Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bałtykomaniak w Chorwacji - czyli wspomnienia z Makarskiej

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Robak1984
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robak1984 » 14.09.2011 11:18

Janusz Bajcer podczas pobytu w Makarskiej spałem w 1 apartamencie. W Chorwacji byłem 5 lat temu i wtedy nocowałem w tych 2 pozostałych apartamentach.

el_guapo dzięki za wyrażoną opinię. Jeżeli znajdziesz jeszcze chwilę czasu to napisz pozostałe spostrzeżenia.
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 14.09.2011 11:22

marze_na napisał(a):Z mojego kobiecego punktu widzenia prawie Twojej rówieśniczki to raczej żenujące.

Nie chce mi się sprawdzać, szukać ... czy podobną opinię wygłosiłaś w wątku
<<"Bezwstydne " kobiety na plaży>> ???

Bo jak na razie to widzę, że połajankę sobie urządziliście na "młodym", choć są wątki bardziej kontrowersyjne.
:idea:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 14.09.2011 11:28

el_guapo napisał(a):
marze_na napisał(a):Z mojego kobiecego punktu widzenia prawie Twojej rówieśniczki to raczej żenujące.

Może Cię rozczaruję, ale nie zaglądałam do tego wątku.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 14.09.2011 11:30

Wiecie co?
Dajcie już może gościowi spokój.
Myślę,że zrozumiał o co chodzi i tyle.
Po co po nim dalej jeździć jak po burej suce?
Robak1984
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robak1984 » 14.09.2011 11:37

marze_na napisał(a):
el_guapo napisał(a):

Może Cię rozczaruję, ale nie zaglądałam do tego wątku.

marze_na a może Ty podzielisz się ze mną swoimi doświadczeniami z pobytu nad polskim morzem?

Na zachęte napiszę Wam swoje uwagi. Pomijając wyposażenie niektóych kwater (akurat nie jestem zbyt wymagający) najbardziej wkurza mnie u tych ludzi podejście do swoich gości. Nawet nie chodzi o to, że chcą od razu kasę po przyjeździe. Bardziej drażni mnie to, że nie potrafią z takim gościem spokojnie i na luzie porozmawiać, nie potrafią zaprosić go na kawę, herbatę czy coś mocniejszego. O zorganizowaniu wspólnego grilla już nie mówię.

Chociaż raz w Mielnie zdarzyło mi się nocować u ludzi, z którymi można było codziennie na luzie porozmawiać, którzy potrafili zapytać, czy jest wszystko ok i czy czegoś nie potrzebujemy. W domu tym panowała taka, jakby rodzinna atmosfera.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.09.2011 11:43

Robak1984 napisał(a):Janusz Bajcer podczas pobytu w Makarskiej spałem w 1 apartamencie. W Chorwacji byłem 5 lat temu i wtedy nocowałem w tych 2 pozostałych apartamentach.

To w takim razie zapytam gdzie w Chorwacji byłeś 5 lat temu.
W relacji z pobytu w 2009 roku nic tym nie wspominałeś albo ja nie wyczytałem.
Czytając Twoją relację miałem wrażenie, że w Chorwacji byłeś pierwszy raz w Makarskiej.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 14.09.2011 11:45

Robak1984 napisał(a):
marze_na a może Ty podzielisz się ze mną swoimi doświadczeniami z pobytu nad polskim morzem?

Nie jeżdżę już nad polskie morze. Od dawna. Jeżdżę w polskie góry i na Pojezierze Lubuskie.
Ostatnio edytowano 14.09.2011 12:11 przez marze_na, łącznie edytowano 1 raz
Robak1984
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robak1984 » 14.09.2011 11:52

Janusz Bajcer napisał(a):
Robak1984 napisał(a):Janusz Bajcer podczas pobytu w Makarskiej spałem w 1 apartamencie. W Chorwacji byłem 5 lat temu i wtedy nocowałem w tych 2 pozostałych apartamentach.

To w takim razie zapytam gdzie w Chorwacji byłeś 5 lat temu.
W relacji z pobytu w 2009 roku nic tym nie wspominałeś albo ja nie wyczytałem.
Czytając Twoją relację miałem wrażenie, że w Chorwacji byłeś pierwszy raz w Makarskiej.

Byłem na Istrii w miejscowości Duga Uvala. Faktycznie nie wspominałem w swojej relacji o tym pobycie.

marze_na bywałaś jednak nad morzem, więc może masz jakieś uwagi lub spostrzeżenia.

Zaznaczę jeszcze raz, że chodzi mi o kwatery i osoby, które je wynajmują.

Chętnie też poznam opinie o tym, czym chorwaccy gospodarze Was zaskoczyli.
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 14.09.2011 12:18

Robak1984 napisał(a):Zaznaczę jeszcze raz, że chodzi mi o kwatery i osoby, które je wynajmują.

Napisałem o kwaterze, teraz o mentalności osób. W skrócie: minimum usługi/uprzejmości za maksymalną cenę - taka maksyma przyświeca rodzimym wynajmującym. I nie dotyczy to tylko morza, ale spotkać się z tym można od Bałtyku po Tatry.

- dziura w łóżku przez którą łechtała mnie sprężyna nie powiem gdzie w Apartamentach Maj (2004),
- kartka na lustrze w łazience, głosząca "Ciepła woda jest w ilościach ograniczonych. Dziś ty zabierzesz komuś, jutro zabiorą tobie" w Apartamentach Maj (2004),
- lodówka "wychodząca" sama z siebie w głównym korytarzu w Apartamentach Maj (dodam, że "apartament" nie miał swojej kuchni)(2004)
- uwaga gospodyni w wynajmowanym pokoju w Zakopanym (nem?): "W pokoju jest jasny dywan, proszę nie wchodzić na niego z butami, a buty zostawiać przy wejściu" (2007),
- ostra reakcja wynajmującego w Ostrowie, kiedy wyjeżdżaliśmy o 5:00 nad ranem po przedłużeniu o 1noc naszego pobytu: "A czy mamie zapłaciliście?"* (2000), * zapłaciliśmy i wszystko z nią uzgodniliśmy, nie przekszadzało to w potraktowaniu nas jak złodziei,
- obiad dla 6 osób, który rozciągnął się na 2h na kempingu w Jastarnii - każdy jadł osobno, bo potrawy były podawane w odstępach 20min (2001),
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 14.09.2011 13:45

Robak1984 napisał(a):woka chcesz napisać coś na temat noclegów nad polskim morzem? Co Cię najbradziej wkurza u ludzi, którzy wynajmują tam obiekty?

Jest pytanie ... jest odpowiedz. :D

Jednak muszę Cie rozczarować. Nad Bałtykiem nie wynajmuję kwater choć, owszem, bywam nad Bałtykiem.
Bywało przez lat "naście" że byłem tam stałym gościem - mieszkałem tam. :lol:
Teraz jak jadę to siłą rzeczy zatrzymuję się u rodziny.

Podobnie nie mam doświadczenia w apartamentach w Chorwacji - nie korzystam z nich (już pisałem).

Natomiast na pytanie co mnie wkurza u ludzi, odpowiem tak: zarozumiałość, nieuprzejmość, wyzysk, grubiaństwo.
Jednak od dawien dawna nie spotkałem nikogo kto by realnie mnie tym wkurzył. Może mam szczęście a może zatrzymuję sie tam gdzie takie osoby tego miejsca unikają. Tak czy siak ..... póki co, jest dobrze. :lol:
Pzdr. :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.09.2011 14:14

Robaczku :wink: ponieważ prosisz opinie o Bałtyku, to ja też coś napiszę.
Miałem ciocię w Sopocie i jako dziecko kilka razy byłem u niej z Rodzicami. Z tego co pamietam lubiłem budować zamki z piasku lub zakopywać się w nim po szyję.
Raz Rodzice wysłali mnie wraz z bratem na kolonie (Jastrzębia Góra) i były to pierwsze wakacje bez ich opieki.
Potem w młodzieńczych latach rok studiowałem na AM w Gdańsku i rok pracowałem w Stoczni Gdańskiej.
W Bałtyku wtedy się kąpałem ale bałtykomaniakiem nie zostalem.
Po ślubie jak urodzili się synowie, bylem raz Mielnie i dwa razy w Kołobrzegu lecz nie na kwaterach lecz w domach wczasowych FWP i to był mój ostatni wakacyjny kontakt z polskim morzem (chyba to był rok 1985 lub 1986).
W roku 1991 zostałem węgromaniakiem (ciepłe wody termalne) natomiast cromaniactwo rozpoczęło się w 1997 roku.
W tym roku żona wybrała wakacje nad Bałtykiem, ja miałem jechać do Cro ale wylądowałem ostatecznie na Rodos.
Nad Bałtyk pojadę jak dopisze zdrowie i pojawią się wnuki.

PS Na 13 Zlocie Cro.pl moczyłem nogi w zimnym Bałtyku.
Ostatnio edytowano 14.09.2011 14:19 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 2 razy
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 14.09.2011 14:15

Masochista.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.09.2011 14:23

Dudek2222 napisał(a):Masochista.

Po tak dłudiej niebecności nad polskim morzem trzeba było się jednak przywitać :lol:
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 14.09.2011 14:25

Janusz Bajcer napisał(a):
Dudek2222 napisał(a):Masochista.

Po tak dłudiej niebecności nad polskim morzem trzeba było się jednak przywitać :lol:

Zaślubiny Janusza z morzem... :wink:

Obrazek
Robak1984
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robak1984 » 14.09.2011 15:22

woka dziękuję za wyrażenie opinii.

Janusz Bajcer a w jakiej miejscowości żona była, jeśli można wiedzieć? W takim razie życzę zdrowia, no i oczywiście wnuków :)

Jako, że to jest forum o Chorwacji to proszę również o opinie oceniające chorwackich gospodarzy. Ja o swoim złego słowa powiedzieć nie mogę. Wygląd i wyposażenie apartamentu zgodne z ofertą zamieszczoną na stronie internetowej. Miłym akcentem było to, że przy rozliczaniu za nocleg, gospodarz zaprosił nas do siebie i poczęstował chorwackim trunkiem. Tego najbardziej mi brakuje nad polskim morzem. Takiej zwykłej ludzkiej gościnności.

Czytając relacje innych użytkowników rzuciło mi się w oczy też to, że ich gospodarze często "podrzucali" im różne miejscowe specjały (czy to domowe wino, czy owoce lub warzywa) oraz zapraszali do wspólnego grillowania. Nie wiem czy w Polsce kogoś spotkało coś podobnego, bo mnie niestety nie.

Czymś jeszcze Chorwaci Was zaskoczyli, oprócz tego co wymieniłem powyżej?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Bałtykomaniak w Chorwacji - czyli wspomnienia z Makarskiej - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone