marcox napisał(a):Chris_M napisał(a):Praktycznie wszystkie bankomaty w Chorwacji próbują dokonać wypłaty z przeliczeniem wg własnego kursu oraz naliczeniem dodatkowych opłat za wypłatę, ale należy tę propozycję odrzucić klikając widoczny na dole przycisk "Charge in local currency", a wówczas na ekranie zazwyczaj pojawia się bardziej korzystna propozycja wypłaty
Też na to liczyłem i wybrałem local currency a ten od razu wypluł Kuny stosując przelicznik OTP podany na ekranie który wkleiłem...
Myślę, że jednak pomyliłeś guziki, bo gdybyś wybrał "Charge in local currency", to Twoje konto USD w Aliorze zostałoby obciążone kwotą 200 HRK i to wówczas Alior dokonałby przewalutowania.
Natomiast jeśli Twoje konto zostało obciążone kwotą 35,21 USD, to musiałeś nacisnąć przycisk "Charge in home currency".
To właśnie ze względu na tego typu wątpliwości odpuściłem sobie wypłatę z bankomatu OTP kartą banku Pekao; trzeba było ten ekran na spokojnie przeanalizować, a za moimi plecami już zaczęła się ustawiać kolejka
Jak widać, przy wyborze tej opcji kuna wychodziła po 68 groszy!