Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bankomaty bez prowizji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marynamaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marynamaj » 04.07.2022 21:00

Być może jest to związane ze zwyżką kursu EUR.
Dziś kurs średni oscylował ok. 4,68 , kurs bankowy jest zawsze wyższy / mój bank dziś proponował 4,8264/.
Natomiast kurs w kantorze Alior to ok. 4,73.
Sprawdź tabelę kursów w swoim banku, a upewnisz się co do przelicznika.
ghastime
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ghastime » 05.07.2022 06:52

marynamaj napisał(a):Być może jest to związane ze zwyżką kursu EUR.
Dziś kurs średni oscylował ok. 4,68 , kurs bankowy jest zawsze wyższy / mój bank dziś proponował 4,8264/.
Natomiast kurs w kantorze Alior to ok. 4,73.
Sprawdź tabelę kursów w swoim banku, a upewnisz się co do przelicznika.

Wczorajszy kurs Pekao SA:
Skup: 4,52
Sprzedaż: 4,88

A mi przeliczył po 4,77 :roll:

No nic... Będę to testował na miejscu i zobaczę po ile przeliczy kuny przy płatności kartą w sklepie/konobie.
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 05.07.2022 07:52

ghastime napisał(a):U mnie dziś taka sytuacja:
Płaciłem za apartament poprzez booking kartą mastercard debit z banku Pekao SA (eurokonto aktywne). Po przeliczeniu wyszło mi 4.77 zł/1€. Trochę się zdziwiłem ponieważ płace tą kartą od kilku lat za granicą i nigdy nie była naliczana prowizja. Jeszcze wczoraj rozmawiałem z Panią na infolinii banku, która potwierdziła, że tranzakcje za granicą przy użyciu tej karty nie są obciążane żadną prowizją.
Jakoś nie mogę sobie tego racjonalnie wytłumaczyć, może ktoś pomoże ?

ghastime napisał(a):Wczorajszy kurs Pekao SA:
No nic... Będę to testował na miejscu i zobaczę po ile przeliczy kuny przy płatności kartą w sklepie/konobie.

To proste jak konstrukcja cepa.
Te kursy, które podajesz, są, że tak powiem z dupy wzięte. Wziąłeś je zapewne stąd:
https://www.pekao.com.pl/kursy-walut.html
Posiadaczy kont złotowych i walutowych w Pekao SA dotyczy Kantor Pekao24, dostępny po zalogowaniu się na stronie banku.
Tam operujemy kursami MasterCard.
I teraz po kolei. Wczorajszy kurs wymiany MasterCard wynosił 4.7241 PLN za Euro. Dołóż do tego 1% prowizji, bo Twoje konto i karta przy płatnościach zagranicznych jest taką prowizją obciążona od bodajże września czy października ubiegłego roku i masz 4,77 PLN za euro. I takim przelicznikiem zostałeś potraktowany.
Co było do udowodnienia.
Recepta na te bolączki- zmienić konto na Przekorzystne, a kartę na wielowalutową Kartę rewolucyjną MasterCard Debet FX.
ghastime
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ghastime » 05.07.2022 08:33

Bravik napisał(a):
ghastime napisał(a):U mnie dziś taka sytuacja:
Płaciłem za apartament poprzez booking kartą mastercard debit z banku Pekao SA (eurokonto aktywne). Po przeliczeniu wyszło mi 4.77 zł/1€. Trochę się zdziwiłem ponieważ płace tą kartą od kilku lat za granicą i nigdy nie była naliczana prowizja. Jeszcze wczoraj rozmawiałem z Panią na infolinii banku, która potwierdziła, że tranzakcje za granicą przy użyciu tej karty nie są obciążane żadną prowizją.
Jakoś nie mogę sobie tego racjonalnie wytłumaczyć, może ktoś pomoże ?

ghastime napisał(a):Wczorajszy kurs Pekao SA:

To proste jak konstrukcja cepa.
Te kursy, które podajesz, są, że tak powiem z dupy wzięte. Wziąłeś je zapewne stąd:
https://www.pekao.com.pl/kursy-walut.html
Posiadaczy kont złotowych i walutowych w Pekao SA dotyczy Kantor Pekao24, dostępny po zalogowaniu się na stronie banku.
Tam operujemy kursami MasterCard.
I teraz po kolei. Wczorajszy kurs wymiany MasterCard wynosił 4.7241 PLN za Euro. Dołóż do tego 1% prowizji, bo Twoje konto i karta przy płatnościach zagranicznych jest taką prowizją obciążona od bodajże września czy października ubiegłego roku i masz 4,77 PLN za euro. I takim przelicznikiem zostałeś potraktowany.
Co było do udowodnienia.
Recepta na te bolączki- zmienić konto na Przekorzystne, a kartę na wielowalutową Kartę rewolucyjną MasterCard Debet FX.

No i dziękuję za uświadomienie, jestem bogatszy o tą wiedzę.
Natomiast zdaniem pracownika banku na infolinii moja karta przy tym koncie powinna mieć 0 zł prowizji.
Pawel006
Autostopowicz
Re: Jak wypłacić pieniądze z bankomatu?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pawel006 » 05.07.2022 18:38

Witam mam pytanie czy ktoś qyplacal kuny z konta wielowalutowego z mBanku. Jest jakaś dodatkowa opłata?? Jadę do omis i chce się upewnić., dowiedzieć w jakim bankomacie najlepiej wyplacic bo posiadam konto wielowalutowe w kinach i mam na nim kuny . Pozdrawiam
MrOwA
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MrOwA » 05.07.2022 20:53

amatus1 napisał(a):Dziś wybierałem z bankomatu OTP w Omis, kurs 0.62 grosze, bez prowizji banku i bankomatu, konto Przekorzystne w PKOSA. Niestety w bankomacie Zagrbecka widniała prowizja 35 kun, domyślam się że kurs nie był by lepszy...

Gdzie w Omnisiu jest ten OTP?
benito5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) benito5 » 06.07.2022 03:33

MrOwA napisał(a):
amatus1 napisał(a):Dziś wybierałem z bankomatu OTP w Omis, kurs 0.62 grosze, bez prowizji banku i bankomatu, konto Przekorzystne w PKOSA. Niestety w bankomacie Zagrbecka widniała prowizja 35 kun, domyślam się że kurs nie był by lepszy...

Wg google - Fošal ul. 9, 21310, Omiš, Chorwacja

https://tiny.pl/93nzl

Napisz jak Ci poszło :D
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 06.07.2022 06:25

benito5 napisał(a):
MrOwA napisał(a):

Wg google - Fošal ul. 9, 21310, Omiš, Chorwacja

https://tiny.pl/93nzl

Napisz jak Ci poszło :D

Już drugi raz tam wybierałem, ponownie bez prowizji, kurs 0.62
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 11.07.2022 06:17

Widzę, że już nawet Euronet kasuje prowizję... Podejrzewam, że zależy to od regionu.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 11.07.2022 06:43

Wydaje mi się że Euronet zawsze już od dawna kroił prowizję. U mnie nawet w PL kroi.
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 11.07.2022 06:54

Co Ty gadasz jak w Polsce :) W 2017 wypłacałem w Orebicu nie było żadnej prowizji w 2018 też nie. Mam za darmo wypłaty ze wszystkich bankomatów na świecie, ale tutaj widać, nie zawsze można to przeskoczyć.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 11.07.2022 07:12

Farstone napisał(a):Co Ty gadasz jak w Polsce :) W 2017 wypłacałem w Orebicu nie było żadnej prowizji w 2018 też nie. Mam za darmo wypłaty ze wszystkich bankomatów na świecie, ale tutaj widać, nie zawsze można to przeskoczyć.

To Ty masz po prostu takie warunki ( córka ma konto "Przekorzystne" z opcją za darmo na całym świecie...) , to, że masz "za darmo" niestety nie odnosi się do wszystkiego a przynajmniej u mnie...wypłacając z bankomatów w cro pobierana jest prowizja "Opłata Surcharge"- ponoć opłata za utrzymanie przez właściciela bankomatu i w Chorwacji Euronet takową pobiera. Rok 2018 był 4 lata temu, dziś mamy 2022 a od 2 lat sporo się tu zmieniło...
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 11.07.2022 07:13

Farstone napisał(a):Co Ty gadasz jak w Polsce :) W 2017 wypłacałem w Orebicu nie było żadnej prowizji w 2018 też nie. Mam za darmo wypłaty ze wszystkich bankomatów na świecie, ale tutaj widać, nie zawsze można to przeskoczyć.

Masz darmo po stronie banku, ale po stronie właściciela bankomatu może być i jest różnie.
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 11.07.2022 08:02

Wiem o tym i właśnie cały czas piszę :)
Genzo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Genzo » 11.07.2022 10:43

co do tych prowizji w bankomatach to łatwo można tego przypilnować, o czym pisałem w innym wątku:

wypłaty z bankomatów za granicą: niektóre bankomaty pobierają opłaty/prowizje, ale to nie opłaty naszego banku.
Można to zablokować w opcjach karty (np. w aplikacji) nazywa się to Surcharge. Jeśli mamy tą opcję nieaktywną to przy próbie wypłaty w bankomacie który pobiera prowizje, transakcja zostanie zablokowana i trzeba szukać innego bankomatu
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne