Raczej nie bo w poniedziałek obciazyli całą kwota 2028 kun a wczoraj okrąglutki tysiąc. Jak będę jeszcze wybierał to napiszę co i jak.
Pozdrav
Bravik napisał(a):.kseby napisał(a):Raczej nie bo w poniedziałek obciazyli całą kwota 2028 kun a wczoraj okrąglutki tysiąc. Jak będę jeszcze wybierał to napiszę co i jak.
Pozdrav
Sprawdzaj i pisz, bo sporo userów ma to konto. Fajnego wypoczynku.
Piotrek7722 napisał(a):Mam konto w pko sa i zawsze w bankomatach unicredit było bez prowizji a w tym roku wypłacane 4 razy i zawsze jest access free prowizja 9,70złprzy 200kn np. Próbowałem różnie i zawsze jest tak. Co robię nie tak?
matio_turbo napisał(a):Piotrek7722 napisał(a):Mam konto w pko sa i zawsze w bankomatach unicredit było bez prowizji a w tym roku wypłacane 4 razy i zawsze jest access free prowizja 9,70złprzy 200kn np. Próbowałem różnie i zawsze jest tak. Co robię nie tak?
Właścicielem Pekao SA nie jest już Unicredit, pewnie dlatego jest surcharge.
marcox napisał(a):To moje pięć groszy w zakresie bankomatów.
W tym roku Zaostrog.
dostępne 3 bankomaty
1. ATM
2. Auro Domus
3. OTP Banka
Karty
1. prowadzona w USD ( alior Bank)
2. Revolut
3. Alior kantor internetowy - karta wielowalutowa
Karta prowadzona w USD( konto w Alior Bank)
W bankomatach ATM (29.30 HRK) i Auro Domus (35HRK) - od razu woła o prowizję dla właściciela bankomatu.
niezaleznie od karty.
W OTP- zawsze była darmowa wypłata i przelicznik USD>Kuna po kursie mastercard.
W tym roku zaskoczenie - opłata
opcja 1- przewalutowanie po kursie OTP + 8% prowizji
opcja 2- przewalutowanie po kursie ECB + 11.39% prowizji ( european Central Bank)
( foto w załaczniku)
Ogólnie podsumowując.
Revolut działa bez zmian ( tylko te limity miesięczne...)
ALior Kantor- tutaj totalnie się zawiodłem....
karta prowadzona w USD - to co było dobre jeszcze do ubiegłego roku jak widać się skończyło....
Chris_M napisał(a):marcox napisał(a):To moje pięć groszy w zakresie bankomatów.
Akronim ATM oznacza Automatic Teller Machine, czyli po polsku bankomat
Prawdopodobnie piszesz tu o bankomatach Euronetu, których w Chorwacji jest najwięcej, a ponieważ ze względu na złodziejskie przeliczniki i opłaty są one omijane przez turystów, więc firma dekoruje je wielkimi napisami "ATM", natomiast symbol Euronet jest na nich malutki, często trudny do zauważenia.
Praktycznie wszystkie bankomaty w Chorwacji próbują dokonać wypłaty z przeliczeniem wg własnego kursu oraz naliczeniem dodatkowych opłat za wypłatę, ale należy tę propozycję odrzucić klikając widoczny na dole przycisk "Charge in local currency", a wówczas na ekranie zazwyczaj pojawia się bardziej korzystna propozycja wypłaty
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne