napisał(a) Bravik » 05.07.2022 07:52
ghastime napisał(a):U mnie dziś taka sytuacja:
Płaciłem za apartament poprzez booking kartą mastercard debit z banku Pekao SA (eurokonto aktywne). Po przeliczeniu wyszło mi 4.77 zł/1€. Trochę się zdziwiłem ponieważ płace tą kartą od kilku lat za granicą i nigdy nie była naliczana prowizja. Jeszcze wczoraj rozmawiałem z Panią na infolinii banku, która potwierdziła, że tranzakcje za granicą przy użyciu tej karty nie są obciążane żadną prowizją.
Jakoś nie mogę sobie tego racjonalnie wytłumaczyć, może ktoś pomoże ?
ghastime napisał(a):Wczorajszy kurs Pekao SA:
Skup: 4,52
Sprzedaż: 4,88
A mi przeliczył po 4,77
No nic... Będę to testował na miejscu i zobaczę po ile przeliczy kuny przy płatności kartą w sklepie/konobie.
To proste jak konstrukcja cepa.
Te kursy, które podajesz, są, że tak powiem z dupy wzięte. Wziąłeś je zapewne stąd:
https://www.pekao.com.pl/kursy-walut.htmlPosiadaczy kont złotowych i walutowych w Pekao SA dotyczy Kantor Pekao24, dostępny po zalogowaniu się na stronie banku.
Tam operujemy kursami MasterCard.
I teraz po kolei. Wczorajszy kurs wymiany MasterCard wynosił 4.7241 PLN za Euro. Dołóż do tego 1% prowizji, bo Twoje konto i karta przy płatnościach zagranicznych jest taką prowizją obciążona od bodajże września czy października ubiegłego roku i masz 4,77 PLN za euro. I takim przelicznikiem zostałeś potraktowany.
Co było do udowodnienia.
Recepta na te bolączki- zmienić konto na Przekorzystne, a kartę na wielowalutową Kartę rewolucyjną MasterCard Debet FX.