Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bankomaty bez prowizji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 05.05.2023 11:58

Euronet to zawsze i wszędzie pobiera prowizję. Tych bankomatów nawet nie sprawdzam :)
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 05.05.2023 12:07

wiolek_lp napisał(a):Ok mój błąd :wink:

Pociesz się że nie jesteś pierwszą osobą, która dała się na tę maskaradę nabrać :)
Ponieważ wszyscy wiedzą, że bankomaty Euronetu należy omijać wielkim łukiem, więc firma wzięła się na sposób i swoje bankomaty w Chorwacji oznacza wielkimi napisami ATM, z tylko malutkim własnym logo umieszczonym gdzieś w nierzucającym się w oczy miejscu.
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 05.05.2023 13:26

Chris_M napisał(a):
wiolek_lp napisał(a):Ok mój błąd :wink:

Pociesz się że nie jesteś pierwszą osobą, która dała się na tę maskaradę nabrać :)
Ponieważ wszyscy wiedzą, że bankomaty Euronetu należy omijać wielkim łukiem, więc firma wzięła się na sposób i swoje bankomaty w Chorwacji oznacza wielkimi napisami ATM, z tylko malutkim własnym logo umieszczonym gdzieś w nierzucającym się w oczy miejscu.

Pewnie tak, sama nie zwróciłam uwagi, że to euronet, bo wybierałam w nocy i dopiero teraz na zdjęciu zauważyłam, natomiast zwiodło mnie to, że właśnie nie pokazywało dodatkowych kosztów przy transakcji, jak w przypadku bankomatów erste, dopiero zauważyłam na koncie. Teraz będę bardziej zwracać uwagę :lol:

Bravik napisał(a):A może pamiętasz gdzie stał ten pierwszy? :roll:
W ubiegłym roku bezprowizyjne (surcharge) były bankomaty Agram Bank i GetMoney. Z tym, że nie dość, że fizycznie było ich b. mało, to jak się jakiś trafiał, zazwyczaj był pusty. Raiffeisen Bank zaś pobierał najniższą opłatę z tych które sprawdzałem.

Tutaj, na mapach google nie jest zaznaczony, ale na street view widać :wink:
https://www.google.com/maps/@45.240899,14.2502839,3a,42.1y,302.87h,91.55t/data=!3m6!1e1!3m4!1sXHk8MyqHVRfq-eRPN6-7HQ!2e0!7i16384!8i8192?hl=pl-PL

Wiem, że w styczniu wybierałam też bez prowizji z jakiegoś banomatu we Vrsarze, ale nie ma go na mapie, jedynie w transakcji pisze Gótówka w Pbza o ile to jakaś nazwa banku :?:
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 05.05.2023 15:41

Po kolorach on mi wygląda na bankomat pocztowy, może to HPB?
https://www.google.com/maps/@45.2408756 ... 5?hl=pl-PL

Wiem, że w styczniu wybierałam też bez prowizji z jakiegoś banomatu we Vrsarze, ale nie ma go na mapie, jedynie w transakcji pisze Gótówka w Pbza o ile to jakaś nazwa banku :?:

PBZ - https://www.pbz.hr/gradjani/demo-pages/Poslovnice.html
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 07.05.2023 11:43

mówicie że ten PBZ wypłaca bez prowizji ?? :?:
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 07.05.2023 12:28

Moją kartą ponoć mam dwie pierwsze wypłaty w miesiącu ze wszystkich bankomatów za granicą PL darmowe...ciekawi mnie jak to jest w cro, znając życie opłata "surcharge" będzie naliczana gdyż leży ona po stronie właściciela bankomatu ( jest w jego interesie)?
WojtekKRK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WojtekKRK » 07.05.2023 16:34

Ja mam konto w Millenium BANK prestige gdzie wypłaty z bankomatów w UE mam mieć za darmo no i tak jak piszą była to zawsze loteria .czekam na info od tych którzy będą w okolicy Trogir Rogoznica gdzie można wypłacić bez prowizji , wrzucajcie jak będzie coś wiadomo z góry dzięki
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 07.05.2023 16:42

To nie prościej zabrać ze sobą gotówkę w euro wypłaconą w kraju, a na miejscu gdzie się da płacić kartą. I totalnie olać ich banki i bankomaty? :sm:
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 07.05.2023 17:21

Bravik napisał(a):To nie prościej zabrać ze sobą gotówkę w euro wypłaconą w kraju, a na miejscu gdzie się da płacić kartą. I totalnie olać ich banki i bankomaty? :sm:

Najprościej i na wyjazdach dłuższych tek robię. Ale czego się nie robi dla wyważania otwartych drzwi ;)
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 14.06.2023 21:04

Dobra, hurtowo kilka pytań:
1. Jak w tym sezonie z bankomatami bez prowizji? Są w Chorwacji jeszcze takie?
2. Czy w zeszłym roku (no chyba że ktoś już w tym roku sprawdzał) na wyspie Hvar były jeszcze takie bankomaty?
3. Jak w tym temacie w krajach tranzytowych z euro (Słowacja, Austria, Słowenia)?
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 14.06.2023 21:33

Sprawdziłem. Chyba rzeczywiście już nie ma. Z mojej karty surcharge 5 euro flat rate, więc jeśli wypłacać to większe kwoty.
vin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vin » 14.06.2023 21:42

empire13 napisał(a):Dobra, hurtowo kilka pytań:
1. Jak w tym sezonie z bankomatami bez prowizji? Są w Chorwacji jeszcze takie?
2. Czy w zeszłym roku (no chyba że ktoś już w tym roku sprawdzał) na wyspie Hvar były jeszcze takie bankomaty?
3. Jak w tym temacie w krajach tranzytowych z euro (Słowacja, Austria, Słowenia)?

mogę podpowiedzieć na razie tylko w pkt. 3 - na Słowacji UniCredit, testowane w centrum AuPark w Bratysławie i w Tesco w Malackach (niedaleko od zjazdu z autostrady jadąc od Brna, więc chyba nie po Twojej trasie). W zeszłym roku na Hvarze wyjmowałem z OTP w czerwcu, ale potem już chyba OTP też wprowadziło opłaty.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 23.06.2023 01:34

W bankomacie HPB wypłaciłem bez prowizji.
Być może dlatego, że to w Ogulinie ;)
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 24.06.2023 14:52

W Makarskiej widziałem bankomaty Planet cash - z opsiem " bez naktade" - co google tłumaczy jako brak opłat.
Ale nie wypłacałem bo nie było potrzeby.

empire13 - thx za potwierdzenie o HPB :papa:
karus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karus » 25.06.2023 22:30

Właśnie wypłaciłem z HPB w Pakostane i zapłaciłem 5 euro prowizji. Przegięcie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne