Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bankomaty bez prowizji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
coglin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coglin » 03.06.2021 19:12

Nie koniecznie. Bankomat może naliczyć prowizje nie związana w ogóle z twoim bankiem - taka opłata za wypłatę (tzw. surcharge). I nic z tym nie zrobisz, ponieważ ustala ja właściciel bankomatu.

p.s. ja akurat będę miał w tym roku kartę wielowalutową z Alior Bank Kantor i też się zastanawiam jak będzie przy wypłacie kun.
Zdanp
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zdanp » 09.06.2021 09:31

Ja mam taki maly patent, mam karte walutowa z mbanku i kupuje kuny w aplikacji po niecale 61gr do tego tyle ile potrzeba place karta wszedzie no i najlepsze jak wyplacam gotowke w kunach ale tylko z bankomatow kovnica i podravska banka to pobiera z konta z kun i nie place za to nic! Wyplacam jak bym mial chorwacka karte ;)
Beatka73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beatka73 » 09.06.2021 10:23

Mam zamiar właśnie tak zrobić też w swoim PKO BP,muszę się tylko zorientować czy /które bankomaty będę mieć bez prowizji.
gringostar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gringostar » 09.06.2021 10:48

Mam wielowalutówkę w Alior Kantor i bez prowizji wypłacałem gotówkę w bankomacie na Pag w Plodine. Niestety nie pamiętam nazwy Banku. Dwa lata temu też nie było prowizji w Zagrebacka Banka
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 09.06.2021 10:58

Na Revolut obecnie kurs kupna wynosi 0,5944 PLN/HRK.
iwik
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwik » 01.07.2021 13:29

Czy w tym roku komuś z JAKIEGOKOLWIEK bankomatu w HR udało się wypłacić kuny bez opłaty dla operatora bankomatu?
(w ub. roku na pewno OTP banka jeszcze nie pobierało opłaty)

No i drugie pytanie - jak już są te opłaty to w jakiej wysokości? w ub roku koło 20kn pobierało ode mnie, przy dużej kwocie jednorazowo nie bolało, ale już wypłacanie po 500kn co parę dni nie miało sensu.
aaddaamm1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) aaddaamm1 » 01.07.2021 14:12

iwik napisał(a):Czy w tym roku komuś z JAKIEGOKOLWIEK bankomatu w HR udało się wypłacić kuny bez opłaty dla operatora bankomatu?.

Tak dwa strzały, obydwa pozytywne
ERSTE w Buzet ( centrum handlowe )
nie pamiętam jaki w TOMMY w Tar ( niedaleko Novigradu )
vin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vin » 01.07.2021 15:14

iwik napisał(a):Czy w tym roku komuś z JAKIEGOKOLWIEK bankomatu w HR udało się wypłacić kuny bez opłaty dla operatora bankomatu?
(w ub. roku na pewno OTP banka jeszcze nie pobierało opłaty)

No i drugie pytanie - jak już są te opłaty to w jakiej wysokości? w ub roku koło 20kn pobierało ode mnie, przy dużej kwocie jednorazowo nie bolało, ale już wypłacanie po 500kn co parę dni nie miało sensu.

potwierdzam to, co powyżej - Erste (w moim przypadku Varazdin, karta Zen) i OTP (parę lokalizacji, w tym Split i Dubrownik, karty Zen i Revolut)
gringostar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gringostar » 01.07.2021 17:16

Zagrebacka banka 28 HRK
Opt banka bez prowizji

Kantor Alior
Piotrek7722
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotrek7722 » 01.07.2021 18:20

Mam konto w pko sa i zawsze w bankomatach unicredit było bez prowizji a w tym roku wypłacane 4 razy i zawsze jest access free prowizja 9,70złprzy 200kn np. Próbowałem różnie i zawsze jest tak. Co robię nie tak?
coglin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coglin » 01.07.2021 22:22

Karta wielowalutowa Alior Bank Kantor (MasterCard)
Bez prowizji:
- OTP w Jastrebarsko i sprawdzony bankomat w Gradacu
- ERSTE w Gradac
Prowizja:
- Euronet w Podace - 29,3 kn
- Auro Domus w Podace - 36 kn
- PBZ w Gradac - ok. 30 kn
Jacek_P
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_P » 01.07.2021 22:41

przy wielu próbach i kombinowaniach rok temu udało mi się najmniej stracić wypłacając z ZB - wtedy było 22 HRK opłaty "surcharge". PKO Konto bez granic z podpiętą wielowalutową. Kuny kupione wirtualnie przez PKO-wski kantor, więc zeszło z konta HRK bez przewalutowań.
Dziś mój przyszły gospodarz potwierdził że ZB zwiększyła opłatę do 28 KUN za wyciągnięcie gotówki moim sposobem.
Nie napotkałem do tej pory ERSTE, a z tego co piszecie chyba to dobry trop.
brat3k
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) brat3k » 02.07.2021 14:46

Dziś wypłata w Jezera (MUrter) - bankomat HPB
karta Revolut - wypłata 1000 KN - 605,22 PLN
kseby
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kseby » 03.07.2021 11:12

Baska Voda. Karta Pekao Mastercard eurokonto. W poniedziałek wybrałem kuny z bankomatu Zagrebacka i naliczyło 28 kun. Wczoraj w tym samym miejscu wypłata bez żadnej opłaty. Nawet się zdziwiłem że nie było ani ekranu z tą opłatą ani z wyborem waluty obciążenia rachunku. Sprawdziłem na koncie i obciazyli tylko za wybrane kuny.
Ktoś ogarnia o co chodzi?
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 03.07.2021 11:18

kseby napisał(a):Baska Voda. Karta Pekao Mastercard eurokonto. W poniedziałek wybrałem kuny z bankomatu Zagrebacka i naliczyło 28 kun. Wczoraj w tym samym miejscu wypłata bez żadnej opłaty. Nawet się zdziwiłem że nie było ani ekranu z tą opłatą ani z wyborem waluty obciążenia rachunku. Sprawdziłem na koncie i obciazyli tylko za wybrane kuny.
Ktoś ogarnia o co chodzi?

Sprawdź konto za 2-3 dni. Może się coś zmieni. Chyba że to promocja na wysoki sezon, wszak to już lipiec. :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne