Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bałtykomaniak w Chorwacji - czyli wspomnienia z Makarskiej

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 17.09.2011 21:35

Przecież nikt tu chłopu nic nie robi. :wink:
Rozmawiamy.
Dopóki zdjęć (swoich) nie wkleja...... :wink: jest ok!.

Podjął sie Robak misji przekonania nas do Kałtyku,ale juz chyba widzi,że to.................mission imposible! :lol:
myszkin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) myszkin » 17.09.2011 21:59

Bałtyk jak to Bałtyk przeminoł z wiatrem ale jest Ci NASZ :wink:

A kolega ROBAK to chyba bliski znajomy Jacykowa hi hi :wink:
Robak1984
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robak1984 » 18.09.2011 10:00

anakin napisał(a):A myślałeś np. o Morzu...........Barentsa? :wink:

O Morzu Barentsa nie, ale cały czas myślę o Morzu Rossa... :twisted:

A Ty myślałeś o Morzu Czerwonym? Cieplejsze od Adriatyku, a i rybki bardziej kolorowe tam pływają... No i nawet w grudniu możesz sobie w nim popływać... ;)

anakin napisał(a):Przecież nikt tu chłopu nic nie robi. :wink:
Rozmawiamy.
Dopóki zdjęć (swoich) nie wkleja...... :wink: jest ok!.

Podjął sie Robak misji przekonania nas do Kałtyku,ale juz chyba widzi,że to.................mission imposible! :lol:

Misja...? Panowie (i Panie) ja Was nie przekonuję do Bałtyku tylko staram się poprowadzić rzeczową dyskusję.

myszkin napisał(a):Bałtyk jak to Bałtyk przeminoł z wiatrem ale jest Ci NASZ :wink:

A kolega ROBAK to chyba bliski znajomy Jacykowa hi hi :wink:

Panie kolego piszemy przeminął - zamiast zajmować "moimi znajomymi" lepiej zajrzeć do słownika... ;)
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 18.09.2011 10:32

To ja też wtrącę swoje 3 grosze w kwestii Chorwacja > Bałtyk.

Za młodu jeździliśmy nad Bałtyk prawie co roku i zwiedziłem różne miejscowości od Mrzeżyna po Krynicę. Czasy i finanse były wtedy takie, że o innych morzach i krajach nie było nawet co marzyć, więc ten Bałtyk był super. Tyle że z tego co pamiętam to nasze morze kiedyś było o wiele cieplejsze niż teraz. Dawniej na każdej plaży stały takie wielkie tablice gdzie kredą ratownicy pisali temperaturę i wieszali odpowiednią flagę. I wtedy poniżej 18 stopni była zawsze czerwona - zakaz kąpieli. Teraz 18 stopni to chyba jest górna granica, rzadko osiągalna nawet latem.
W kwestii gospodarzy się nie wypowiem, bo to zawsze były z góry wynajmowane przez zakłady pracy ośrodki wczasowe. Standard bardzo różny, bo były i domki w Juracie, ale był też ekskluzywny "Gwarek" w Jastrzębiej Górze, gdzie tylko ptasiego mleka brakowało.

Po latach już jako dorosły mąż zafundowałem rodzince 2 razy wczasy nad polskim morzem. Na pogodę na szczęście trafiliśmy niezłą i nawet żonie udało się udaru złapać, ale to był zwykły fart. Za trzecim razem czekaliśmy na pogodę cały lipiec i w końcu na początku sierpnia pojechaliśmy w Tatry.

2 lata temu zaczęliśmy przygodę z Chorwacją i już wiemy że prędko jej nie przerwiemy. Na polskie morze szkoda mi po prostu kasy.
Po pierwsze 15 godzin jazdy do Chorwacji mniej mnie męczy niż 7-8 godzin jazdy na północ Polski, w towarzystwie kawalkad TIR-ów, po koleinach i dziurach, witany fleszami fotoradarów. Jazda przez Słowację, Austrię czy Węgry to przyjemność. Tam czasem na 200-300 km GPS milknie - u nas Krzysiowi Hołowczycowi się gęba nie zamyka od informowania o fotoradarach. O stanie zawieszenia mojego auta po takiej podróży nie wspomnę.
Po drugie wolę wydać pieniądze na fajnie urządzony apartament z widokiem na Jadran niż na mały pokoik z łazienką z widokiem na deszcz. Opalanie w bluzach z kapturem mnie nie kręci. Krioterapii w 12-13 stopniowej wodzie też nie lubię. I nie za bardzo smakuje mi ryba o twardości diamentu smażona w oleju wymienianym rzadziej niż mój w samochodzie.

Nie bardzo potrafię wytłumaczyć co takiego ma w sobie ta Chorwacja, ale coś ma. Znam wielu znajomych którzy podróżują po różnych krajach: Egipt, Maroko, Jordania, całe południe Europy... I co roku gdzie indziej. Natomiast ci którzy raz pojechali do Chorwacji, nie chcą już nigdzie indziej jeździć. I ja do nich należę. Dodatkowym plusem Chorwacji jest na pewno to forum (poprawcie mnie jeśli się mylę, ale chyba żaden inny kraj nie ma tak obszernego), na którym praktycznie przez cały rok po powrcocie można dalej czuć ten klimat.

Co do Bałtyku, to myślę, że nastawienie do turystów się zmieni po najbliższym lecie. Wiadomo, że w czerwcu będzie tam najazd niemieckich kibiców (raczej pewne że na długo, bo Niemcy to faworyci Euro). Myślę więc, że nauczą naszych włąścicieli trochę kultury i odpowiedniego nastawienia do gości. Niestety, z drugiej strony raczej na pewno ceny baaaaardzo wzrosną.

Zostaje Chorwacja :D
kamil1929
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamil1929 » 18.09.2011 11:40

A jakby Baltyk mial ze 23-25 st i pogoda by dopisywala co roku to ja bym tam myknal raz na jakis czas...Wole Chorwacje na razie.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.09.2011 12:03

Myślę, że jednak nadal porównujemy jabłka ze śliwkami... :wink:
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 18.09.2011 12:07

Do Bałtyku mam tylko ok.100 km.

Nad Jadran muszę pokonać...1500 km z haczykiem :(

Nic to,i tak od lat jeżdżę i będę dalej jeździł do HR :lol:

A "nasze" morze pozostawiam sobie na zimowe dni. 8)
jacekww
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacekww » 18.09.2011 21:54

A kto ostatnio widziaŁ meduzę w BaŁtyku :?:
Ja jakieś 15 lat temu :(
flejm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) flejm » 18.09.2011 23:41

Ja w tym roku, ale tak pod koniec sierpnia, :)
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 19.09.2011 17:00

Bałtyk jest Bałtykiem, Chorwacja Chorwacją. Po co porównywać, jeśli ktoś chce pływać w krystalicznej wodzie w wysokich temperaturach otoczenia pojedzie nad Adriatyk. Ktoś inny będzie wolał wdychać morskie powietrze nad Bałtykiem, nawet ryzykując opcję spacerów brzegiem morza w kapturze i ciepłej bluzie.

Ja Bałtyk bardzo lubię i ubolewam, że w tym roku, jak i w poprzednim nie udało nam się pojechać. Jeździliśmy co rok, na tydzień, dwa, czasem na kilka dni bądź tylko na weekend. Naszym miejscem jest Świnoujście i niemiecka część wyspy Uznam, a jak chcemy ciszej to czasem Gąski. Zimą bywamy w Kołobrzegu. Uwielbiam nasze "rozdarte" mewy, łabędzie, szum morza i jego zapach, no i jak autor wątku, również ten widok wyłaniający się gdy tylko dojedziemy w odpowiednie miejsce. Byliśmy wiele razy i nigdy nie było tak, żebyśmy cierpieli z powodu złej pogody. Ja w Bałtyku juz od dawna się nie kąpię, mi jest za zimno, pozostaję przy moczeniu nóg. Moi przeciwnie, włażą zawsze. Ja mogę czytać zapatulona w koc, lub schowana w koszu plażowym, łazić tam i z powrotem wzdłuż morza. W Świnoujściu byliśmy chyba z 15 razy. Mamy tam "swój kącik" i ulubiony kawałek plaży, pięknej, wielkiej plaży. Nie oczekuję od Bałtyku tego, czego nie może mi dać. W Chorwacji nie ma tego, co mam nad Bałtykiem.

Mieszkałam ponad 3 miesiące na wyspie na Morzu Północnym, kąpałam się raz, ale zachwyt dla "klimatu" tego miejsca noszę w sobie do dziś.

Tak jak napisał bodajże FUX , wciąż porównujemy śliwki i jabłka...

Mam wrażenie, że "obrażamy się" na Bałtyk, bo jest zimny, a pogoda niepewna. Tak jest i już. To 2 różne światy. Doskonale rozumiem autora wątku, Bałtyk jest super, tylko nie oczekujcie, że będzie miał śródziemnomorski klimat, kiedy mieć go nie jest w stanie.

A co do meduz, widziałam taką w bodajże 2008 roku,

Obrazek

Poza tym jeszcze taka wracała właśnie do morza:

Obrazek
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 19.09.2011 17:08

Zgadzam się z Helen w 100%,zwłaszcza w tym że porównujemy śliwki z jabłkami :wink:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 19.09.2011 17:09

helen napisał(a):A co do meduz (...) taka wracała właśnie do morza:

Obrazek

Niebiesko-kremowa meduza?? 8O
Popatrz jakie to cuda są nad tym Bałtykiem.... :wink:
Tuti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tuti » 19.09.2011 17:38

Ja myślę że Bałtyk jest super wiosną i jesienią , kiedy to można nawdychać się leczniczo jodu i pospacerować w spokoju , ale latem to jednak Adriatyk :lol:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 19.09.2011 20:04

helen napisał(a):
Ja Bałtyk bardzo lubię i ubolewam, że w tym roku, jak i w poprzednim nie udało nam się pojechać.

Ja mam go na wyciągnięcie ręki a ciągle mi go mało.
Widok na Hel. Perspektywa trochę kłamie, to naprawdę spora odległość.
Obrazek
http://profile.imageshack.us/user/kaszubskiexpress

helen napisał(a):
Mam wrażenie, że "obrażamy się" na Bałtyk, bo jest zimny, a pogoda niepewna. Tak jest i już. To 2 różne światy.

Dokładnie a poza tym warto przejrzeć statystyki pogodowe z tego roku, gdy południe Polski mokło, my mieliśmy słoneczko, można to wyczytać w "Dzień dobry" na przykład.

Koniec Polski jak na dłoni. W tle Mierzeja.
Obrazek
http://profile.imageshack.us/user/kaszubskiexpress

Do Cro jeżdżę po słońce, ciepłe morze, drogie drinki i całą resztę, ale Bałtyk mam na co dzień i nie chcę innego.
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 19.09.2011 21:14

Dla mnie to porównanie Bałtyku i Jadranu przypomina trochę porównanie wysokiej klasy cabrioleta i tej samej klasy auta terenowego. I jednym i drugim jeździ się super, tylko nie każdy nadaję się na taką samą pogodę... Jedni lubią Bałtyk i tam jeżdżą inni podobnie mają z Adriatykiem. Ja osobiście wolę Chorwację i jej wybrzeże, ale na Bałtyk psioczyć nie zamierzam... Pozdrawiam serdecznie Marcin :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Bałtykomaniak w Chorwacji - czyli wspomnienia z Makarskiej - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone