Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bankomaty bez prowizji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bestia75
Odkrywca
Bankomaty bez prowizji

Nieprzeczytany postnapisał(a) bestia75 » 18.06.2008 23:05

Posiadam karte MAESTRO z banku Pekao S.A
Słyszałem że bezprowizyjnie mozna wypłacać kase z bankomatów sieci Euronet oraz UniCredit.
Podobno z tymi sieciami Pekao ma podpisane umowy.
Pytałem konsultantki w banku ale dokładnie nie wiedziała i odesłała mnie na strone internetowa banku.Jest tam info ze bez prowizji mozna wypłacać w ZAGREBACKA BANKA.Problem z tym ze aby znależć lokalizacje bankomatów bezprowizyjnych w Makarskiej trzeba skorzystać ze strony w j.chorwackim tegoż banku.
http://www.bankomatybezprowizji.pl/europa.html
No i tutaj sie zagubiłem:))Czy ZAGREBACKA BANKA należy do grupy UniCredit??
Jezeli ktoś zna lokalizacje bankomatów UniCredit lub Euronet w Makarskiej to prosze o podanie na jakich ulicach można je znaleźć oraz czy są dostatecznie dobrze oznakowane.
Dzięki
jjs
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jjs » 19.06.2008 06:24

Tutaj są wszystkie bankomaty ZABA
http://www.zaba.hr/info/pb/atm/find/hpb_atmfind.htm
waldek_pap
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldek_pap » 19.06.2008 06:43

Zadałem podobne pytanie bezpośrednio PKO S.A.
Oto odpowiedź:

-----------------------------------------------------------------------
W odpowiedzi na zgłoszenie załączamy link do pełnej listy bezprowizyjnych bankomatow na terenie Europy (transakcje gotówkowe realizowane kartą Maestro Sezam) w ramach oferty Banku Pekao S.A:
http://www.bankomatybezprowizji.pl/europa.html.

Jednocześnie informujemy, iż w przypadku realizacji transakcji bezgotówkowych kartą Maestro Sezam za granicą, prowizja nie jest pobierana.
Z kolei w przypadku wypłaty gotówki naliczana jest prowizja wynosząca 2,5% od kwoty wypłaty, min. 12 zł.

Dziękujemy za korespondencję. W przypadku dodatkowych pytań prosimy o ponowny kontakt z nami.

Z poważaniem

Barbara Waz
Bank Pekao S.A.
Centrum Bankowości Bezpośredniej Sp. z o.o.

------------------------------------------------------------------------
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 19.06.2008 08:48

Link nie działa.. :(
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.06.2008 08:50

Działa tylko autorowi wkleiła się niepotrzebnie kropka na końcu po html
Usuń kropkę ;-)
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 19.06.2008 08:55

Dzięki, już sobie poradziłem.. :)
Z tego maila od PKO SA wynika, że tylko bankomaty ZABA są dla posiadaczy Maesto Sezam bezprowizyjne, a wszystkie pozostałe mają prowizję 2.5 %
A w innym poście ktoś wymieniał jeszcze jakieś inne banki chorwackie, które dla PKO nie mają prowizji..
Czyżby mi się przywidziało... ? 8O
baton
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) baton » 19.06.2008 09:31

Link do listy bankomatow ZABA moze ktos wkleic... Nie moge polapac sie na ichniejszej stronie, mimo ze niby po angielsku tez jest wersja... :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.06.2008 09:40

Wyszukiwarkę bankomatów (nie tylko ZABA) znajdziesz w FAQ-u, może nie ma sensu robić kolejnego watku na ten sam temat ?
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 19.06.2008 10:27

W tym wątku podane są linki do szczegółowych wykazów:

www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=18183& ... =bankomaty
makosm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) makosm » 19.06.2008 23:37

każda waluta bez prowizji?? czy rozliczeniowa banku?? Ojro, dolary, kuny złotówy :?:
bestia75
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bestia75 » 21.06.2008 04:44

No raczej wypłacisz tylko kuny.Przecież podchodząc do jakiegokolwiek bankomatu w Polsce tez możesz wypłacic tylko złotówki.Nie masz mozliwości przykładowo w Warszawie wypłacenia kun albo dolarów z bankomatu.Tak samo jest chyba w każdym kraju.Wypłata tylko waluty danego kraju.Tak myśle.
tomr_m
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomr_m » 23.08.2020 09:23

Jestem właśnie w Chorwacji. Zaobserwowałem, że jak do tej pory wszystkie bankomaty, których używałem naliczają własną prowizję.

Euronet,
Zagrebcka Banka,
NPB,

Ktoś wie czy jest bank, który tego nie pobiera?
Unikając wątpliwości dodam, że korzystam z karty Revoluti nie mylę tego z opłatą mojego banku.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.08.2020 09:44

tomr_m napisał(a):Jestem właśnie w Chorwacji. Zaobserwowałem, że jak do tej pory wszystkie bankomaty, których używałem naliczają własną prowizję.

Euronet,
Zagrebcka Banka,
NPB,

Ktoś wie czy jest bank, który tego nie pobiera?
Unikając wątpliwości dodam, że korzystam z karty Revoluti nie mylę tego z opłatą mojego banku.

W lipcu wypłacałem bezprowizyjnie z Erste i z czegoś, co na wyciągu zapisało się jako KBZ.
Abakus68
Cromaniak
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Abakus68 » 23.08.2020 09:45

baton napisał(a):Link do listy bankomatow ZABA moze ktos wkleic... Nie moge polapac sie na ichniejszej stronie, mimo ze niby po angielsku tez jest wersja... :roll:

Ja jestem stary. Jak hel prawie, ale radzę sobie inaczej. Jak chcę jechać do Supetaru i chcę znać lokalizacje bankomatów to robię tak.
1. Odpalam google maps.
2. W polu wyszukiwania wpisuję Supetar i naciskam enter.
3.Jak mi wyświetli granice miasta to zamieniam słowo Supetar w polu wyszukania na słowo bankomat - bo jakoś tak dziwnie wygląda, że bankomat po chorwacku to ... bankomat... i klikam enter.
4. A potem już tylko powiększam mapkę, żeby widzieć pełne nazwy bankomatów...

No ale jak napisałem ja się zawsze jakichś niewdzięcznych sposobów łapię :P
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 23.08.2020 10:17

3 dni temu wróciłem z Hvaru. Z ciekawości przeszedłem w miejscowościach Jelsa i Vrboska bodaj większość bankomatów. Wszystkie mniej lub więcej naliczają prowizje (w moim przypadku najmniej , bo 22 kuny - ZG). Gdy wjeżdżałem 07.08. do Chorwacji wspomniany bank ZG naliczał już tą prowizję, ale udało mi się wypłacić w Raiffeissen Bank beż żadnej prowizji.Niestety ten bankomat w Jelsie był cały czas popsuty, stąd do końca nie wiem, czy już pobiera czy nie. OTP, PBZ, HPB, Euronet, jakieś żółte bankomaty (nie pamiętam nazwy), przy których wisiały żółte reklamy z "no commission" niestety pobierały.
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne