Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bankomat, Euro, Kuny ......

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
yukka
kasa

Nieprzeczytany postnapisał(a) yukka » 06.08.2003 13:54

ja dopiero co wróciłam z wyspy Krk. Miałam ze soba Euro i tam wymieniłam je u faceta, który sprzedawał bilbeloty w budzie. Dał mi korzystniejsza cene niz w kantorze. Natomiast w bankach biora 1,5% prowizji. Płaciłam też kartą Maestro i wiem ze jest w porządku taki rodzaj płatności. Po przeliczeniu zapłacilam mniej niż sie okazało.
Mona
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mona » 07.08.2003 00:00

O nie zgodzę sie. Mam vise electron i clasic w tym banku (PKO BP) i wybierając pieniądze z bankomatu w tym roku w HR płaciłam 4 zł prowizji, za tranzakcje bezgotówkowe żadnej prowizji. To jest na pewno najtańszy bank w Polsce. I to nie tylko w tym wypadku..........
marwyk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marwyk » 07.08.2003 04:50

Może zdecydowalibyście sie z tą prowizja, jeden płaci 12 drugi 4???
Zastanawiające
Mona
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mona » 07.08.2003 17:24

Prowizje tak na prawde są zależne od banku w którym masz rachunek, od karty jaką się posługujesz, a przede wszystkim od samego rachunku. Np przy złotym koncie w PKO BP wszelkie prowizje są w zasadzie wliczone w opłatę za prowadzenie rachunku.
Tak więc myślę, że każdy ma po troszku rację. Najprościej dopytać się o te sprawy we własnym banku i jak zdziera - zmienić bank!
:P PZDR
irenka

Nieprzeczytany postnapisał(a) irenka » 08.08.2003 11:54

marwyk napisał(a):Może zdecydowalibyście sie z tą prowizja, jeden płaci 12 drugi 4???
Zastanawiające

ponieważ też niedługo wyjeżdzam do Chorwacji sprawdziłam jakie są prowizje na naszych kartach i tak:
za wypłaty z bankomatów:
visa electron mbank - 2% minimum 10 złotych
maestro pekao sa - 3% minimum 4 złote
mastercard pekao sa - 3,5% minimum 4 złote
visa electron lukas bank - 4% minimum 10 złotych.
natomiast transakcje bezgotówkowe są bezprowizyjne.

więc jak widać w każdym banku jest inaczej!
czesław

Nieprzeczytany postnapisał(a) czesław » 08.08.2003 12:28

teoretycznie maszrację,jednak z tymi bezprowizyjnymi opłatami to bym wiele podyskutkował. Wlasnie wrócilem i otrzymałem wyciagi z banku.
166,27Kń=103,87zł z wyliczenia widać,że 1KN=0,6247zł, sprawdzalem wtym czasie kurs powinien wynosić 1kn=0,5773zł, takze nie rozumiem tego.Wymieniając euro po kursie 1e=7,412 wychodziło mi znacznie taniej to znaczy 1kń=59,36 gr.
Mona
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mona » 08.08.2003 18:45

Banki mają zawsze wyższe kursy niż kantory :( - należy sie z tym pogodzić i korzystać spokojnie z karty bez dochodzenia czy przeliczyli po 0,59 czy po 0,62. Albo zaopatrzyć się w kapuchę na cały wyjazd i z głowy kursy 8) . Przecież nie po to jeździmy do Chorwacji, żeby się stresować kursami walut......
:papa:
CAMPINGOWIEC

Nieprzeczytany postnapisał(a) CAMPINGOWIEC » 14.10.2003 11:46

Kupuję w polskim kantorze ze 200EUR + 200PLN i zakopuję w samochodzie, żeby było na benzynę do domu ,jak mnie okradną z kart kredytowych i kun, kiedy pójdę się kąpać, a żoneczka przyśnie na słońcu.

Do tego biorę 2 karty kredytowe VISA i MAESTRO różnych!! dobrych banków (z prowizją 3% nie mniej niż 4zł. ).Żeby nie było problemów z płaceniem. Oczywiście karty mają odpowiedni debet do wykorzystania.

Staram się o ile możliwe płacić kartami kredytowymi. !!!
(ma się potem ile się wydało na wyciagu i można cos zaplanować na drugi wyjazd)

Przelicznik KUNY na DOLAR (po kursie systemu VISA) dalej złoty.
lub KUNY na EURO dalej na złoty (kurs twojego banku).
Nie chciało mi się sprawdzać który system wychodzi taniej.
Chyba bez różnicy.

Gotówka na lody z bankomatu wypłaty nie mniej niż 300kun żeby zapłacić
prowizję 3% ( a nie 4zł od np.100kun)

Ewentualnie złoty (jesli się je ma) w kantorze na kuny . prowizja kantoru.

ALE to na drobne wydatki . przede wszystkim płacić kartą bez prowizji.
PS. Nie pracuję w banku.
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Bankomat, Euro, Kuny ...... - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone