Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bankomat, Euro, Kuny ......

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Doro
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doro » 24.07.2003 13:22

Może to nie o kunach, ale mam doświadczenia ze Słowacji.
Po przeliczeniu mojej wypłaty z bankomatu w koronach przez usd na pln wyszło i tak taniej niz w kantorze. Mam o tyle dobrze, że nie płace prowizji (w razie pytań: Fortis Bank). Dodatkowo komfort, że nie musze mysleć skąd wziąć i gdzie zostawić kasę.
Jesli nawet płacisz prowizję, to warto - za to dobre samopoczucie.
W koncu jedziesz odpocząć, a co!? 8)
Pozdrowienia
MariuszLo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MariuszLo » 24.07.2003 13:32

Wypłacałem Visą Elektron mBanku 05.07 w Dubrowniku:

500 Kn -> 78,16USD -> 307.37 PLN + 10 PLN prowizji
Doro
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doro » 24.07.2003 13:46

No to, jak rozmawiamy o szczegółach:
jaki jest kurs bankowy/kantorowy kuny? (jade dopiero w sierpniu..)
Doro
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doro » 25.07.2003 16:39

Z podanej informacji wynika, że 1 hrk = ok. 61-62 grosze.

Chyba nie ma kursu bankowego... A może źle szukałam?
Czy mozna kupić kuny w polskich kantorach? czy dopiero na granicy chorwackiej? Czy na przejściach sa bankomaty?
pozdr
zulon
Podróżnik
karta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zulon » 26.07.2003 14:45

wlasnie dzisiaj wrocilem najkorzystniej placic kartą w sklepie ,mam vise electron i ani razu nie bylo z tym problemu (markety i stacje benz) wychodzi srednio 1Kn=0.6zl przy wyplacaniu z bankomatu jak doliczylem prowizje to prawie tyle samo co kupic w kantorze w Polsce albo zmienic w cro ale napewno bezpiecznie i tez bez problemowo ,bylem w vodicach kantorow ,bankomatow jest mnostwo zero kolejek nawet jak jest duzy ruch
DarKo

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarKo » 27.07.2003 00:44

MariuszLo- masz vise electron z mBanku, ale rozumiem ze ta zwykla debetowa co daja za darmo, czy tez wyrobiles sobie kredytowa ?
Zulon- a ty miales jaką: debetową czy kredytową visa electron ?
Czy moze ktos sie orientuje, czy zwyklą debetową (nie kredytową) visa electron tez mozna placic w marketach/stacjach benz./wyplacac z bankomatow ? dzieki serd. za info, niedlugo jade :D

a jak w Chorwacji wygladaja kempingi w szczycie sezonu (polowa sierpnia) tzn. czy zdaza sie czesto tak, ze przyjezdzasz a tu nie ma wolnych miesc? czy tez jest tam tyle kempingow ze zawsze cos sie znajdzie i z miejscami nie ma problemu?
MariuszLo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MariuszLo » 27.07.2003 09:06

Mam zwykłą kartę mBanku (debetową za darmo)
zulon
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zulon » 27.07.2003 09:31

tez mialem zwykla debetową vise electron z mbanku dziala w 100%
Dusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dusia » 27.07.2003 19:12

wcale nie najbardziej złodziejski ten PKO, bo nasze wypłaty z bankomatu miały prowizję 0,5 % min 12 zł. kuna wychodziła od 0,616 do 0,623 zł, ale prowizyjka była 12 zł a nasz bank to ukochany BPH PBK SA

pzdr Dusia
Dusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dusia » 27.07.2003 19:17

[quote="DarKo"]MariuszLo- masz vise electron z mBanku, ale rozumiem ze ta zwykla debetowa co daja za darmo, czy tez wyrobiles sobie kredytowa ?

pierwsze słyszę o kredytowej karcie visa electron!!!

gdzie takie dają?

może myślisz o Visa ( bez electron), a to róznica.

pzdr
Dusia
sokool
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sokool » 27.07.2003 20:00

Dusia napisał(a):pierwsze słyszę o kredytowej karcie visa electron!!!

gdzie takie dają?

Ano w mbanku takie dają.
http://www.mbank.com.pl/oferta/karty/kredytowa/szczegoly/index.html#VE
Dusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dusia » 27.07.2003 20:24

sokool napisał(a):
Dusia napisał(a):pierwsze słyszę o kredytowej karcie visa electron!!!

gdzie takie dają?

Ano w mbanku takie dają.
http://www.mbank.com.pl/oferta/karty/kredytowa/szczegoly/index.html#VE

fiu fiu
no to jest super sprawa, konkurencyjna karta, że hej!
wyrobienie karty za 28 zł?? nie ma chyba taniej.
u nas zwykła kredytowa (Visa, MasterCard) 75 zł
byle dali większy limit niż 500 zł
pzdr
Dusia
xxx9
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) xxx9 » 28.07.2003 10:13

Dusia napisał(a):wcale nie najbardziej złodziejski ten PKO, bo nasze wypłaty z bankomatu miały prowizję 0,5 % min 12 zł. kuna wychodziła od 0,616 do 0,623 zł, ale prowizyjka była 12 zł a nasz bank to ukochany BPH PBK SA

pzdr Dusia

co ty jakaś durna- zakochana w banku jesteś? W millennium masz Vise El. za 15 zł a prowizja za wyciągnięcie kasy za granicą to 7 zeta. Pewnie są jeszcze lepsze banki.
erloy

Nieprzeczytany postnapisał(a) erloy » 28.07.2003 11:18

xxx9 napisał(a):
Dusia napisał(a):wcale nie najbardziej złodziejski ten PKO, bo nasze wypłaty z bankomatu miały prowizję 0,5 % min 12 zł. kuna wychodziła od 0,616 do 0,623 zł, ale prowizyjka była 12 zł a nasz bank to ukochany BPH PBK SA
pzdr Dusia

co ty jakaś durna- zakochana w banku jesteś? W millennium masz Vise El. za 15 zł a prowizja za wyciągnięcie kasy za granicą to 7 zeta. Pewnie są jeszcze lepsze banki.

Po twoim poscie wnioskuje ze durny, chamski i zakochany w banku millenium to ty jestes...
walwil
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) walwil » 05.08.2003 22:17

Według mnie najlepiej się wychodzi płacąc kartą za zakupy i usługi przelicznik 1 kn = 0.6 pln. Można również zabrac złotówki i wymienić w banku ale nie w kantorze bo tam jest prowizja ok 3 %. Najgorsze rozwiązanie to w Polsce kupować euro lub dolary i tam znowu je zamieniać na kuny dwa kantory zarabiają. Ja obliczyłem że najlepszy przelicznik wyszedł mi jak płaciłem kartą Visa classic. Pzdr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Bankomat, Euro, Kuny ...... - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone