Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bankomaty bez prowizji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 27.07.2021 12:55

marcox napisał(a):
Chris_M napisał(a):Praktycznie wszystkie bankomaty w Chorwacji próbują dokonać wypłaty z przeliczeniem wg własnego kursu oraz naliczeniem dodatkowych opłat za wypłatę, ale należy tę propozycję odrzucić klikając widoczny na dole przycisk "Charge in local currency", a wówczas na ekranie zazwyczaj pojawia się bardziej korzystna propozycja wypłaty :)

Też na to liczyłem i wybrałem local currency a ten od razu wypluł Kuny stosując przelicznik OTP podany na ekranie który wkleiłem...

Myślę, że jednak pomyliłeś guziki, bo gdybyś wybrał "Charge in local currency", to Twoje konto USD w Aliorze zostałoby obciążone kwotą 200 HRK i to wówczas Alior dokonałby przewalutowania.
Natomiast jeśli Twoje konto zostało obciążone kwotą 35,21 USD, to musiałeś nacisnąć przycisk "Charge in home currency".

To właśnie ze względu na tego typu wątpliwości odpuściłem sobie wypłatę z bankomatu OTP kartą banku Pekao; trzeba było ten ekran na spokojnie przeanalizować, a za moimi plecami już zaczęła się ustawiać kolejka :)

signal-2021-07-26-180334(2).jpeg

Jak widać, przy wyborze tej opcji kuna wychodziła po 68 groszy!
Greg3136
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Greg3136 » 27.07.2021 18:25

Zaba007 napisał(a):Ja w zeszłym roku testowałem wszystkie bankomaty w centrum w Pakostane i każdy mi naliczał opłatę choć konto mam w Alior banku i miałem włączone darmowe wypłaty z bankomatów za granicą. Zobaczymy jak będzie w tym roku.

Alior daje w tym koncie darmowe wypłaty ale najważniejsze w tej operacji po jakim kursie przelicza PLN na HRK.
grab56
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grab56 » 28.07.2021 10:37

Wczoraj wypłacałem kuny z bankomatu OTP w Trogirze. Wszystko wskazuje na to, że nie pobrano żadnej prowizji, ale maksymalna kwota wypłaty to 2000 kun (z konta pobrało 1233,49 zł)
Karta do Eurokonta Mobilnego w banku PeKaO s.a.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 28.07.2021 10:59

grab56 napisał(a):Wszystko wskazuje na to, że nie pobrano żadnej prowizji, ale maksymalna kwota wypłaty to 2000 kun

A nie było tam przycisku "Another amount"?
Bo jak ja testowałem bankomaty, to miałem wręcz przeciwny problem, bo bankomaty oferowały mi same duże kwoty rzędu np. 3600 HRK, a żeby znaleźć mniejszą kwotę, to musiałem kilkakrotnie zmieniać ekrany klikając właśnie ten przycisk.
grab56
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grab56 » 28.07.2021 12:23

Chris_M napisał(a):A nie było tam przycisku "Another amount"?

Jest, sprawdzałem większe kwoty, ale nie chciał wypłacać.
Chyba nawet pojawił się komunikat, że maksymalna kwota wypłaty to 2000 kun.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 28.07.2021 13:23

Podejrzewam, że to może być ograniczenie ze strony Twojego banku, gdyż 1200 zł to jest dosyć duża kwota jak na polskie warunki i wiele bankomatów w Polsce nie chce wypłacać kwot wyższych niż 1000 zł.
grab56
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grab56 » 28.07.2021 14:00

Może, ale wątpię. Do tej pory nie miałem problemu w wypłatą kwot rzędu 5000 kun.
Conrado
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Conrado » 31.07.2021 22:40

Ktoś wie gdzie najlepiej wypłacić kuny w Jelsie?
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 03.08.2021 09:36

coglin napisał(a):Erste Bank i OTP Banka na 99% bez surcharge.
Reszta 28-35 kn.

Poza tym masz wszystko napisane w postach nad swoim pytaniem.

Niestety nie jest to prawidłowa odpowiedź na moje pytanie

Wypłacałem kilka dni temu wspomnianą kartą z bankomatu Erste Bank i doliczono 28kn prowizji
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 03.08.2021 09:55

piotrulex napisał(a):
coglin napisał(a):Erste Bank i OTP Banka na 99% bez surcharge.
Reszta 28-35 kn.

Poza tym masz wszystko napisane w postach nad swoim pytaniem.

Niestety nie jest to prawidłowa odpowiedź na moje pytanie

Wypłacałem kilka dni temu wspomnianą kartą z bankomatu Erste Bank i doliczono 28kn prowizji

Odpowiedź jest prawidłowa, bo sam kilkanaście dni temu, tą samą kartą i bez żadnej prowizji wypłacałem kasę z bankomatu Erste Bank
post2225135.html#p2225135
SoftRM
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SoftRM » 03.08.2021 09:56

W jakich Bankach macie konta ?
Pavlo_77
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pavlo_77 » 03.08.2021 12:09

Erste w Gradac (jedyny tu ichniejszy bankomat), wypłacane dziś 1000 kun, PKO BP konto bez granic wraz z kontem walutowym w kunach: doliczona prowizja 28 kun. Inna opcja to przelicznik wg ich kursu (ale wychodziło ok. 71gr/kunę + opłata, więc zupełnie nie opłacalne). Wniosek: wszystko się zmienia z dnia na dzień wg nieokreślonego schematu...
coglin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coglin » 03.08.2021 12:15

Pavlo_77 napisał(a):Erste w Gradac (jedyny tu ichniejszy bankomat), wypłacane dziś 1000 kun, PKO BP konto bez granic wraz z kontem walutowym w kunach: doliczona prowizja 28 kun. Inna opcja to przelicznik wg ich kursu (ale wychodziło ok. 71gr/kunę + opłata, więc zupełnie nie opłacalne). Wniosek: wszystko się zmienia z dnia na dzień wg nieokreślonego schematu...

Wypłacałem w tym samym bankomacie 1 i 6 lipca - karta wielowalutowa Alior kantor - i było bez surcharge.
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 04.08.2021 07:58

coglin napisał(a):
Pavlo_77 napisał(a):Erste w Gradac (jedyny tu ichniejszy bankomat), wypłacane dziś 1000 kun, PKO BP konto bez granic wraz z kontem walutowym w kunach: doliczona prowizja 28 kun. Inna opcja to przelicznik wg ich kursu (ale wychodziło ok. 71gr/kunę + opłata, więc zupełnie nie opłacalne). Wniosek: wszystko się zmienia z dnia na dzień wg nieokreślonego schematu...

Wypłacałem w tym samym bankomacie 1 i 6 lipca - karta wielowalutowa Alior kantor - i było bez surcharge.

31 lipca, Split. W oczekiwaniu na prom sprawdziłem kilka bankomatów. Konto Przekorzystne, Pekao SA. Bankomaty OTP Banka i MoneyGet (jest taki w przy dworcu autobusowym, jest i w Makarskiej) bez opłaty surcharge, kurs 0,6124. Bankomat Erste Banka zażyczył sobie 28 kun dopłaty.
Tak więc korzystam z OTP Banka, a taki sam kurs utrzymuje się od kilku dni.

Pozdrav iz uvale Vitarnja. :papa:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 04.08.2021 08:17

Bravik napisał(a):
coglin napisał(a):

31 lipca, Split. .... Konto Przekorzystne, Pekao SA. ... Bankomat Erste Banka zażyczył sobie 28 kun dopłaty ...

Więc nie jestem jedynym, któremu zostało doliczone 28kn na tej samej karcie i bankomacie

W tym roku tylko tydzień, wypłaciłem jedynie 500kn, a i tak ponad 300kn wydałem podczas wyjazdu w sklepie, gdzie oczywiście akceptowali karty. Tym razem nawet za lody płaciliśmy kartą
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne