Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bałtykomaniak w Chorwacji - czyli wspomnienia z Makarskiej

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 27.09.2011 19:33

Robak1984 napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):(...)a potem sam zaproponował dyskusję o wyższości Bałtyku na Jadranem :wink:

W którym miejscu Januszu? 8O :D

Co prawda to nie było pytanie do mnie ale jeśli np. napisałeś :
Robak1984 napisał(a):...nie ważne jak będziemy liczyć, jeżeli przyjmiemy te same założenia, czyli: liczbę osób, czas wyjazdu, standard miejsca noclegowego, opcję wyżywienia i wydatki na atrakcje na miejscu to wakacje nad polskim morzem zawsze wyjdą taniej.

Przecież w Twym założeniu jest to wyższość Bałtyku nad Adriatykiem.

Ja podjąłem zaproponowaną przez Ciebie dyskusję w tym temacie i nic nie pisałem o pogodzie, temperaturze wody, zachodach słońca itp.

Robak1984 napisał(a):
kirke18 napisał(a):W tym roku byłam po raz drugi w Bibinje, płaciałm 50 EU za 4 osoby dorosłe i dziecko za ap. składający się z trzech sypialni, kuchni 3 tarasów, 2 łazienek i dużego korytarza ze stołem i TV, byłam koniec sierpnia, początek września. Do plaży miałam 50 m (przez płot), bo ja z bambetlami nie lubię się targać.

Przy każdym takim wpisie proszę o dowód w postaci linku do strony internetowej.

Czyżby kirke18 została potraktowana (podobnie jak ja) jako kolejna osoba świadcząca nieprawdę o swoim zakwaterowaniu :?:

Robak1984 napisał(a):...Jest też paru, którzy zachowują się jak fanatyczni miłośnicy pewnej stacji radiowej i pewnego ojca zwanego dyrektorem...

A po co takie wycieczki ?
Jak ktoś z forumowiczów będzie miał gorszy dzień to napisze, że nie jest tu takich paru - tylko jeden.

Robak1984 napisał(a):...Po raz setny (...) napiszę, że nikogo tutaj nie przekonuję do Bałyku, tylko do zdrowego obiektywizmu.

Jako osoba która była wielokrotnie nad Bałtykiem.
(Począwszy od lat dziecięcych z rodzicami, poprzez obozy harcerskie, późniejsze samodzielne wyjazdy w wieku młodzieńczym, jak i rodzinne jeszcze bez dzieci i w końcu z dziećmi) staram się zachować obiektywizm w ocenie pobytów nad Bałtykiem i Adriatykiem. Jak już pisałem mam sentyment do Bałtyku i pewno nad niego kiedyś jeszcze zawitam. Zgadzam się, że Bałtyk ma też pewne zalety, których nie można spotkać nad Adriatykiem.

Wybieram Adriatyk.
ozyrys760
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ozyrys760 » 28.09.2011 08:28

anakin napisał(a):
Robak1984 napisał(a):Januszu pisząc o "zawiętych fanatykach" miałem osoby, które na każdym kroku "plują na Bałtyk" ("Kałtyk"). Osoby, które w Chorwacji widzą same zalety, a w Polsce same wady...

Czyli o mnie! :mrgreen:
I chyba pierwszy raz się z Tobą zgadzam.

A i jeszcze jedno.
Patriotą też nie jestem (uprzedzam,ewentualny,kolejny zarzut). :sm:

popierrrrrrrrrrrrrraaaaaaaaaaammmmmmmmmm w całej rozciagłości
dalsza dyskusja jest chyba zbędna
Kichol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kichol » 28.09.2011 09:59

A ja byłem na weekend w Wisełce (malutka miejscowość koło Międzyzdrojów).
Pustki, piękna pogoda, zero chmur, delikatny wiaterek, szum fal, idealny weekendowy wypoczynek. :D

Foto słabe, bo z komórki ;)
Obrazek

A zaledwie kilka km dalej w Miedzyzdrojach, pełna plaża, tabuny ludzi na molo, pełen odpust... :evil:
Robak1984
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robak1984 » 28.09.2011 10:24

henius34 napisał(a):W Pisaku w tym roku też były delfiny :wink: 4 godzin trwa chyba sam lot, dodaj do tego około 2 godzin wcześniej na lotnisku w PL + dojazd do lotniska - zakładam godzinkę, transfer w Egipcie z lotniska do hotelu około 1 godzinki w sumie wychodzi 8 godzin. Wole 14 w aucie do CRO gdzie zaraz po skończeniu drogi na tarasie czeka na mnie miły gospodarz z zimniutką rakijką, a na Ciebie w Egipcie też zimna... pani recepcjonistka...
Weź kartę bankomatowa do CRO, wtedy nikt cię nie oszuka :wink:
Pozdrawiam

W Egipcie to raczej recepcjonista... i raczej nie zimny, tylko wiecznie uśmiechnięy bo będzie liczył na napiwek...

Tak jak pisałem, moja wzmianka o Egipcie to była ironia... Użyłem argumentów, których Wy używacie pokazując wyższość Chorwacji nad Bałtykiem, ja Wam pokazałem, że Egipt pod tym względem przewyższa Chorwację. Jednak nikt z tego powodu masowo nie będzie rezygnował z Chorwacji na rzecz Egiptu...

romuald22 napisał(a):
Robak1984 napisał(a):...nie ważne jak będziemy liczyć, jeżeli przyjmiemy te same założenia, czyli: liczbę osób, czas wyjazdu, standard miejsca noclegowego, opcję wyżywienia i wydatki na atrakcje na miejscu to wakacje nad polskim morzem zawsze wyjdą taniej.

Przecież w Twym założeniu jest to wyższość Bałtyku nad Adriatykiem.

A czy koszt pobytu w danym miejscu decyduje o jego wyższości nad drugim? To, że gdzieś jest taniej oznacza, że jest lepiej? Napisałem to gdzieś? Więc proszę nie szukaj na siłę czegoś tam, gdzie tego nie ma.

romuald22 napisał(a):Ja podjąłem zaproponowaną przez Ciebie dyskusję w tym temacie i nic nie pisałem o pogodzie, temperaturze wody, zachodach słońca itp.

Skupiłeś się za to na odległości do plaży...

romuald22 napisał(a):Czyżby kirke18 została potraktowana (podobnie jak ja) jako kolejna osoba świadcząca nieprawdę o swoim zakwaterowaniu :?:

Zanim odpiszę zacytuję Twoją wypowiedź:

romuald22 napisał(a):
Robak1984 napisał(a):Wierz mi, że nad Bałtykiem znajdziesz wiele obiektów noclegowych, które posiadają aneks kuchenny i mają porównywalną cenę do tych chorwackich

Chciałbym w to wierzyć ale nie potrafię. Musiałbyś mnie przekonać i udowodnić, że tak jest.

Po 1 - jako pierwszy zasegurowałeś, że piszę nieprawdę
Po 2 - wymagasz ode mnie udowodnienia jakieś tezy, a sam poproszony o to samo piszesz:

romuald22 napisał(a):Nie musisz wierzyć. Nie ma to dla mnie większego znaczenia.

Po 3 - pomimo, że odwaliłem za Ciebie czarną robotę i podałem na tacy apartamenty w Polsce z aneksem kuchennym w cenach podobnych do tych chorwackich, Ty zrewanżowałeś mi się:

romuald22 napisał(a):Podałem Ci również link do strony na której znajdziesz wiele apartamentów w tym również ten w którym ostatnio bywam.

Widzisz różnicę między nami? Miałeś wątpliwości co do mojej wypowiedzi na temat apartamentów nad polskim morzem, chciałeś żebym Ci to udowodnił. Mogłem Ci odpowiedzieć tak, jak Ty odpowiedziałeś mi - nie musisz mi wierzyć, jak chcesz to sobie sam poszukaj

romuald22 napisał(a):Swoimi linkami udowodniłeś, że nad Bałtykiem są apartamenty w wyższej cenie niż w Cro z ich wieloma "atrakcjami". Gratuluje.

Tak - niektóre z podanych przeze mnie apartamentów były w wyższej cenie, którą rzekomo Ty płacisz w Chorwacji. Znalazło się też kilka w cenie takiej samej.

Ty za to udowodniłeś - podając mi link do strony http://www.ljeto.com/ że w Chorwacji na przełomie lipca i sierpnia większość apartamentów jest w cenie 55-60 EURO, a apartamenty poniżej 50 EURO są zazwyczaj bez klimatyzacji lub TV (co osobiście mi nie przeszkadza, ale Ty twierdzisz, że w takiej cenie masz wysoki standard).
GAPA
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) GAPA » 28.09.2011 22:01

Czy mogę wtrącić słówko?? Trochę się tu naczytałam przeróżniastych opinii ...A ja powiem tak : kocham Bałtyk , naprawdę....za ten fal szum , za te piekne plaże...za spacery brzegiem morza , ale ja ciepłolubna jestem i dlatego bardziej kocham 28 stopniowe zatoczki w Cro.to tak bardzo w skrócie , bo gdybym chciała opowiedzieć o mojej miłości do Chorwacji , to chyba by tu miejsca brakło...pozdrawiam Cromaniaków wszystkich
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 28.09.2011 22:55

Robak...wyrazy współczucia :sm:
Robak1984
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robak1984 » 29.09.2011 00:20

henius34 napisał(a):Robak...wyrazy współczucia :sm:

henius34 wyrazy współczucia to złóż samemu sobie :sm:
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 29.09.2011 04:04

Autokondolencje ?
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 29.09.2011 15:57

ozyrys760 napisał(a):...

Nie przenoś swoich przytyków do fajnej relacji tylko dlatego, że w tym wątku wymienialiśmy poglądy bez wersalu.

O uszczypliwościach w naszej "rozmowie" tutaj nie ma mowy, wczytaj się uważnie w to co napisałem.....................Ja tylko apeluję o odrobinę szacunku do nas samych.
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 29.09.2011 16:46

..............................................................................................................................

Robak1984 napisał(a):A czy koszt pobytu w danym miejscu decyduje o jego wyższości nad drugim? To, że gdzieś jest taniej oznacza, że jest lepiej? Napisałem to gdzieś? Więc proszę nie szukaj na siłę czegoś tam, gdzie tego nie ma.

Czyli zapłacić mniej za to samo to wg Ciebie nie jest lepiej ??? Dziwaczna i pokrętna jest Twoja filozofia.

Robak1984 napisał(a):Skupiłeś się za to na odległości do plaży...

Kolejna złośliwość. Ale tak. Sporo o tym pisałem ponieważ: te same założenia...standard miejsca noclegowego w Twoim wypadku nie mają wiele wspólnego z Chorwackimi.

Robak1984 napisał(a):Po 3 - pomimo, że odwaliłem za Ciebie czarną robotę i podałem na tacy apartamenty w Polsce z aneksem kuchennym w cenach podobnych do tych chorwackich...

8O
Żartujesz sobie chyba ? Jaką czarną robotę odwaliłeś ???

To Ty zacząłeś wątek ekonomiczny więc na Tobie spoczął obowiązek udowodnienia swej tezy bezwzględnej drożyzny w Chorwacji w porównaniu z Adriatykiem wobec kogoś kto w to nie wierzy.
Inaczej mówiąc nie odwaliłeś za mnie jakiejś czarnej roboty bo np. znalezienie apartamentów nad Bałtykiem w porównywalnych cenach do chorwackich należało do Ciebie.

Równie dobrze mógłbym postawić tezę, że Ziemia jest płaska i podać pare niedorzecznych argumentów, a potem żalic się, że to jeszcze ja muszę to udowadniać.

Robak1984 napisał(a):Tak - niektóre z podanych przeze mnie apartamentów były w wyższej cenie, którą rzekomo Ty płacisz w Chorwacji. Znalazło się też kilka w cenie takiej samej.

Te ostatnie niestety nie miały nic wspólnego z te same założenia , które ja jak i zapewne wielu forumowiczów bierze pod uwagę.
(m.in. odległość od morza, mieszkanie w bloku, plus dodatkowe koszty związane z płatnymi parkingami, końcowym sprzątaniem).

Robak1984 napisał(a):Ty za to udowodniłeś - podając mi link do strony http://www.ljeto.com/ że w Chorwacji na przełomie lipca i sierpnia większość apartamentów jest w cenie 55-60 EURO...

Jeśli pojechałbyś gdzieś drugi raz i pozostawił dobre wrażenie po pierwszym mógłbyś liczyć na rabat przy wcześniejszej rezerwacji.
...............................................................................................................
Podsumowując tę dyskusję, ponieważ ją z mej strony kończę.

Pisałeś coś o obiektywiżmie ale...

Z jakiś względów ciągle nie potrafisz przyjąć do wiadomości, że nad Bałtykiem za porównywalny standard noclegowy do Chorwackiego płaci sie więcej.

Z jakiś względów podkreślasz fakt, iż są w Chorwacji produkty droższe niż w Polsce, pomijając te które są tańsze lub praktycznie w takiej samej cenie co u nas.

Z jakiś względów ogólne opinie forumowiczów zachwalające zalety Bałtyku spotykają się z Twoim zadowoleniem, natomiast te przeciwne są nieustannie 'kontrowane" i ewidentnie traktowane jako subiektywne, nieprawdziwe lub (jak to określiłeś) "fanatyczne".
Ten jezyk ewidentnie świadczy o Twoim "obiektywiżmie".

Co do języka jeszcze to kilka Twoich niefortunnych (delikatnie mówiąc) czy niekulturalnych wypowiedzi zostało już dość trafnie podsumowanych w tym wątku przez kilku forumowiczów. (vide: slapol, Arooo, Krzychooo, Dudek2222, Anakin)
Ale to były oczywiście oceny subiektywne.

Pozostawiam Cie więc w poczuciu Twego "obiektywizmu".

Mnie już kiedyś pożegnałeś w tym wątku (ponieważ nie otrzymałeś ode mnie dokładnie takiego linka jakiego żądałeś) - więc ja żegnam również.

Bez odbioru
Robak1984
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robak1984 » 29.09.2011 17:07

:papa:
ozyrys760
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ozyrys760 » 11.10.2011 08:58

:)
partner
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) partner » 25.12.2011 20:01

O ja pierdole !
na 29 stron 5 to relacja a 24 to pierdzielenie głupot i bicie piany.
Co do pytania o Bałtyk, to byłem tam ostatni raz kilka, albo kilkanaście lat temu na święta wielkanocne i do samej kwatery nic nie mam (chyba to było w Mielnie).
Brud i smród jednak w sezonie wakacyjnym skutecznie mnie odstrasza od tego morza, a chamstwo miejscowych "biznesmenów" jak i "tiurystów" jak dla mnie jest porażające.
Zresztą w niczym tu nie ustępują nasze góry, a precyzując to Zakopane.
Syf syf a na nim jeszcze jeden syf ...
Zresztą taki sam syf panuje przy drogach w Chorwacji jak i w samej Makarskiej, w której miałem okazję być po raz drugi.
Jedynie ludzie bardziej życzliwi i po mimo że to ludzie z gór, to jednak "dudki" to nie ich Bożek.
Trzeba jednak przyznać że syf w Makarskiej panuje przy trasie przelotowej i na uboczach bo w samym centrum to raczej tylko można trafić na pozostawionego "klocka" przez jakiegoś milusińskiego, który przyjechał ze swoim "Państwem" na WAKACJE ...
Obrazek
"klocek" trafiony w tym miejscu:
Obrazek
Wypowiem się jednak w sprawie fotek tu zamieszczonych a tak dumnie przedstawianych jako zabawa w paparazzi.
Czy posiadasz zgodę przedstawionych na nich osób na publikację ich wizerunków?
Wszak dupa, to też wizerunek, po którym można rozpoznać osobę, a to już jest wchodzenie w prywatność i publikowanie czyjegoś wizerunku, co wymaga zgody ...
Dodam tylko na zakończenie, że gdybym przyuważył jak focisz mi moje kobitki w ten ohydny sposób, to jak nic ale dostałbyś po mordzie od rodaka na obczyźnie i to podwójnie, bom miłośnikiem KOLEJORZA :D
Reasumując, kocham zwiedzać i podróżować.
Jeśli są miejsca piękne i ciekawe, to czy one będą w Polsce czy w innym zakątku świata, będę się starał je "zaliczyć".
Oceniając Wasze zwiedzanie Makarskiej, to powiem że kiepsko Wam to poszło.
Mini reportaż fotograficzny zamieszczę wkrótce na forum, tyle, że bez opisów, bo nie mam czasu na rozpisywanie się i tworzenia fikcji literackiej.
Myślę, że sam obraz z tego pięknego kraju będzie wystarczający.
Kurde ja to mam szczęście zawsze trafić w g..no, a szukałem info na temat Zat.Kotorskiej i Czarnogóry :twisted:
korculankajedna
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) korculankajedna » 25.12.2011 20:45

romuald22 napisał(a):
Z jakiś względów ciągle nie potrafisz przyjąć do wiadomości, że nad Bałtykiem ...

Z jakiś względów podkreślasz fakt, iż są w Chorwacji produkty droższe...

Z jakiś względów ogólne opinie forumowiczów zachwalające zalety Bałtyku spotykają się z Twoim zadowoleniem, natomiast te przeciwne...

Zgadam się w 100% z Twoją argumentacją, ale proszę pisz "z jakichś", a nie "z jakiś" względów. A najlepiej np. "z nieznanych mi" względów / powodów... "Jakiś" oznacza coś innego i tu zupełnie nie pasuje do kontekstu.

ooloo
Arooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arooo » 26.12.2011 11:58

Kolego partner
NIE PRZEKLINAMY NA FORUM
:!:
Chociaż przyznaje że trudno było nie przeklinać czytając naszpikowaną zacietrzewieniem podobnym pawlakom i kargulom jak i agersją podobną politykom :?

Na szczęście relacja już troche ostygła.
Może autor "wyrzygał " już całą swoją frustrację. :?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Bałtykomaniak w Chorwacji - czyli wspomnienia z Makarskiej - strona 29
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone