Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bankomaty bez prowizji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tomr_m
Podróżnik

Postnapisał(a) tomr_m » 25.08.2020 15:48

Mi się w końcu udało bez prowizji w ATM Addiko Banku. Polecam
bercik68
Podróżnik
Re: REVOLUT - karta wielowalutowa

Postnapisał(a) bercik68 » 29.04.2021 20:53

Mam pytanie, jak wyszukujecie bankomaty z darmową wypłatą gotówki? W zeszłym roku nie udało mi się znaleźć ani euronetu ani innego bezpłatnego bankomatu? Pozdrawiam
marekkowalak
Cromaniak

Postnapisał(a) marekkowalak » 29.04.2021 21:06

bercik68 napisał(a):Mam pytanie, jak wyszukujecie bankomaty z darmową wypłatą gotówki? W zeszłym roku nie udało mi się znaleźć ani euronetu ani innego bezpłatnego bankomatu? Pozdrawiam

Euronety omijamy z daleka - to na pewno.

A w pozostałych po prostu sprawdzamy przy wypłacie czy nalicza prowizję, czy nie - i jeśli nalicza, to anulujemy i szukamy innej ściany płaczu
Chris_M
Cromaniak

Postnapisał(a) Chris_M » 29.04.2021 21:36

bercik68 napisał(a):Mam pytanie, jak wyszukujecie bankomaty z darmową wypłatą gotówki?

Mam na komputerze zapisany taki tekst, znaleziony chyba na jakimś forum:

Wypłaty z bankomatów bez prowizji:
-----------------------------------
Erste Bank (as of Oct 2018)
IKB (Istarska Kreditna Banka) (as of Apr 2019)
B84
OTP (as of Apr 2019)*
PBZ (Privredna Banka Zagreb) (as of Apr 2019)*
Sberbank (as of Apr 2019)
Splitska Banka

Zagrebačka banka (no fee with MC as of Oct 2018, high coverage in Croatia!), although others say there's a 2% fee (?)
Moreover, POS withdrawals at Tisak, Konzum and Hrvatska Posta seem to be free too. EEA-issued cards should not have a fee anyway, apparently all Visa are free even on Euronet ATMs

**** ATM Euronet (only with Visa!!! - as of Sep 2018)

Nie wiem na ile aktualna jest ta lista, ale w zeszłym roku bez żadnej prowizji wypłacałem kasę z bankomatów ERSTE Bank oraz Raiffeisen Bank.

bercik68 napisał(a):W zeszłym roku nie udało mi się znaleźć ani euronetu ani innego bezpłatnego bankomatu?

Akurat Euronet ma najwyższe prowizje od wypłat z ich bankomatów, więc jeśli nie ma się karty VISA, to te bankomaty należy omijać wielkim łukiem, chociaż ich jest w Chorwacji akurat najwięcej.
Euronet podobno nie nalicza dodatkowej prowizji w przypadku wypłaty kartą VISA, ale nie wiem czy ta informacja jest wciąż jeszcze aktualna.

*) PS:
Zgodnie z treścią tego postu: post2167341.html#p2167341
OTP oraz PBZ też już pobierają prowizję od wypłat bankomatu.
Ostatnio edytowano 29.04.2021 22:14 przez Chris_M, łącznie edytowano 2 razy
marekkowalak
Cromaniak

Postnapisał(a) marekkowalak » 29.04.2021 21:42

Chris_M napisał(a):Nie wiem na ile aktualna jest ta lista, ale w zeszłym roku bez żadnej prowizji wypłacałem kasę z bankomatów ERSTE Bank oraz Raiffeisen Bank.

Zgadza się - w bankomatach Erste od kilku lat wypłacam bez prowizji.

Euronet podobno nie nalicza dodatkowej prowizji w przypadku wypłaty kartą VISA

Nalicza, niestety :cry:
Chris_M
Cromaniak

Postnapisał(a) Chris_M » 29.04.2021 21:49

marekkowalak napisał(a):Euronety omijamy z daleka - to na pewno.

A w pozostałych po prostu sprawdzamy przy wypłacie czy nalicza prowizję, czy nie - i jeśli nalicza, to anulujemy i szukamy innej ściany płaczu

Czy bankomat ostrzega o naliczeniu prowizji?
Pytam, bo nie mam doświadczenia w tym względzie, gdyż dotychczas udawało mi się unikać bankomatów naliczających prowizję :)
marekkowalak
Cromaniak

Postnapisał(a) marekkowalak » 29.04.2021 22:03

Chris_M napisał(a):Czy bankomat ostrzega o naliczeniu prowizji?
Pytam, bo nie mam doświadczenia w tym względzie, gdyż dotychczas udawało mi się unikać bankomatów naliczających prowizję :)

Tak, w którymś momencie transakcji pojawia się informacja o prowizji - zazwyczaj na koniec, tuż przed potwierdzeniem wypłaty, ale zdarza się też wcześniej.
michaladam
Globtroter

Postnapisał(a) michaladam » 29.04.2021 23:54

received_487319532416001.jpeg
bez prowizji :D
niuniek
Croentuzjasta

Postnapisał(a) niuniek » 30.04.2021 20:52

Ten bank (HPB) w Jelsie w drugiej połowie sierpnia pobierał już prowizję.
Chris_M
Cromaniak

Postnapisał(a) Chris_M » 30.04.2021 22:29

niuniek napisał(a):Ten bank (HPB) w Jelsie w drugiej połowie sierpnia pobierał już prowizję.

Bank, czy bankomat?
niuniek
Croentuzjasta

Postnapisał(a) niuniek » 01.05.2021 06:34

By być bardzo precyzyjnym, bank, w którym jest bankomat. Na marginesie wszystkie bankomaty, które były w Jelsie ( a jest ich sporo) pobierały już prowizję. Jedynie nie wiem czy bankomat Erste w mieście Hvar pobierał, bo nie wypłacałem z niego. Mam wrażenie, że ostatnim bankiem bez prowizji był Raiffeisen Bank, bo jak jechałem 07 sierpnia i wypłacałem z niego zaraz za granicą to było jeszcze bez prowizji. Ale jak dojechałem do Jelsy i chciałem wypłacić po dwóch dniach wołał już prowizję.
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Postnapisał(a) Bravik » 01.05.2021 13:29

bercik68 napisał(a):Mam pytanie, jak wyszukujecie bankomaty z darmową wypłatą gotówki? W zeszłym roku nie udało mi się znaleźć ani euronetu ani innego bezpłatnego bankomatu? Pozdrawiam

Kolego bercik68, wszystkie odpowiedzi, które dostałeś, dotyczą w dużej mierze przeszłości.
Na Twoje pytanie może odpowiedzieć Ci ktoś, kto w tym roku już zaliczył pobyt w Chorwacji. A myślę, że z wiadomych przyczyn nie ma takich wielu.
Poza tym cały czas mylone są trzy rodzaje opłat, jakimi może być obciążona wypłata gotówki z bankomatu. To ewentualna prowizja, koszt przewalutowania i dodatkową opłata za wypłatę gotówki z bankomatu (tzw. surcharge). O ile te dwie pierwsze związane są z bankiem, w którym masz konto, rodzajem tego konta, rodzajem karty do konta, czy też umowami międzybankowymi, to trzecia z nich zależna jest tylko od właściciela bankomatu.
Wielkość prowizji (w %) i kwestie wyboru przewalutowania widać na początku transakcji (sławetna konwersja DCC). Opłata surcharge jest opłatą stałą, niezależną od kwoty gotówki wyciąganej z bankomatu. Wysokość tej opłaty widać pod koniec transakcji. Na każdym etapie wypłaty możesz się wycofać z operacji.
Jak będzie w tym roku - dopiero zobaczymy. Nie liczyłbym jednak na żadne cuda. Zresztą ubiegły rok pokazał jakie to wszystko było płynne. Jak chcesz, to przejrzyj ten wątek:
placenie-karta-platnicza-w-chorwacji-watpliwosci-t33127-2385.html
Pozdrawiam.
sviva
Cromaniak

Postnapisał(a) sviva » 02.05.2021 10:04

Mam konta w PKO, ING i mBanku. Zawsze po przyjeździe na miejsce idę i z każdej karty wypalam minimalną możliwą kwotę i sprawdzam przez neta na koncie jaki był przelicznik. Pamiętam, że do którejś karty Zagrebacka Banka nie pobierała prowizji. Ponadto sprawdzam sobie w ten sposób kurs i wiem co jest najlepsze i z której karty mogę wypłacać pieniądze.
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Postnapisał(a) Bravik » 03.06.2021 12:08

Czy ktoś przebywający obecnie w Chorwacji ma jakieś info na temat opłat surcharge przy wyciąganiu gotówki z bankomatów?
Beatka73
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Beatka73 » 03.06.2021 18:18

PKO BP Konto bez granic-jeśli otworzę do niego konto walutowe w HRK,zasilę je kunami to wypłaty z bankomatów w Cro powinny być bez opłat? I rozumiem że bankomat,czy np. płatność kartą będzie automatycznie rozliczana z tego konta walutowego? Może naiwne pytanie ale jeszcze tak nie robiłam więc chcę się upewnić. Ma ktoś to konto w PKO i mógłby potwierdzić moje rozumowanie?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne