Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bankomaty bez prowizji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 26.06.2022 19:14

amatus1 napisał(a):Witaj Krzysztofie po przerwie...powiedz to teraz za płatności kart w PKOSA jest prowizja? Kurcze latami był spokój...

Weszło coś takiego we wrześniu ubiegłego roku.
Z tego co się dowiedziałem to przy Karcie Rewolucyjnej wielowalutowej do Przekorzystnego nie. Myślę, że bank chce po prostu zamknąć konta starego typu i tyle.
grab56
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grab56 » 28.06.2022 00:01

Bravik napisał(a):
amatus1 napisał(a):Witaj Krzysztofie po przerwie...powiedz to teraz za płatności kart w PKOSA jest prowizja? Kurcze latami był spokój...

Weszło coś takiego we wrześniu ubiegłego roku.
Z tego co się dowiedziałem to przy Karcie Rewolucyjnej wielowalutowej do Przekorzystnego nie. Myślę, że bank chce po prostu zamknąć konta starego typu i tyle.

Nie wiem jak z nowszymi kontami - mam Eurokonto Mobilne założone w 2017 roku. Płaciłem kartą w tym miesiącu w Chorwacji i nie widzę, żeby doliczana była jakaś prowizja. Kurs około 0.62 zł za kune.
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 28.06.2022 06:41

Z tego co widzę wątek dotyczy "BANKOMATÓW BEZ PROWIZJI" :) Więc, to że płaciłeś gdzieś za coś nie ma nic wspólnego z tematem :) Moje konto w banku umożliwia wypłatę ze wszystkich bankomatów na świecie bez prowizji, myślę, że teraz już każdy bank, albo ogromna większość to umożliwia. Mówimy oczywiście o "prowizji za wypłatę z bankomatu" nie o przewalutowaniach.
qra69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qra69 » 28.06.2022 10:43

Revolut HPB bank na pewno bez prowizji
Krismel
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krismel » 28.06.2022 10:59

Farstone napisał(a): Moje konto w banku umożliwia wypłatę ze wszystkich bankomatów na świecie bez prowizji, myślę, że teraz już każdy bank, albo ogromna większość to umożliwia. Mówimy oczywiście o "prowizji za wypłatę z bankomatu" nie o przewalutowaniach.

Są trzy rzeczy
1. prowizja (opłata) twojego banku za wypłatę z bankomatu - tu rzeczywiście dużo banków i kont ma wypłatę w bankomatach w Polsce i zagranicą bez opłat.
2. opłata za przewalutowanie - tu też dużo banków w ramach wybranych kont nic nie dolicza.
3. opłata surcharge - to dodatkowa opłata pobierana przez odbiorcę od płatnika za płatność instrumentem płatniczym, bądź przez właścicieli bankomatów za wypłatę gotówki w bankomacie - tu niestety niezależnie od konta jakie się posiada jeżeli chcę wypłacić to doliczana jest dodatkowa opłata - w Cro ok. 25 kun. Czyli wypłacam np. 100 kun a na wyciągu mam 125 kun.
500++
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) 500++ » 28.06.2022 11:14

Trogir bankomat optobabk bez prowizji, inne naliczają 28 kun
yooshky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yooshky » 28.06.2022 12:38

grubybb napisał(a):Tucepi OTP banka przy konzumie obok portu - wypłata z revolut bez prowizji.

Rok temu też tak działał i niezależnie od karty. Miłe info, że i w tym roku równiez będę mógł z niego korzystać.
daszma2
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) daszma2 » 28.06.2022 16:30

OTP bankomat w Makarskiej przy ulicy Licka. Potwierdzam bez prowizji sam wybierałem
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 28.06.2022 17:55

Krismel napisał(a):
Farstone napisał(a): Moje konto w banku umożliwia wypłatę ze wszystkich bankomatów na świecie bez prowizji, myślę, że teraz już każdy bank, albo ogromna większość to umożliwia. Mówimy oczywiście o "prowizji za wypłatę z bankomatu" nie o przewalutowaniach.

Są trzy rzeczy
1. prowizja (opłata) twojego banku za wypłatę z bankomatu - tu rzeczywiście dużo banków i kont ma wypłatę w bankomatach w Polsce i zagranicą bez opłat.
2. opłata za przewalutowanie - tu też dużo banków w ramach wybranych kont nic nie dolicza.
3. opłata surcharge - to dodatkowa opłata pobierana przez odbiorcę od płatnika za płatność instrumentem płatniczym, bądź przez właścicieli bankomatów za wypłatę gotówki w bankomacie - tu niestety niezależnie od konta jakie się posiada jeżeli chcę wypłacić to doliczana jest dodatkowa opłata - w Cro ok. 25 kun. Czyli wypłacam np. 100 kun a na wyciągu mam 125 kun.

Hmmm.... jeszcze nie miałem do czynienia z 3 punktem :) Wypłacałem z bankomatu 100 Kun i tyle było na wyciągu. Fakt faktem, że podczas wypłaty byly dwie opcje nie pamiętam jak brzmiały, ale zawsze wybieram tę korzystniejszą. Na pewno użytkownicy mi przypomną o co chodzi :)
Bravik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 28.06.2022 18:07

Farstone napisał(a):Hmmm.... jeszcze nie miałem do czynienia z 3 punktem :) Wypłacałem z bankomatu 100 Kun i tyle było na wyciągu. Fakt faktem, że podczas wypłaty byly dwie opcje nie pamiętam jak brzmiały, ale zawsze wybieram tę korzystniejszą. Na pewno użytkownicy mi przypomną o co chodzi :)

Te dwie opcje nie mają nic wspólnego z opłatą surcharge.
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 28.06.2022 19:31

DCC jest na pewno niekorzystna, surcharge wyznacza operator bankomatu, jasne nie ma związku z DCC. Nie pamiętałem okoliczności, ale teraz już to wyjaśniłem.
patryk_85
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) patryk_85 » 29.06.2022 14:31

redlumek napisał(a):lista bankomatów OTP

https://www.otpbanka.hr/en/offices-atms

Tutaj trzeba dodać, że bankomaty wskazane po zaznaczeniu opcji "Prikaži samo uplatne bankomate" mogą pobrać opłatę!
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 30.06.2022 20:03

Dziś wybierałem z bankomatu OTP w Omis, kurs 0.62 grosze, bez prowizji banku i bankomatu, konto Przekorzystne w PKOSA. Niestety w bankomacie Zagrbecka widniała prowizja 35 kun, domyślam się że kurs nie był by lepszy...
Bravik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 30.06.2022 20:40

amatus1 napisał(a):Dziś wybierałem z bankomatu OTP w Omis, kurs 0.62 grosze, bez prowizji banku i bankomatu, konto Przekorzystne w PKOSA. Niestety w bankomacie Zagrbecka widniała prowizja 35 kun, domyślam się że kurs nie był by lepszy...

Czyli działa , tak jak działało. Jaką masz kartę do konta? Zwykłą debetową czy Rewolucyjną wielowalutową?
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 30.06.2022 21:38

Kartę mam MasterCard debit do konta Przekorzystnego. Właściwe jest to córki i ma bez prowizji wypłaty z bankomatów na całym świecie. Moja stara karta do eurokonta to niestety już lipa, pani na infolinii poinformowała mnie że za każdą płatność pobierają 1% a z bankomatów oprócz 1% dodatkowo doliczają jakąś prowizje nie pamiętam ile procent ( chyba 3%) ale nie mniej niż 5 zł. Zamówiłem nowa kartę, taką jak córki, ale niestety nie zdążyłem tego zrobić przez wyjazdem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne