napisał(a) PAP » 19.03.2008 11:45
kulka53 napisał(a):PAP napisał(a):rok wcześniej, wracając z Bułgarii 'zahaczyliśmy' o Serbię, aby zrobić wstępny rekonesans
PAP,
Czy może w ramach tego rekonesansu przejeżdżaliście przez wąwóz Derdap, tzw Żelazne Wrota
I czy będąc w Bułgarii zajechaliście może do miasteczka Belogradcik aby oglądnąć piaskowcowe skały
Kulka,
Sorki, ale nie mogę Ci w tym wypadku wiele pomóc
... my generalnie zachodnią część BG potraktowaliśmy baaardzo tranzytowo ... wracając z Instanbulu nocowaliśmy pod Veliko Tarnovo (warte zobaczenia
), potem był przejazd do Sofii, ale nie w lini prostej na zachód, tylko wpierw na południe przez przełęcz Sipka (bardzo polecamy
) do doliny róż (tak to sie chyba nazywa
) i dalej na zachód przez Kropivnicę (czy jak to się nazywa ... taka mała zabytkowa wioska; lekko nas rozczarowała) aż do Sofii. Był plan wyskoczyć do Rilskiegio monastyru i Melnika, ale sobie odpuściliśmy, bo jednak wyprawa z 1/2 rocznym Jaśkiem przebiegała znacznie wolniej (więcej postojów na karmienie i przewijanie) niż zakładałem i musieliśmy zwyczajnie jeden dzień odpocząć fizycznie w Sofii. Sama Sofia nic specjalnego, z wyjątkiem jednej cerkwi w centrum miasta. Nazwy nie pomnę
, bo ja w cerkwiach to generlanie cienki jestem
. Jakby jakiś skansen mieli, to co innego
Potem był przejazd do SRB i Beogradu, czyli prosto z Sofii na zachód w kierunku granicy z SRB, a tam kawałek przed granicą spotkanie z ... bułgarską policją, tym razem za prędkość
... planowana jest, jak wiesz, powtórka i poprawka, ale to dopiero w 2009
...
kulka53 napisał(a): Czy relacja z RO/BG/TR jest nadal w planach?
W planach być to jest, pytanie czy będą chętni do czytania
...
Pozdrawiam,
PAP