Bałkany w małej, subiektywnej pigułce - BiH, MNE, HR
napisał(a) BraveSirRobin » 24.07.2015 22:41
Po opuszczeniu Parku Narodowego Durmitor skierowaliśmy się na Nikšić. Naszym kolejnym celem była zatoka kotorska. W planach miałem jeszcze odwiedzenie Monasteru Morača, ale trochę za długo zajęła nam podróż przez Durmitor, a musieliśmy jeszcze znaleźć jakieś lokum w okolicy Kotoru. Następnym razem musimy to nadrobić. Droga z Žabljaka do Nikšić jest dobrej jakości, a widoki są bardzo ciekawe.
Tuż przed Nikšić jechaliśmy nową trasą, której nie było na mapie. Muszę przyznać, że z roku na rok przybywa sporo dróg w Czarnogórze
. W Nikšić zajechaliśmy na stację zatankować.
Miałem mały dylemat. Bardzo chciałem zjechać widokową trasą z Cetinje do Kotoru. Najpierw planowałem jechać przez Podgoricę i dalej do Cetinje, ale było dość późno i postanowiliśmy trochę skrócić drogę. W Nikšić skierowaliśmy się na Trebinje (BiH), a po kilku kilometrach, tuż przed jeziorem skręciliśmy w lewo, jadąc przez miejscowości Orlina, Bijele Poljane, Ubi, Čevoresna. Może i drogę skróciliśmy, ale czasowo wyszło chyba podobnie
Nasza trasa okazała się dość lokalna, przez jakieś 50 km minęliśmy może ze 3 samochody i wioski po kilka domów, głównie niezamieszkałych. Wrzucenie czwórki w samochodzie to było święto
Jechaliśmy płytką doliną, nawet ładną, ale droga była w większości zarośnięta przez przez drzewa.