napisał(a) BraveSirRobin » 12.01.2018 22:46
Stari Grad znamy już dość dobrze, ponieważ byliśmy tam już 4-ty raz. Była to nasza baza wypadowa podczas pierwszej podróży na Hvar i nie była to decyzja przypadkowa. Nie jesteśmy zwolennikami urlopowania typowo plażowego, czyli apartament - plaża. Zawsze wybieram miejsca z większą starówką, gdzie można się zatopić w kamiennych uliczkach, gdzie jest spory wybór kawiarni i restauracji. Oczywiście nie mówię tu o miastach typu Dubrownik, bo choć jest bardzo piękny, to trochę za tłoczny. Stari Grad jest bardzo klimatyczny, bo możemy tam pospacerować z dala od rivy i tłumu imprezowych knajp. Takie tam oczywiście są (czasem przy porcie jest bardzo tłoczno), ale wystarczy zagłębić się w stare, kilkusetletnie zabudowania, gdzie jest cisza, cień (co było bardzo istotne dla syna), a czas jakby się zatrzymał. Szczególnie po zmroku robi to na mnie duże wrażenie.
Co prawda Stari Grad nie słynie z pięknych plaż, ale to jest cecha wszystkich miasteczek na wyspie Hvar. Najpiękniejsze plaże są w zatokach, do których trzeba dojechać. Ale to nie jest problemem, bo i tak lubimy codziennie plażować gdzie indziej. A właściwie plażować to za dużo powiedziane, bo ja wytrzymuję leżąc i kąpiąc się maksymalnie godzinę, a potem i tak mnie nosi pochodzić i zwiedzić najbliższą okolicę.
Moim zdaniem Stari Grad ma jeszcze jeden spory plus, jeśli chodzi o wakacje z małymi dziećmi...mianowicie jest płaski, bez konieczności pokonywania licznych schodów. Praktycznie wszędzie można dojechać wózkiem, co mogłem sprawdzić podczas poranno - popołudniowo - wieczornych spacerów. Prawie codziennie chodziłem z rana na spacer z synem, mogąc wypić kawę w miejscach nie tylko odwiedzanych przez turystów, ale także przez rodzimych mieszkańców.
Z tego powodu znalazłem kwaterę jak najbliżej starówki.
Załącznik DSC_2910.JPG nie jest już dostępny
Do nabrzeża mieliśmy jakieś 30 metrów lekko w dół, a dalej na prawo już płasko do starówki. Idąc w lewo, w cieniu sosen prowadzi przyjemny deptak do pobliskich plaż...tu posłużę się zdjęciem znanym już niektórym forumowiczom, ponieważ zdobył 2 miejsce w ostatnim konkursie i sporo z was ma go już na swoich ścianach (mam nadzieję, że autor nie będzie miał nic przeciwko jeśli je u siebie zaprezentuję - pozdrawiam DAMIANISKO5 - świetne zdjęcie)