Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bankomat

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lukaszh5
Globtroter
Bankomat

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukaszh5 » 27.08.2013 18:07

Wtam.

Wróciłem z Chorwacji Makarskiej.

Wybierałem pieniażki oczywiście w kunach "ze ściany", ponieważ mi zabrakło i bankomat zapytał czy wypłacić pieniądze po przeliczeniu (200kun za 121zł) czy wypłacić 200 kun?

Czy ktoś wie o co chodzi i na przyszłość co korzystniej brać ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.08.2013 18:29

Podbiję temat, bo przyznam, że w tym temacie mogę dodać tylko wielki ?
Ale może się czegoś nauczę.
lichy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lichy » 27.08.2013 19:45

lukaszh5 napisał(a):bankomat zapytał czy wypłacić pieniądze po przeliczeniu (200kun za 121zł) czy wypłacić 200 kun?
System obsługujący bankomat wykrył, że Twoja karta jest wydana przez polski bank (rozliczana w złotówkach) i grzecznie poinformował Cię ile z konta zniknie Ci złotówek, jeśli pobierzesz 200 kun.
lukaszh5 napisał(a):Czy ktoś wie o co chodzi i na przyszłość co korzystniej brać ?
W chorwackim bankomacie możesz wziąć tylko kuny, złotówek Ci nie wypłaci.
Makar.....
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Makar..... » 27.08.2013 20:14

Ja też miałem taką sytuację : karta z PEKAO SA, bankomat Zagrebaćka Bank, który jest w grupie UniCredit
Podaje kurs i kwotę obciążenia rachunku - fajna rzecz
:-)

pzdv,
makar
marcello78
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcello78 » 27.08.2013 22:12

Makar..... napisał(a):Ja też miałem taką sytuację : karta z PEKAO SA, bankomat Zagrebaćka Bank, który jest w grupie UniCredit
Podaje kurs i kwotę obciążenia rachunku - fajna rzecz
:-)

pzdv,
makar

Może i fajna rzecz ale kurs Zagrebacka Banka mniej korzystny niż wybranie w kunach i przelicznik na PLN po kursie Pekao. Testowałem tę opcję wybierając raz przelicznik na PLNy z podanym oczywiście na ekranie kursie kuny do pln w Zagrebacka Banka, innym razem wybierałem już rozliczenie w pln - wyszło korzystniej.

Pzdr ostatni wieczór w Slatine.
PS: Dziś deszcz wieczorem, wczoraj też...

Powrót do Chorwackie ABC

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone