Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bankomaty bez prowizji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 11.07.2022 11:49

Zapomniałeś, że trzeba jeszcze zablokować DCC :-)
Genzo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Genzo » 11.07.2022 12:31

Tak, odpowiadałem na temat prowizji za wypłaty z bankomatów.

DCC dotyczy kosztów przewalutowania, z tym, że jak się to wyłączy, a nie ma się karty wielowalutowej to nie pobierze się z żadnego bankomatu za granicą.

DCC warto wyłączyć jeśli ma się konto w walucie, w której chce się wypłacić pieniądze.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 11.07.2022 15:41

Nie widziałem w aplikacji revolut i curve opcji wyłączenia DCC i Surcharge.
Jestem ślepy czy to opcje dostępne tylko w niektórych bankach?
DominikI
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DominikI » 11.07.2022 18:00

Chyba wzrok masz dobry. Albo obydwoje mamy zepsuty bo ja też nie widzę.
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 11.07.2022 18:35

Genzo napisał(a):Tak, odpowiadałem na temat prowizji za wypłaty z bankomatów.

DCC dotyczy kosztów przewalutowania, z tym, że jak się to wyłączy, a nie ma się karty wielowalutowej to nie pobierze się z żadnego bankomatu za granicą.

DCC warto wyłączyć jeśli ma się konto w walucie, w której chce się wypłacić pieniądze.

No jak mamy konto w danej walucie to w ogóle nie ma tematu :-)
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 11.07.2022 19:22

Również byłbym zainteresowany instrukcją wyłączenia DCC i Surcharge na karcie. :idea:
OK, taka możliwość istnieje, ale chyba tylko w mBanku.
https://www.cashless.pl/7708-mbank-blok ... -aplikacja
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 12.07.2022 06:40

Bravik: w jakim banku masz konto? Dzwoń do nich i poproś o wyłączenie :-)
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 12.07.2022 07:36

Farstone napisał(a):Bravik: w jakim banku masz konto? Dzwoń do nich i poproś o wyłączenie :-)

W Pekao SA, ale bez paniki, jestem na tyle ogarnięty, że przyswajam to, co bankomat wyświetla mi na ekranie. Chodziło bardziej o techniczny aspekt sprawy. :oczko_usmiech:
Tylko raz, parę lat temu, dałem się nabrać na DCC przy wypłacie gotówki z bankomatu w Pradze. I to w bankomacie UniCreditu. :oczko_usmiech: Było to jednak bardziej spowodowane pośpiechem.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 12.07.2022 09:42

Bravik napisał(a):
Farstone napisał(a):Bravik: w jakim banku masz konto? Dzwoń do nich i poproś o wyłączenie :-)

W Pekao SA, ale bez paniki, jestem na tyle ogarnięty, że przyswajam to, co bankomat wyświetla mi na ekranie. Chodziło bardziej o techniczny aspekt sprawy. :oczko_usmiech:
Tylko raz, parę lat temu, dałem się nabrać na DCC przy wypłacie gotówki z bankomatu w Pradze. I to w bankomacie UniCreditu. :oczko_usmiech: Było to jednak bardziej spowodowane pośpiechem.

Zgadza się, dokładnie informacja wyświetla się na ekranie i spokojnie można wybrać opcję odpowiednią opcję przeliczania.
szafarz
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) szafarz » 18.07.2022 21:06

Jeżeli chodzi o revoluta w miejscowości Makarska bankomat Agram Bank na ul OB. Kralja Tomislava 15a wypłaca bez prowizji.
Pinezka
maps.app.goo.gl/pZyxiGrBjU6rp9fP7
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 21.07.2022 06:58

Jak wygląda sytuacja w tym sezonie w Chorwacji?
Doszły mnie słuchy (mam nadzieję że to tylko jakieś plotki fejsbukowe), że OTP też pobiera prowizję.
SoftRM
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SoftRM » 21.07.2022 07:18

empire13 napisał(a):Jak wygląda sytuacja w tym sezonie w Chorwacji?
Doszły mnie słuchy (mam nadzieję że to tylko jakieś plotki fejsbukowe), że OTP też pobiera prowizję.

pojawiła się takie info wczoraj na FB na profilu Lifewillshowpl ( dla mnie to wiarygodne źródło)
ale niech ktoś będący w Chorwacji to potwierdzi
janos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) janos » 21.07.2022 09:34

Ja miałem tego typu przypadek, że w otp w Vrsi kilka dni temu wypłaciłem bez prowizji a wczoraj już chciał prowizję 28 kun za każdą wypłatę. Nie wiem co się zmieniło. Mam wielowalutowe w mbanku z podpięta kartą do rachunku w HRK. Przy okazji, czy ta mapa bankomatów otp z linku powyżej, przy zaznaczeniu opcji "office" pokazuje bankomaty własne otp? Bo wydaje mi się że przy opcji ATM może pokazywać bankomaty ATM dla otp, a te mogą pobierać prowizję. Czy się mylę? Pozdrav
janos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) janos » 21.07.2022 09:39

Chociaż te offices to mogą być ok prostu oddziały banku. Ale jeśli przy nich jest bankomat to może wypłaca bez prowizji?
lobsen
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lobsen » 21.07.2022 10:44

Odnośnie OTP mam taką informację:
https://www.google.com/amp/s/natemat.pl ... h-prowizje

Moje pytanie jest inne. Jaką maksymalną kwotę wypłacę z bankomatu w Cro za jednym razem? Chciałbym wypłacić 12000 hrk. Czy to możliwe?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Bankomaty bez prowizji - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone