Re: BAŁKANY 2007 i 2008 + covidowy update 2020 ...
napisał(a) PAP » 01.04.2021 19:18
K2 napisał(a):Bardzo ciekawy odcinek z Golubcem, twierdzą Ram i Timisoarą. Kilka lat temu odwiedzilismy Golubac, był jescze przed remontem, TIRy jeździły przez środek ruin powodując dosłownie sypanie sie zamku. Dobrze że Serbowie zrobili z tym porzadek. Inwestycja duża musieli wydrążyć tunel. Polonicum z tablicą Zawiszy Czarnego wyeksponowane w stosunku do poprzedniego miejsca. Widzę że miejsce warte ponownych odwiedzin. Tylko którą trasę zwiedzania wybrać
Twierdza Ram także ładna, czekamy teraz na remont zamku Maglić.
Dobrze wiedzieć, że Timisoara jeszcze w remomcie, może w tej perspektywie finansowej UE skończą.
Witaj K2
Masz może jakieś zdjęcia z tamtego stanu rzeczy
? ... teraz jak o tym napisałeś to sobie uświadomiłem, że ten tunel to faktycznie nie musiał tam być 'od zawsze' co mnie się do tej pory wydawało
... ja do Golubaca czaiłem się już gdzieś od 2008 roku, pamiętam, że o wizycie tam pisał też chyba
KOL w jednej ze swoich relacji i wreszcie udało się
... my planowaliśmy czerwoną trasę, ale nie każdego dnia jest otwarta, bo idzie się tam z przewodnikiem i trzeba mieć odpowiednie obuwie i spodnie, i akurat tego dnia nie była
... ale może to dobrze, bo tego dnia lekko dogorywałem walcząc z jakąś infekcją, plus będzie powód aby zawitać tam kolejny raz
...
Pozdrawiam,
PAP