niezawodny napisał(a): Tymczasem oglądając twoje zdjęcia z południa Albanii mam wrażenie że to już zupełnie inny świat, przypominający cywilizowaną Europę - klimaty mniej więcej takie jak w Turcji.
Więc jak to jest? Czy w twojej ocenie północ różni się znacznie od południa tego kraju?Ja w każdym razie Szkodrę i okolice zapamiętałem m.in. tak (norma a nie wyjątek dla jasności):
A najbardziej dziwiło mnie że pełno śmieci walało się wszędzie w samym mieście i zastanawiałem się jak tam musi fajnie pachnieć latem (ja tam byłem na początku maja).
Więcej moich zdjęć ze Szkodry i okolic jest tu:
http://niezawodny.fotosik.pl/albumy/189923.html#e
niezawodny,
Doskonale pamiętam twoją foto-relację, bo sam szczegółowo ja oglądałem latem 2007
... i tym większe było moje ździwienie, kiedy będąć tam w październiku 2007 zastałem drogi w kompletnie innym stanie
... na dowód dwa porównania :
twój wjazd z widokiem na stację benzynową ...
... i mój wyjazd z tą samą stacją, ale widzianą z drugiej strony
twoje rondo ... maj 2007
moje rondo ... październik 2007
Z tego wynika, że te prace drogowe, które prowadzono za twojej bytności, przed moim przyjazdem zakończono
, a to może być dowodem, że kraj jako taki modernizuje się
...
Śmieci to faktycznie osobny rozdział ... są faktycznie w zbyt wielu miejscach
... moim zdaniem to pochodna dwóch elementów: mentalności oraz istnienia systemu ich wywozu i utylizacji ... mentalność to ciężka sprawa ... widać to najlepiej w Czarnogórze, gdzie też bywają z tym problemy, i to nie tylko za sprawą przybyszów z Albanii czy Kosova, ale miejmy nadzieję, że wzorce z zachodu i w tej dziedzinie tam przenikną ... system ich wyworzenia i utilizacji musi się tam dopiero wykształcić, podobnie jak nowe drogi czy nowe elekrownie, a to wymaga czasu i pieniędzy ... ale jak już ten system jest, to działa to sprawnie i bez zarzutu, czego najlepszym dowodem jest Kosovo, które sprawiało wrażenie być bardziej czyste niż Czarnogóra czy Serbia
...
Generalnie jednak Shkodra jest zlepkiem wszystkiego co najgorsze w Albanii ... biedy, brudu, chaosu ... nie wiem czy czytałeś odcinki albańskie od początku, jeśli nie to zapraszam do spisu treści na początku relacji lub
tu ... im dalej na południe tym lepiej, a każde miasto wygląda lepiej niż Shkodra
... i im mniejsze miasteczko, tym czyściej
... drogi stale się modernizują, nowe domy są budowane ... zresztą mówię, popatrz sobie dokładnie na te odicinki albańskie i zdjęcia tam zamieszczone
...
Co do ludzi to powiem, że nawet kiedy przejeżdżaliśmy przez małe wioski i wioseczki, nasz widok budził zainteresowanie, ale takie przyjazne, z uśmiechami, machaniem ręką
... może to wasz samochód tak wszystkim wpadał w oko
... my natomiast przez cały pobyt w Albanii nie mieliśmy ani jednego zdarzenia, które możnaby nazwać jako nieprzyjemne
...
Pozdrawiam,
PAP
P.S. Na twoich zdjęciach dostrzgłem nasz bankomat w Shkodrze, o którym pisałem w relacji
nasz bankomat