventure napisał(a):

Ale szanowny forumowicz złośliwy w odniesieniu do Alior Banku :)

Przechodząc do meritum. Jeśli są jakieś wątpliwości, to powtórzę, mowa o koncie walutowym w usłudze Alior Kantor Walutowy (internetowy kantor prowadzony przez Alior). Do rachunku walutowego (w moim przypadku USD) można wyrobić sobie kartę debetową (Mastercard - waluta rozliczeniowa USD). Jest to dobre rozwiązanie na płatności w krajach gdzie nie ma Euro. Przy płatnościach jest tylko jedna konwersja, po kursie Mastercarda, z waluty lokalnej na USD, czyli np. z kuny na USD. Nie ma przeliczenia na PLN, bo to nie jest konto złotówkowe. Na rachunku są dolary i transakcje przeliczne są z walut lokalnych na dolary. Wcześniej USD trzeba oczywiście kupić. Taka zabawa... Wracając do wypłaty kun tą kartą (jedna wypłata w miesiącu za darmo, kolejne 9 zł) - za 100 kun policzyło 14,92 USD (połowa sierpnia br.). Zielonego kupowałem po ok. 3,95. Jak łatwo policzyć, 100 kun kosztowało mnie w tym przypadku 58,934 zł. Przetestowane na własnej skórze.
valdemar
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) valdemar » 24.08.2016 23:17

Adventure napisał(a):
raulpwnz napisał(a):
Adventure napisał(a):

Ale szanowny forumowicz złośliwy w odniesieniu do Alior Banku :)

Przechodząc do meritum. Jeśli są jakieś wątpliwości, to powtórzę, mowa o koncie walutowym w usłudze Alior Kantor Walutowy (internetowy kantor prowadzony przez Alior). Do rachunku walutowego (w moim przypadku USD) można wyrobić sobie kartę debetową (Mastercard - waluta rozliczeniowa USD). Jest to dobre rozwiązanie na płatności w krajach gdzie nie ma Euro. Przy płatnościach jest tylko jedna konwersja, po kursie Mastercarda, z waluty lokalnej na USD, czyli np. z kuny na USD. Nie ma przeliczenia na PLN, bo to nie jest konto złotówkowe. Na rachunku są dolary i transakcje przeliczne są z walut lokalnych na dolary. Wcześniej USD trzeba oczywiście kupić. Taka zabawa... Wracając do wypłaty kun tą kartą (jedna wypłata w miesiącu za darmo, kolejne 9 zł) - za 100 kun policzyło 14,92 USD (połowa sierpnia br.). Zielonego kupowałem po ok. 3,95. Jak łatwo policzyć, 100 kun kosztowało mnie w tym przypadku 58,934 zł. Przetestowane na własnej skórze.

Nie ogarniam tego, pozostaję przy swoim koncie i karcie, co najwyżej nie zaoszczędzę na czteropak piwa i dwie gałki lodów....
euromissile
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) euromissile » 25.08.2016 15:40

Wczoraj Splitska Banka w Makarskiej 100 E 743 Kn
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

bankomaty , kantory , banki ? - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies