ryzka1990 napisał(a):Z jakich bankomatów wypłacać pieniądze, żeby nie bulić dużej prowizji w Chorwacji? Mam konta w banku spółdzielczym i PKO. Pozdrawiam
Przeczytałeś kilka postów przed Twoim.
ryzka1990 napisał(a):Z jakich bankomatów wypłacać pieniądze, żeby nie bulić dużej prowizji w Chorwacji? Mam konta w banku spółdzielczym i PKO. Pozdrawiam
paulr napisał(a):empire13 napisał(a):paulr napisał(a):2 lata temu w trogirze miałem problem z wypłatą bez prowizji... ogólnie bankomat obok bankomatu ale wszystkie co sprawdzałem doliczały. ( karta bez prowizji konto mam w HRK) jedyny plus że ta prowizja była jakaś śmiesznie niska.
Mnie się w zeszłym roku udało wypłacić bez prowizji w Trogirze. Wg apki revolut było to na ulicy Gradska 24.
Ale trochę się naszukałem bankomatu bezprowizyjnego.
No ale nie wiadomo czy w tym roku będzie tak samo
na googlu nie umiem zlokalizować tego bankomatu, będę tam w środę czy tam czwartek za tydzień to sprawdzę (tylko ja nie korzystam już na szczęście z revolut) czy nadal jest bezpłatny:) a jak nie to wypłacę w innym:)
tomekj69 napisał(a):Witam. Ktoś z Was używa może karty ZEN? Jak z jej funkcjonalnością?
tomekj69 napisał(a):Dzięki za odpowiedź. Ta karta jest dla mnie nowością. Nie korzystałem również wcześniej z revolta. Chodziło mi głównie o płatności tą kartą w knajpach,na bramkach autostrady itp.
sobota1982 napisał(a):Cześć
Zawsze jadąc do CRO brałem EURO i na miejscu wymieniałem na Kuny.
W tym roku założyłem do swojego konta "Bez Granic" w Banku PKO BP konto walutowe w EURO i drugie konto w Kunach.
Do tych kont podpiąłem kartę walutową, której używam w życiu codziennym.
W tej chwili mogę kupić w internetowym kantorze Euro i Kuny.
W banku potwierdzili mi że za te konta nic nie płacęi dodatkowo jak zakupie w internetowym kantorze Euro to mogę je bez żadnych opłat wypłacić w placówce banku.
No ale do brzegu...
Czy jak zakupie w internetowym kantorze Kuny i będę je posiadał na koncie w tej walucie to czy w CRO z bankomatów wypłacę te pieniądze bez prowizji czy tylko może OTP Banka?
Przez ostatnie lata nauczyłem się, że w CRO bankomaty naliczają prowizje za samą możliwość skorzystania z nich niezależnie od tego jaką ofertę bankową się posiada.
Będę wdzięczny za odpowiedź osób które posiadają konto walutowe w Kunach i mają doświadczenie w tej sprawie.
Pozdrawiam i udanego oraz bezpiecznego urlopu wszystkim.
kseby napisał(a):Jak ktoś ma Eurokonto Mobilne w "byku" to niech sobie sprawdzi malutką zmianę którą bank wprowadził na jesieni ubiegłego roku.
Jak wybierałem to konto to wszelkie transakcje transgraniczne (gotówkowe i bezgotówkowe) były przeliczane po kursie karty Mastercard, bez żadnej dodatkowej prowizji banku; jak sprawdzałem kurs na kalkulatorze Mastercarda to się zgadzało z późniejszym obciążeniem.
Ostatnio robiłem zakupy w sieci za które płaciłem w ojro i po sprawdzeniu jaką kwotę mi ściągnęło, okazało się że kwota zgodna z kalkulatorem będzie po określeniu prowizji banku na 1%.
Dopiero buszując po internetach znalazłem zmiane taryf i opłat z 2021 a tam jak nomen omen byk stoi że prowizja która wcześniej wynosiła 0% teraz jest 1%.
Sk%^$%#&#*#ny, mało zarabiają na wszystkim to jeszcze braku tej prowizji nie mogli zdzierżyć...
Wiem, że bez politykowania , ale taka zmiana wprost wpisuje się w scenariusz miłościwie nam panujących, że oficjalnie wszystko dla ludu, a bokiem dojenie że aż gwiżdże...
kseby napisał(a):Tu chodzi o to, że podnoszą albo wprowadzają nową prowizję w czasach, gdy notują, w stosunku do innych sektorów gospodarki, maksymalne zyski.
No i pobierają opłatę za bezczynność ponieważ z Mastercarda dostają obciążenie w PLNach.