donia2 napisał(a):PAP proszę Cię podpisuj zdjęcia.
Gdzie zdjęcie zostało zrobione ewentualnie co przedstawia.
Mnie się nie chce czytać w szczegółach relacji (z lenistwa) ale obrazki oglądam i życzyłbym sobie o krótkie ale szczegółowe opisy obrazków.
Obrazki podobaja mi się i na tej podstawie planuję wyjazd i tyle.
Wybacz ale - jestem wzrokowcem jak zwykły mężczyzna.
Relacja rewelacyjna - sporo pracy - dołaczam do obserwatorów i pozdrawiam.
doniu,
Rozumiem twoje uwagi, ale coś się boję, że ciężko mi będzie Ciebie zadowolić w tym zakresie
. Żebyś mógł to lepiej ogarnąc wzrokiem, uzasadnienie podaję w punktach
:
1)
to jest relacja, a nie foto-relacja ... a to oznacza, że słowo odgrywa tu baaardzo ważną rolę, a zdjęcia są w dużej mierze jedynie uzupełnieniem (wizualizacją) tegoż
...
2)
też jestem wzrokowcem, ale czasem wzrok to zbyt mało ... kiedy sam zbierałem info do tego wyjazdu, w pierwszym etapie szukałem głównie zdjęć, aby ZOBACZYĆ miejsca, które mnie interesowały ... potem jednak uświadomiłem sobie, że same obrazki to zbyt mało, że potrzebuję POZNAĆ te miejsca głębiej ... i wtedy okazało się, że nie ma nic lepszego niż relacje osób, które tam były, i to relacje 'od serca' pisane (a nie takie a la przewodnik, czyli suche fakty), bo one pozwalają również POCZUĆ te miejsca ... i teraz stawiam sobie za cel (acz Wam Czytelnikom / Oglądaczom to oceniać
), aby i ta relacja taka była
...
3)
krótki opis vs szczegółowy opis ... pomijając już aspekt dodatkowego czasu, jaki trzeba na stworzenie opisu przeznaczyć, to powstaje pytanie, jak opisywać? ... jeżeli pod każdym z kilku zdjęć będzie opis np. 'droga z X do Y', albo 'Lenka i Jaś na plaży', to co to wniesie do całościowego przekazu
, poza tym, że będzie na 1000% irytowało swoją banalnością
... a jak opis będzie dłuższy i pełniejszy, to będzie to de facto przepisywaniem relacji w punktach, co też jest trochę bez sensu
...
Czyli jak sam widzisz, nie jest to takie oczywiste
...
Ja dodam jeszcze tyle, że staram się wklejać zdjęcia blokami, aby nawiązywały do tekstu zawartego w paragrafie powyżej, a paragrafy są przeważnie 'wąsko tematyczne' ... więc, jeżeli go wpierw 'przeskanujesz', wychwytując nazwy miejs, o których mowa, to i zdjęcia będą dla Ciebie bardziej czytelne
... acz do czytania całości też Ciebie gorąco zachęcam
...
Pozdrawiam,
PAP