Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bankomaty bez prowizji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 27.06.2023 15:27

Bravik napisał(a):
empire13 napisał(a):Wiadomo.
Ale skoro taniej jest wypłacić z bankomatu w cro a dodatkowo jest szansa na bankomat bez prowizji to czemu nie?
Poza tym nie każdy ma ochotę wozić większą gotówkę z Polski.

Czy taniej? Koszt wypłaty waluty w moim banku w kraju to 2 jednostki danej waluty, niezależnie od kwoty. Więc gdzie się da kartą, reszta gotówką zabraną z kraju. Bez stresu, bez szukania bankomatów.
A każdy robi jak uważa. Ważne, żeby się dobrze bawić. Czego życzę. :papa:

Zależy jakie konto masz w PL.
Ja mam ING. Za czasów kun nie mieli ciekawej dla mnie opcji. Teraz wystarczają nam 2 karty revolut i jedna curve. Być może karta walutowa ING w strefie euro jest warta uwagi. Nie chce mi się sprawdzać.
A po kantorach nie lubię latać. Wolę zrobić przelewy (a przy curve i tego nie trzeba robić) i wypłacić kasę w pierwszym bankomacie.
qra69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qra69 » 28.06.2023 15:53

Lovište, bankomat HPB obok Studenaca - brak prowizji
Tomasz_wlkp
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz_wlkp » 30.06.2023 08:36

Biograd - 2 x PBZ, OTP, Raiffeisen. Wszystkie chciały prowizję.

Chyba ciężko już trafić bankomat bez prowizji, może w jakieś mało uczęszczanej lokalizacji albo przez sezonem...
qbaldo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) qbaldo » 06.07.2023 11:26

Czyli na obecną chwilę widzę wszyscy piszą o HPB jako ostatnim bastionie bezprowizyjnym, pytanie czy ktoś wypłacał po 1.07? https://www.hpb.hr/en/map/2752 mają dość sporo bankomatów, nawet w mniejszych wioskach i wyspach. Inna sprawa mam ZEN i tam dowiedziałem się, że jeśli jest opłata to bankomat powinien to wyszczególnić lub powiększyć kwotę wypłaty o prowizję i wyświetlić ją przed potwierdzeniem transakcji, a jeśli by było inaczej to mam się z nimi kontaktować ( ? :D), tutaj widzę ludzie piszą że dowiadywali się dopiero po zalogowaniu się do banku. Czy faktycznie czasem nie ma informacji czy to po prostu wakacyjne roztargnienie i przeoczenie :D? Bo jeśli nie pokazuje tego nigdzie przed potwierdzeniem to aż z ciekawości wypłaciłbym 20 eur i się z nimi skontaktował, może ten genialny prokonsumencki support na jaki się kreują zwróci mi prowizję :D
karus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karus » 06.07.2023 11:34

Wypłacałem z HPB i też była prowizja. Bankomat jednak zawsze wyświetla informację o kwocie prowizji, mi za każdym razem wyświetlał. Nie jest też prawdą, że bankomaty z dala od miejscowości turystycznych nie pobierają prowizji. Wypłacałem pieniądze z bankomatu na jakiejś wsi na północy Cro i też mi pobrał prowizję bankomat.
qbaldo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) qbaldo » 06.07.2023 11:59

karus napisał(a):Wypłacałem z HPB i też była prowizja. Bankomat jednak zawsze wyświetla informację o kwocie prowizji, mi za każdym razem wyświetlał. Nie jest też prawdą, że bankomaty z dala od miejscowości turystycznych nie pobierają prowizji. Wypłacałem pieniądze z bankomatu na jakiejś wsi na północy Cro i też mi pobrał prowizję bankomat.

A prowizje faktycznie różnią się w tej samej sieci?
Krismel
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krismel » 06.07.2023 12:09

W zeszłym tygodniu też wypłacałem z HPB - pobiera dodatkowe 5 euro opłaty surcharge. PBZ i Raiffeisen chciały miej - 4,75.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 06.07.2023 21:54

karus napisał(a):Nie jest też prawdą, że bankomaty z dala od miejscowości turystycznych nie pobierają prowizji. Wypłacałem pieniądze z bankomatu na jakiejś wsi na północy Cro i też mi pobrał prowizję bankomat.

Mnie nie pobrało a tobie tak. Nie jest prawdą więc, że wszystkim pobiera.
karus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karus » 06.07.2023 22:23

A gdzie ja napisałem, że wszystkim pobiera?
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 07.07.2023 09:19

karus napisał(a):A gdzie ja napisałem, że wszystkim pobiera?

A to źle cię zrozumiałem, sorry.

Niektóre nawet na zadupiu pobierają.
velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 09.07.2023 00:14

Czy wysokość prowizji jest zależna od ilości gotówki wypłacanej jednorazowo, czy też oprocentowanie jest stałe?
Tomasz_wlkp
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz_wlkp » 09.07.2023 08:35

velo_12 napisał(a):Czy wysokość prowizji jest zależna od ilości gotówki wypłacanej jednorazowo, czy też oprocentowanie jest stałe?

Opłata jest stała i jest niezależna od ilości wypłacanej gotówki. Pobierana jest "od czynności" (wypłata gotówki) i wynosi ok 4,5-5 Eur. Dlatego lepiej wypłacić jednorazowo większą ilość :)
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 09.07.2023 09:20

HPB, ATM, OTP banka.
Wszystkie w Orebiču, wszystkie pobierają opłaty.
Najmniejszą ATM.
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 09.07.2023 09:56

A testował ktoś cash back w Chorwacji? Może to byłaby alternatywa oplat w bankomatach? Nie mogę doszukać się w tabeli opłat mBanku informacji nt. prowizji za granicą - w Polsce jest zero, ale jest limit 1 tysiąc złotych. Jedyna prowizja w Polsce dla tej formy wypłaty dotyczy transakcji w kasynach, salonach hazardowych etc. i wynosi 4% od kwoty.
robertpeti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertpeti » 09.07.2023 11:19

Teoretycznie to nie banki pobieraja oplaty. Wiekszosc nie ma prowizji. To operator( wlasciciel) bankomatu jako urzadzenia pobiera oplate za uzycie bankomatu. Tak ze w sumie bez roznicy jaka karte i konto macie
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne